weerbericht Alpen

Hier lees je het beste weerbericht voor de Alpen

Check het weerbericht! We zeggen het zo vaak, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar. Daarom hebben we hier een overzichtje met de beste plekken waar je een goed weerbericht voor de Alpen kan vinden.

De Alpenverenigingen

De Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen hebben allebei gedetailleerde weerberichten op hun websites staan. Uiteraard met een aantal basisgegevens zoals temperatuur, windkracht en windrichting en hoe zonnig het wordt, maar ook je leest in die weerberichten ook zaken die van belang zijn als je de bergen in trekt. Bijvoorbeeld wat het weer op hoogte is.

Op beide sites kun je de weerberichten ook downloaden.

ZAMG (Oostenrijk)

Het ZAMG is de Oostenrijkse variant op het Nederlandse KNMI of het Belgische KMI. Uitgebreide weerberichten over de omstandigheden in het dal én op de berg. Voor expedities zijn er (tegen betaling) ook nog speciale weersvoorspellingen voor klimexpedities beschikbaar. De gegevens van het ZAMG zijn invloedrijk en worden gebruikt voor veel andere websites en apps, die vaak nét wat gebruiksvriendelijker zijn. De bekende app Bergfex baseert te weersvoorspellingen bijvoorbeeld op de gegevens van het ZAMG. En dat is handig, want Bergfex heeft een gratis app voor zowel Android-telefoons als IPhone!  

MeteoMont (Italië)

In Italië worden de weerberichten, de previsioni, verzorgd vanuit de militaire luchtverkeersleiding, maar gelukkig voorspellen ze ook het weer in de bergen. De website van de weerdiensten en de voorspellingen die daar staan, zijn erg algemeen. Gelukkig is er ook een app speciaal voor iedereen die de bergen in gaat. En die staat weer boordevol handige informatie: niet alleen het weer, maar ook lawineberichten en meer. Wel is alles in het Italiaans. 

MeteoSwiss

Dit is de weerapp en website van de Zwitserse nationale weerdiensten, die ook een handig weerbericht op hun website hebben. Een duidelijk algemeen weerbericht, maar wie doorklikt, komt al snel bij wat meer op bergsport toegespitste weerberichten uit. Daarnaast is er veel achtergrondinformatie over het Zwitserse weer en klimaat op de site te vinden.

MeteoFrance

MeteoFrance is de app en website van de Franse weerdiensten. De weerberichten worden voor heel Frankrijk uitgegeven, maar als je even doorklikt naar de regio waar je bent, kun je een gedetailleerd lokaal weerbericht voor het (berg)gebied waar je wandelt tevoorschijn toveren.

Nederlandstalig: Alpenweerman

De Alpenweerman is een Nederlandstalige website met hele uitgebreide en gedetailleerde weerberichten voor de Alpen én de Benelux. Inclusief gedetailleerde (maar technische) weerkaarten en grafieken die daarbij horen maar ook met duidelijke verslagen en beeld vanuit de Alpen zelf.

Extra tip: vraag om een lokaal weerbericht

Wie vaker in de bergen is geweest, weet het eigenlijk al: het allerbeste is een lokaal weerbericht. De huttenwaard, de berggids of de boswachter is meestal goed op de hoogte van de lokale omstandigheden die in een weerbericht niet altijd aan bod komen, bijvoorbeeld een gekke winddraaing in een dal. Daarom is het altijd een goed idee om eventjes te vragen of zij nog wat extra informatie over het weer voor je hebben.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Rubriek: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?