handschoenen voor in de bergen kiezen

Hoe kies je handschoenen voor bergsport

Je handen warm en heel houden, doe je door handschoenen te dragen. Simpel, maar het is lastig kiezen uit de hoeveelheid materialen, merken en modellen. In dit artikel lees je welke handschoenen voor jou het beste zijn.

Waarom handen snel koud worden

Handen worden snel koud omdat het lichaam ervoor kiest om de kern (de romp) warm te houden. De snelheid van de bloedsomloop vertraagt bij koude. Bloed wordt uit de verste delen van het lichaam, de voeten en handen, teruggetrokken. Hierdoor worden voeten en vingers minder verwarmd.

Hoe handen warmte verliezen

Tijdens het wandelen verlies je warmte door uitstraling, wind en vocht.

Uitstraling via het lichaam wordt (gedeeltelijk) tegengegaan door de handschoen. . Hoe meer isolatie, hoe minder warmteverlies Wind en vocht dragen ook bij aan warmteverlies.

Functies van handschoenen

Handschoenen draag je vooral om je handen warm te houden. Toch is isolatie niet de enige reden. Soms heb je juist grip en bescherming nodig. Ook dan kun je handschoenen gebruiken.

 

Handschoenen met grip

Grip op handschoenen is er in gradaties. Een rits open of dicht doen is van een andere orde dan het leggen van knopen of bedienen van een camera. Voor bergwandelen is grip niet zo belangrijk, voor ijsklimmen juist wel.

Voor degenen de hun camera wil bedienen met handschoenen zijn er handschoenen waarmee je camera’s en een touchscreen van een mobiele telefoon kunt bedienen.

Handschoenen met bescherming

Handschoenen met een beschermende buitenkant zijn bij het wandelen niet nodig, wel bij activiteiten als wintersport en ijsklimmen. Bij via ferrata of bergwandelingen waarbij je houvast aan de rotsen moet zoeken, is wel bescherming nodig.

Als je de handschoenen ook gaat gebruiken tijdens bijvoorbeeld via ferrata’s, dan moeten deze makkelijk aan een klimgordel zijn vast te maken. Weinig dingen zijn zo frustrerend, als je kostbare handschoenen in de diepte te zien verdwijnen!

Wanten versus handschoenen

De keuze voor handschoenen of wanten is die tussen bewegingsgemak en isolatie. Elk voor heeft zijn tegen, om Johan Cruijff te citeren. Met handschoenen kun je meer dingen pakken, makkelijker iets uit je zak halen. Wanten zijn warmer: de vingers zitten tegen elkaar en de lucht ertussen kan circuleren.

Een tussenoplossing is onderhandschoenen met water en wind stoppende wanten. Bij droog weer kun je onderhandschoenen dragen en bij regen de wanten aantrekken. Nog een voordeel, bij verlies van het een paar, heb je nog een ander paar bij je.

Stappenplan voor handschoenen

De onderstaande tabel helpt het goed keuze te maken. Ga eerst na voor welke sport je de handschoenen voor wil gebruiken. Hoeveel isolatie je nodig hebt hangt af vakantiegebied en seizoen. Tot slot kies wat je wilt uitgeven en of je specifieke eigenschappen wil hebben.

Beslissingboom bij het kiezen van handschoenen

Tips bij het kopen van handschoenen

Als je hebt besloten welke merken en modellen voor jou goed zijn, rest je om hieruit een paar te kiezen. Een paar pointers om uit de selectie de beste te kiezen:

Koop een handschoen niet te krap. Als ze knellen is er te weinig bloedcirculatie in je vingers en krijg je het eerder koud.
Trek de handschoen een paar keer aan en uit. Let op de binnen voering. De voering mag niet meebewegen, anders krijg je de handschoenen niet meer goed aan.
Veeg je vaak je neus af? Sommige handschoenen hebben hiervoor bij de duim speciaal een zacht stukje textiel.
Als je last hebt van winterhanden, of gewoon een koukleum bent zijn handschoenen met een warmte-element te koop.

Onderhoud je handschoenen

Door je handschoenen te onderhouden heb je er langer plezier van. Wring ze niet uit, hierdoor kunnen ze beschadigen. Was ze met de hand en niet in de machine. Laat ze geleidelijk drogen met de opening naar boven. Droog ze niet op de verwarming of in de zon. Herstel de water werende laag met onderhoudsmiddel. Wees extra voorzichtig met leren handschoenen: ze kunnen afgeven als ze nat zijn en hun vorm verliezen.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?