Tips voor mountainbiken. Foto Andy C

Hoe bereid ik me voor op de eerste ‘echte’ mountainbikeroute?

Het is toch iets bijzonders. Met een mountainbike door het bos of over een onbekende route. Misschien komt dit door het gevoel van de verschillende ondergronden of de toegenomen focus of concentratie. Je hoeft geen doorgewinterd atleet te zijn om een ruige mountainbikeroute af te leggen. Het kiezen van de juiste gear en eten is belangrijk. Stel je denkt erover na om de fiets weer uit de schuur te pakken of een nieuwe uitdaging voor wat betreft een ‘zware’ fietstocht succesvol te voltooien. Hoe bereid je je hier op voor? In dit artikel lees je de antwoorden.

Ken de regels van de sport en de fiets

Vooral in het begin is het belangrijk om alleen te rijden op begaanbare paden. Volg altijd de markeringen en raak bekend met de route. Onthoud de stukken waar je kan doortrappen en waar je juist meer moet afremmen. Doe geen trucs die je (nog) niet kan. Als je in de buurt komt van een andere mountainbiker rem dan rustig af en laat hem of zij weten dat je er aan komt en graag wil passeren. Raak bekend met wat de fiets wel en niet kan. Test je fiets, maar ga niet over de grens.

Tips voor mountainbiken. Foto Francois

Kies het juiste gereedschap

Mountainbikes zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen, onderverdeeld in diverse inchmaten en in diverse type fietsen. Stel je hebt nog geen mountainbike dan is het noodzakelijk dat je eerst goed de tijd neemt om een geschikte fiets te kiezen. Houd daarbij rekening met de ondergrond en het type tocht dat je wil rijden. Zo is een downhill mountainbike gemaakt voor snelheid en voorzien van de betere vering. Dirt jump mountainbikes zijn kleiner en gemaakt om grote sprongen te weerstaan. Neem altijd een extra reparatiesetje mee.

Naast het uitkiezen van de juiste fiets is het belangrijk om aandacht te besteden aan een geschikte helm. Kies voor een helm die is voorzien van de hedendaagse certificeringen. Logischerwijs moet het ook goed aanvoelen. Van een te strakke helm is niemand beter gaan rijden. Voor de zomerperiode is een zonnebril een vereiste.

Tips voor mountainbiken. Foto (C)-TVB Imst Thorsten Wenzler

Conditie voor mountainbiken

Je hoeft geen professional te zijn om een mountainbikeroute af te leggen. Toch vereist mountainbiken wel een zekere vorm van kracht, stamina en vaardigheid. Bouw de fietsafstanden steeds verder op. Het lukt niemand om bij wijze van spreken op de eerste keer meer dan 50 kilometer door offroad terrein te fietsen. Bouw je conditie op, zodat je steeds langer of intensievere tochten kan fietsen. Een eenvoudige manier is om te beginnen met een intervaltraining, bijvoorbeeld 2 minuten rustig fietsen, 1 minuut harder fietsen en 2 minuten rustig fietsen, herhaal deze frequentie. De indeling van de minuten zijn variabel en afhankelijk van jouw conditie. Zo kan je er ook voor kiezen om 2 minuten normaal te fietsen, 1 minuut hard fietsen en 2 minuten rustig fietsen.

Het is belangrijk dat je een warming-up doet voor je aan een lange tocht gaat beginnen. Zorg dat je spieren warm worden en vergeet niet te rekken. Fiets niet gelijk op volle snelheid weg, maar bouw het ook hier weer op. Je zult zien dat naar mate je dit vaker doet, je conditie steeds verder zal toenemen.

Tips voor mountainbiken. Foto (C)-TVB Tiroler Oberland

Mountainbikeroutes in Nederland

In Nederland zijn er genoeg routes die je kan proberen om vaardig te worden in het mountainbiken. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met een korte afstand dicht in de buurt, zodat je deze vaak kan oefenen zonder dat je uren in de auto zit om er naartoe te reizen. Vergeet onderweg niet om genoeg te drinken en te eten. Zo houd je je energie op het juiste niveau en heb je niet dagen lang last van spierpijn.

Mountainbikes zijn er in diverse prijsklassen. Zoek je naar een scherp geprijsde mountainbike van hoge kwaliteit? Neem dan eens een kijkje op de webshop van Fietsenopfietsen.nl. Naast mountainbikes zijn transportfietsen ook een goed alternatief voor het maken van lange fietstochten. Benieuwd naar het verschil tussen een transportfiets en een ‘normale’ fiets? Bekijk dan de transportfiets van Fietsenopfietsen.nl.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?