zonsondergang

Hoe weet je wanneer de zon onder gaat?

Hoe lang nog voordat het donker is? Met een handige vuistregel kun je snel een grove schatting maken van hoe lang het duurt voordat de zon onder is. 

Tegenwoordig zijn er talloze apps waarmee je snel een antwoord op die vraag kan krijgen. Een beetje weer-app op je telefoon geeft de tijden van zonsopkomst en zonsondergang op de minuut nauwkeurig aan. Maar in de bergen heeft je app niet altijd toegang tot internet om de juiste, meest actuele gegevens op te halen. Voor zulke gevallen kun je ook gebruik maken van een handige vuistregel om te bepalen hoelang het nog duurt voor de zon ondergaat.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vuistregel

Let op, want het gaat hier letterlijk om een vuistregel. Je ‘berekent’ de tijd die je hebt voordat de zon ondergaat namelijk letterlijk met je hand. Dat is dus alles behalve nauwkeurig, maar toch kan het net voldoende informatie geven om een grove inschatting te maken van de tijd die je nog hebt voordat de zon onder gaat.

Als de zon bijna onder is, en je wil weten hoe lang je nog hebt voordat de zon helemaal achter de horizon zakt, strek je je arm en hou je je vlakke hand voor je, evenwijdig aan de horizon. Zorg ervoor dat je pink op de horizon ligt. Daarna wordt het vingers tellen. Elke vinger is ongeveer een kwartier, dus als je je pink op de horizon houdt en de zon is nét boven je wijsvinger te zien, duurt het nog -ongeveer- een uur voordat de zon helemaal achter de horizon is verdwenen. Is de zon nog veel hoger dan je wijsvinger, dan kun je je tweede hand gebruiken.

Nogmaals, dit is -bijna letterlijk- een vuistregel. Nauwkeurig is het allemaal niet. Niet iedereen heeft even dikke vingers, en afhankelijk van het jaargetijde en waar je precies bent op de wereld kan de snelheid waarmee de zon achter de horizon verdwijnt, wat variëren.

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt