Hoe gek ben je als je in één ruk de Appalachen trail loopt?

In het oosten van de Verenigde Staten ligt een bergrug die je, als je een beetje je gezond verstand gebruikt, vooral wilt vermijden. De trail over die bergrug is 3500 kilometer lang en loopt van Maine in het noordoosten naar Georgia in het zuiden. Fanatieke trailers willen maar één ding: die 3500 kilometer vol maken. Zijn ze gek?

Nog niet zo lang geleden begon ik sceptisch aan het boek ‘Naar het noorden’ van ultraloper Scott Jurek. Daarin het verhaal van zijn Appalachian trail, zoals de volledige tocht heet. Normaal gesproken doet iemand maanden over die trail. Soms een jaar. Sommige mensen doen er jaarlijks een deel van. Prima te doen voor mensen die dagelijks met hun laptoptas heren ‘gewoon’ naar kantoor gaan en daarnaast sporten om stukje bij beetje uiteindelijk delen van die trail te doen.

Over die mensen gaat het hier niet

Zij nemen er de tijd voor. Over die mensen, ‘gewone’ mensen, gaat het hier niet. Er zijn namelijk lieden, ultralopers genaamd, die de volledige trail in een zo snel mogelijke tijd willen afleggen. En daarmee een record hopen te vestigen. 

Wie doet zoiets? Wie wil zoiets? Scott Jurek. Nog maar een paar bladzijden op streek kon ik het boek nauwelijks nog wegleggen. Dit is niet slechts een boek over een trail of over sport, dit is een boek over het leven. Over het ultieme afzien, over doorzetten, focus, pijn ervaren, doelen stellen, emotionele chaos, wanhoop, uitputting en liefde. Vooral voor de natuur, de elementen en het leven zelf. 

Hij is ook een geweldige schrijver

Romantisch? Allerminst. Het is keihard en tegelijkertijd een aandoenlijk avontuur. Verklaar je hem in het begin voor gek, uiteindelijk krijg je begrip voor zijn avontuur, zijn drang om door te gaan. Om zijn doel te bereiken. Dat zit ‘m in de wijze waarop hij zijn avontuur uiteindelijk op schrift heeft gezet. Hij is behalve een geweldige sportman ook een geweldige schrijver. 

Hoe het hem na de trail vergaat weet ik niet, maar wat mij zeker lijkt is dat hij geen type is die nadien met een laptoptas op een kantoor is gaan zitten, eerder iemand met een heuptasje om loopschoenen aan en gaan! Ik ben benieuwd naar zijn volgende doel en ieder geval naar een volgend boek. 

En die trail? Die liep hij in 46 dagen, 8 uur en 7 minuten. Daarmee zette hij de snelste tijd neer, die overigens inmiddels alweer is verbroken. Door nog zo’n gek. 

Scott Jurek, Naar het noorden (Uitgeverij Prometheus). 

 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.