Glühwein via pixabay

Het drankje om warm te worden na een bergwandeling

Glühwein is ideaal om mee warm te worden na een lange dag skiën of om op te warmen op een kerstmarkt. Wintersport is dan ook niet compleet zonder Glühwein. Glühwein wordt gemaakt van rode wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citroenschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Port en Bordeaux zijn de traditionele basis voor Glühwein en worden dan ook vaak gecombineerd.

Geschiedenis van de Glühwein

De eerste vorm van Glühwein komt uit de tweede eeuw. In Rome werd er toen een verwarmde en gekruide wijn gedronken. De Romeinen trokken door heel Europa en de verovering van veel landen zorgde voor de verspreiding van het recept. De oudste Glühwein-pul die gevonden is, was van graaf John IV van Katzenelnbogen. Hij was de eerste teler van de Riesling druiven, waarvan Bordeaux wordt gemaakt. De vergulde, afsluitbare zilveren pul is gedateerd uit 1420. Glühwein zoals we die nu kennen, is er sinds de winter van 1956. Rudolf Kunzmann was de eerste die in een kleine eenmans wijnmakerij in Augsburg-Pfersee suiker en kruiden met wijn mengde en in flessen verkocht als glühwein.

Wat betekent Glühwein?

De naam Glühwein betekent letterlijk gloeiwijn. Veel mensen denken dat het gloei gedeelte staat voor de warmte die je voelt van de wijn. De naam komt echter van de hete ijzers die vroeger gebruikt werden bij het verwarmen. Glühwein heeft ook nog andere namen. Het wordt in Nederland vaak gedronken tijdens Sinterklaas en dat heeft glühwein de naam bisschopswijn opgeleverd. 

Zelf Glühwein maken

Glühwein via pixabayGlühwein is ook makkelijk zelf te maken. Het is dan wel belangrijk dat je aan een paar dingen denkt. De wijn mag tijdens de bereiding niet koken, want anders verdampt de alcohol. Er wordt aangeraden om de temperatuur van de wijn niet hoger te laten worden dan 70°C, want anders verdampt de alcohol. Glühwein heeft meestal een alcoholpercentage van 13% al ligt dit bij de kant en klare Glühwein wat lager en is dit al gauw rond de 8,5%.

Als de wijn warm is, kun je er suiker, plakjes citroen en sinaasappel en specerijen zoals steranijs, kruidnagel en kaneel aan toevoegen. Dat kan naar eigen smaak, maar we hebben nog een paar tips:

Meer sinaasappel dan citroen maakt je Glühwein wat zoeter, andersom wordt het natuurlijk wat zuurder. Hetzelfde geldt voor de suiker. 

Laat alles goed afgedekt op een klein vuurtje warmen en trekken, maar zorg er dus voor dat de alcohol niet gaat koken! 

Zonder alcohol

Alcoholvrije Glühwein kan natuurlijk ook. Hoewel velen de smaak van de alcohol wellicht zullen missen, kan je op basis van (rode) druivensap zelf een heerlijke 0.0 Glühwein zetten. Naast de specerijen kun je er dan ook nog iets als laurierblaadjes aan toevoegen als je dat lekker vindt. En, omdat er geen alcohol in zit, is het minder problematisch als je de Glühwein laat koken. 

Verschillende variaties van Glühwein

Er zijn veel verschillende variaties van Glühwein. Soms heb je ‘Glühwein mit Schus’ wat betekent dat er rum of een andere alcoholische drank is toegevoegd. Ook worden er niet altijd druiven gebruikt om wijn van te maken. Er zijn verschillende soorten fruitwijnen zoals bosbessenwijn en kersenwijn die soms ook worden gebruikt voor Glühwein. 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!