vier seizoenen wandelen in Zwitserland

Het Vierseizoenenpad: dwars door Zwitserland in 35 dagen

Het lijkt te mooi om waar te zijn: een meerdaagse wandelroute over smalle paden van oost naar west door de bergen van Zwitserland, geschikt voor elke bergwandelaar met een gemiddelde conditie en ervaring en waarvan delen elk jaargetijde begaanbaar zijn. Sinds 2018 bestaat het echt: het Vierseizoenenpad van Vinadi naar Vevey. De 35 prachtige etappes werden ontworpen én gelopen door onze redacteur Bert Vonk.

Een uitgebreid artikel over het Vierseizoenenpad van Bert lees je in Bergen Magazine 5 van 2021. Daar lees je ook een verslag van vier delen van de tocht. Een in elk seizoen! 

De route

De etappe-indeling is een vrij willekeurige. Je kunt de route ook in 30 of 40 dagen lopen als je hier en daar een kabelbaan pakt. Voor wie geen zin heeft om zijn eigen route uit te stippelen: je start in Vinadi met 4 tot 6 etappes op de Via Engiadina (Regionaler Wanderweg 87) naar Lavin, steekt in 2 dagetappes de Vereinapas over naar Klosters, volgt dan 4 tot 6 etappes de Prättigauer Höhenweg (Regionaler Wanderweg 72) naar Malans/Landquart, maakt een wandeling van 3 uur door het Rijndal naar Sargans, dat het startpunt is van de Via Alpina nr. 1 en volgt die 18 etappes lang naar Montreux.

Moeilijkheid/zwaarte

De hier voorgestelde route is nergens moeilijker dan T3. Hij bevat een aantal lange etappes (tot 8 uur), met soms lange stijgingen en dalingen (tot max. 2000 meter). Vaak kun je die etappes inkorten door halverwege een onderkomen te zoeken of een stukje per kabelbaan te overbruggen. Voor sommige dagtochten is het mogelijk om een korter alternatief te kiezen. Ook de etappes van de Via Alpina en op de website van Schweizmobil zijn soms erg lang, vaak 8 tot 11, 5 uur, dus de doorsneewandelaar zal ook over de Via Alpina keuzes moeten maken om een lange etappe waar mogelijk te splitsen of een kabelbaan te pakken.

vier seizoenen wandelen in Zwitserland

De vier seizoenen

Delen van de route zijn inderdaad in alle seizoenen te lopen, dus ook ‘s winters. Mooie wintertrektochten zijn de stukken die het traject van de Via Engiadina (etappes 2 t/m 4) volgenen het traject Adelboden – Gstaad (30 t/m 32). Verder kom je onderweg een aantal prachtige sneeuwschoengebieden tegen, waar je dagtochten of tweedaagse tochten kunt maken, zoals rond St. Antönien (etappe 9), in het gebied tussen Klausenpas en Altdorf (etappe 20) en boven de Schwarzwald Alp bij Meiringen (etappe 24). In zomer en herfst (tot eind oktober) kun je meestal het volledige traject sneeuwloos wandelen, maar houd rekening met de mogelijkheid van vroegtijdige sneeuwval. Let ook op de openingstijden van hutten. Bijzonder mooie herfstkleuren vind je op de Via Engiadina (etappes 1 t/m 4). Het voorjaar is het meest problematisch. In het late voorjaar (juni) is er al veel mogelijk, in april ligt er op de hogere delen vaak nog veel (pap)sneeuw. Zorgvuldig plannen en informeren naar de condities dus.

Vierseizoenenpad vs. Via Alpina nr. 1.

Het Vierseizoenenpad is op een aantal etappes (maar niet al te vaak) identiek met de Via Alpina Nr. 1 van Vaduz naar Montreux. Het Vierseizoenenpad is langer (527 vs. 370 km) en volgt pas vanaf etappe 18 min of meer het traject van de Via Alpina. Een aantal etappes (zoals 25, Grindelwald – Kleine Scheidegg) is landschappelijk interessanter dan het tracé van de Via Alpina. Niettemin is het aan te raden om het gidsje van de Via Alpina aan te schaffen omdat het interessante informatie over de diverse gebieden en een lijst van overnachtingsmogelijkheden bevat.

Overnachten

Veel accommodaties bevinden zich in bergdorpen. Soms slaap je in berghotels (Vereina Berghaus, Urnerboden, Brusti, Engstlenalp, Leiterli boven Lenk, Hotel Croix de Fer in Allières) en aantal keren overnacht je in berghutten: Carschinahütte, Schesaplana Hütte, Sardona Hütte, Leglerhütte, Rotstockhütte en Blümlisalphütte. Soms is het handig om naar een kabelbaanbergstation te wandelen en te overnachten in het dal (oa Ftan, Klosters).

vier seizoenen wandelen in Zwitserland

Kaarten

Landeskarte Schweiz, 1:50.000, liefst de T-bladen, waarop de nationale en regionale Wanderwege zijn ingetekend: nrs 249bis, 249, 248, 247, 246, 245, 255, 254, 264, 263, 262).

Gidsje

Führer Wanderland Schweiz Via Alpina nr. 1. ISBN 9783038003687

Website:

Schweizmobil: 72 (Prättigauer Höhenweg) en 87 (Via Engiadina)

Etappe-indeling

vier seizoenen wandelen in Zwitserland

vier seizoenen wandelen in Zwitserland

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?