Inner Arosa. beeld F van Doremalen

Het dorp aan het einde van de wereld

Inner Arosa. beeld F van DoremalenIn de vorige eeuw stond het Zwitserse Arosa vooral bekend als kuuroord. Tegenwoordig is het voor wandelaars goed toeven in het dorpje waarin het voelt alsof je aan het einde van de wereld bent beland.

Onder aan de Weisshorn waar de kabelbaan naar de top gaat, staat een man met bergschoenen en sportieve kleding klaar om een flinke wandeling te beginnen. Hij kijkt speurend om zich heen, op zoek naar zijn wandelgenoten van die dag.

Tekst en foto’s: Fieke van Doremalen

De top van de Zwitserse reus in het kanton Graubünden ligt deze ochtend in september in de mist. Maar als we Chris Gredig even later onderaan de kabelbaan ontmoeten, is de mistwolk weggetrokken en is op de top een zilverkleurig modern gebouw zichtbaar.

Bjorn Lindemann en collega van het Seilpark. beeld F van Doremalen

Vierhonderd bergtoppenMet de eerste lift om 9.00 uur zijn we binnen een half uur op de top van de Weisshorn. De stapelwolken trekken rondom de toppen. Als het helder weer is, zijn hier liefst vierhonderd bergtoppen te zien zegt Chris, niet zonder trotse toon in zijn stem. Het bergrestaurant ziet er van dichtbij nog nieuwer uit dan de twee jaar dat het er staat. Opvallend is de bakkerij in het gebouw. Volgens bakkersvrouw Sandra Gadient de hoogste bakkerij van Europa. Na een korte pauze in het restaurant begint de wandeltocht die ons terugvoert naar het dorp Arosa. Dit is zeker niet de enige route, vertelt Chris tijdens het lopen. Zo is er ook een route naar Lenzerheide, maar die is nu niet te lopen omdat er een nieuwe lift in aanbouw is die de dorpen Arosa en Lenzerheide voornamelijk in de winterperiode met elkaar moet verbinden. Daarnaast is er voor wandelaars niks te klagen met 200 kilometer wandeltochten in het dal en routes die lopen tot ver daarbuiten. Wandelen naar St. Moritz – een tocht van vijf dagen - is zelfs een optie.

Uitzicht naar het middelstation. beeld F van Doremalen

Het is rustig deze dag, de week voor een Zwitserse schoolvakantie dus onderweg passeren weinig wandelaars. Het is ook wildseizoen en dat betekent dat de berggeiten worden afgeschoten. Er flikkert opwinding in Chris’ ogen. Omdat de berggeit eigenlijk niet meer voorkwam in Zwitserland, zijn er tientallen jaren geleden vanuit Italië een paar koppeltjes teruggeplaatst in de natuur. En met daverend succes: “Er moeten er inmiddels honderden afgeschoten worden.” Vanaf het middelstation is er uitzicht op het dorp, met op de achtergrond de Arosa piek. Wil je wandelen in onherbergzaam gebied mét een gids (om niet te verdwalen), dan moet je in het dal van die Arosa piek zijn. Arosa telt volgens Chris een stuk of vijf ervaren gidsen, inclusief hijzelf. Dat is dan voor de echte avonturiers, want dit pad is niet erg spannend. Het laatste gedeelte kort voordat we terug zijn in Inner Arosa, wordt het smal en lopen we tussen de Zwitserse houten huisjes en stroomt er een beekje.

Uitzicht op de Arosa piek. Beeld F van Doremalen

Arosa -kaartOm Arosa te ontdekken is een Arosa-kaart erg handig. Met zo’n kaart kun je activiteiten zoals het eekhoornpark, downhill mountainbiken of het seilpark bezoeken. Het seilpark aan de rand van het meer is sinds 2010 in gebruik en trekt volgens oprichter Bjorn Lindemann meer dan 10.000 bezoekers per jaar. Met zeven verschillende parcours en routes voor kinderen en volwassenen, is er dan ook voor ieder wat wils. Ondertussen blijft Arosa Toerisme werken aan nog meer activiteiten. Pascal Jenny, directeur van Arosa Toerisme vertelt vol enthousiasme dat er plannen zijn om nog meer nieuwe activiteiten te organiseren, waaronder een dierenpark. En omdat ongeveer de helft van de bezoekers van het Zwitserse bergdorp geen wintersporttoeristen zijn, is er ook voor de zomertoeristen enorm veel te doen in Arosa.

Gids Chris Gredig. beeld F. van Doremalen

Meer informatie over Arosa?Graubünden Toerisme, nl.graubuenden.chSwiss International Air Lines vliegt 4x dagelijks van Amsterdam naar Zürich v.v.. Informatie en reservering: www.swiss.comZwitserland Toerisme, www.myswitzerland.comSwiss Travel Systems, www.swisstravelsystem.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past