huttentocht Val de Bagnes

Huttentocht rondom het Val de Bagnes

Wie Verbier zegt, zegt ‘wintersport’ en ‘jetset’. Dat er ook een zestal  hutten zijn die het wondermooie Val de Bagnes als een hoefijzer omsluiten, weten alleen ingewijden. Combineer dat met een uitgebreid netwerk aan paden en (buiten Le Châble en Verbier zelf) lage graad van bebouwing, en je hebt het recept voor een ruige, meerdaagse trektocht in het rijk van de Walliser drie- en vierduizenders.

Een welbekende bergstreek kan zo zijn uitdagingen hebben, ook in de zomer. Toen onze hoofdredacteur eind juni een huttentocht liep vanuit het mondaine Verbier, kreunde Wallis onder een hittegolf. Maar tegelijk lag er in dit schitterende hooggebergte ver weg van de jetset meer sneeuw dan ooit tevoren. 

Beste periode voor een vakantie in Verbier

Derde weekend juni tot eind september (openingsperiode hutten). Let op: sneeuwvelden mogelijk tot in juli wat sommige pasovergangen tot een alpiene onderneming kan maken. Informeer ter plaatse.

Vervoer

Vliegen op Zurich met Swiss, dan voordelig met trein en bus naar Le Châble dank zij het Swiss Travel System. Postbussen van Le Châble naar Verbier aan de ene kant van het dal, of naar La Côt aan de andere kant, en tot aan de stuwdam van Mauvoisin.

Slapen

huttentocht Val de Bagnes

Beschreven tocht

Het hele verhaal vind je in Bergen Magazine 3 van 2020. Hieronder volgt een korte beschrijving van de tocht. 

Dag 1 Hôtel de Mauvoisin (1875 m) – top stuwdam (1976 m) – Écuries du Giétro (2187 m) – Cabane de Chanrion (2462 m); 820 m klimmen, 120 m dalen. Officieel 3 ½ uur (langer bij sneeuw), T2.

Dag 2 Chanrion – Les Temones (2111 m) – Pierre à Vire (uitzichtpunt, 2337 m) – Col des Otanes (2846 m) – Cabane FXB Panossière (2641 m); 980 m stijgen, 790 m dalen, officieel 6 uur, T2-T3.

Dag 3 Panossière – hangbrug (passerelle) – La Maye (uitzichtpunt, 2132 m) – Cabane Marcel Brunet (2103 m); 350 m stijgen, 600 m dalen, 3½ uur, T3-T2.
Variant: Via de Col des Anouillons (2649 m, indien sneeuwvrij), dan 840 m omhoog, 320 m omlaag, ong. 4 uur.

Tip: Vanaf de hut eventueel doorlopen naar de Goli de Servay, een fotogeniek bergmeertje (2 uur h/t, nauwelijks klimmen/dalen). Vanaf de hut daal je in dik 2 uur 1000 m af naar Lourtier, daar met de bus terug naar Le Châble. Alternatief: taxi vanaf de hut.

Alternatieven: De renovatie van de Chanrion-hut heeft vertraging opgelopen en lukt niet voor deze zomer. De CAS-section Genève liet weten dat de hut pas in de zomer van 2021 weer opengaat, “toute neuve et supermoderne”. En wellicht minder spartaans dus. Alternatief is de eenvoudige herberg Hôtel de Mauvoisin aan de voet van de stuwdam. De tocht kun je enkele dagen uitbreiden door de Cabane du Mont Fort (2457 m) en/of Cabane de Louvie (2250 m) aan de ene kant van het dal aan te doen, en aan de andere kant de Cabane de Mille (2472 m), te voet bereikbaar vanuit La Côt. Ook Hôtel de Mauvoisin kan een etappeplaats zijn.

huttentocht Val de Bagnes

Onze tips

  • Bij een zomers verblijf in een accommodatie in de regio ontvang je de VIP-Pass. Hiermee zijn tal van activiteiten gratis of veel goedkoper. Bussen en kabelbanen zijn gratis voor wandelaars. 
  • Restaurant La Marlènaz boven Verbier. Redelijke prijzen voor lekker eten met heerlijk uitzicht. 
  • Via ferrata bij de stuwdam. Materiaal kan gehuurd worden bij Hôtel de Mauvoisin.
  • (e)Mountainbiken is populair rond Verbier. Gratis oplaadpunten zijn op veel plekken beschikbaar, zoals op Cabane Brunet.

Kaart

Carte pédestre Verbier-Val de Bagnes, 1:25.000. Uitstekende wandelkaart uitgegeven door het toeristenbureau en ter plaatse te koop. Uitsnede van 4 kaarten 1:25.000 van swisstopo Swisstopo (nrs. 1325/1326/1345/1346).

Meer weten?

Op MySwitzerland.com en de website van het toeristenbureau van Verbier vind je meer informatie 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.