Malerweg Saksen

In voetsporen van beroemde kunstenaars, de Malerweg in nationaal park Sächsische Schweiz

Al sinds de 18e eeuw trekt het Elbsandsteingebergte, ten zuidoosten van Dresden, beroemde kunstschilders aan. Zij raakten geïnspireerd door het spel van moeder natuur. In hun voetsporen is de Malerweg uitgezet over 112 kilometer. Wie in de Sächsische Schweiz wandelt begrijpt al snel waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen. Dit nationale park is één van de grootste trekpleisters van Saksen. De bizarre rotspartijen bieden wandelaars een onvergetelijk schouwspel en de route behoort tot de meest aanprekende van heel Duitsland. Het gebied is ook in trek bij bergsporters.

wandelroute sachsische schweiz

Het mergelsteen van dit gebergte sleet in een miljoen jaar door water, met als resultaat het ontstaan van grillige rotsformaties in allerlei vormen. Het grootste deel vormt het nationale park Sächsische Schweiz. De Malerweg bestaat uit acht etappes met wisselende hoogteprofielen. Ze hebben daglengtes van circa 15 kilometer. Er zijn enkele etappes met een bovengemiddeld zwaarteprofiel. Diverse delen van de Malerweg hebben een bescheiden profiel en zijn geschikt voor de gemiddelde wandelaar. Bij de inrichting van de vernieuwde Malerweg hield het verkeersbureau zich aan de strenge criteria voor kwaliteitswandelwegen van het Deutsche Wanderverband. De Malerweg is volledig bewegwijzerd en de route is herkenbaar aan bordjes met het sierlijke logo ‘M’.

wandelen in saksisch zwitserland

Afwisselend met ook kastelen en thermen

Naast het natuurschoon en de vergezichten biedt de route ook stadjes aan de Elbe en de Vesting Königstein. De vesting ligt op een tafelberg bij het nationale park. Het ligt zó hoog dat bij mist of lage bewolking de fortificaties boven de wolken uitsteken. Bij naderend onheil kon het Saksische koningshuis zich veilig terugtrekken op Königstein. De diepe kelders boden ook in moderne tijden bescherming. Toen de oorlogsbombardementen begonnen werden de enorme collecties uit Dresden hier opgeborgen. Dit is de reden dat de kunstschatten ongeschonden bleven tijdens het grote bombardement op Dresden in 1945. De hoge muren geven vergezichten op de Elbe, het nationale park Sächsische Schweiz en Tsjechië. Levensader was de 152 meter diepe waterbron. Het bronnenhuis bestaat nog steeds en op de bovenste verdieping zijn enkele kamers te huur voor een bijzondere overnachtingsbelevenis in de vesting.

In dit rijke natuurgebied liggen ook de historische stadjes Pirna, de hoofdstad van de Sächsische Schweiz, en Bad Schandau. De laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, een kuuroord. Het mineraalrijke water uit het nationaal park vult de thermen. Ervaar in Bad Schandau de heilzame werking voor geest, lichaam en vermoeide voeten. Eén routedeel lopen en met het openbaar vervoer weer terugreizen naar de accommodatie is op veel etappes mogelijk. Ook bestaat de mogelijkheid om de Malerweg doorgaand te lopen met onderweg steeds een nieuw verblijfsadres. De Malerweg biedt een bagageservice. Bij dit ‘Wandern ohne Gepäck’ wordt de bagage steeds naar het volgende verblijfsadres gebracht.

Meer lezen over Saksen? In dit gratis online magazine lees je meer over de Malerweg en andere hoogtepunten in Saksen. 

vrijklimmen saksisch Zwitserland

Ontstaan van het vrij-klimmen

Al 150 jaar geleden werden de rotsformaties in de Sächsische Schweiz populair onder bergbeklimmers. Het zachte zand- en mergelsteen was echter kwetsbaar voor hun sportieve klimactiviteiten. Dit bracht de overheid ertoe om in 1913 strikte regels in te voeren om de kwetsbare bergen te beschermen. De milieubeschermende regels verbieden bijvoorbeeld nog altijd om gebruik te maken van kunstmatige hulpmiddelen die sporen achterlaten in de rotsen. Door deze beperkende maatregelen ontstond de techniek van het ‘vrij-klimmen’. Nog altijd is het nationale park een droomplek voor bergbeklimmers. Er wachten 20.000 klimtrajecten op 1.100 grote vrijstaande rotsformaties. Op diverse overhangende rotsen en in grotten is het toegestaan om een kampvuur te maken en te overnachten. Lokaal heet dit ‘boofen’, wat zoveel betekent als slapen als Doornroosje. Het klimmen, de spectaculaire uitzichten en de frisse buitenlucht zijn goed voor een gezonde nachtrust.

Bronvermelding

Foto: TMGS en Tourismusverbandes Sächsische Schweiz.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?