Interview met Hemsedal-kenners Marcel en Nicole
Marcel Vos en Nicole Tielemans zijn in 2010 geëmigreerd naar Hemsedal en zijn ze een Hutten- en Campingbedrijf begonnen; Hulbak Camping & Hytter. Daarnaast hebben ze een gidsenbedrijf voor wandeltochten in de zomer en sneeuwschoentochten in de winter; Norsk Outdoor genaamd. En werken ze in de winter voor de Skistar bij de kinderlift in het op één na grootste skigebied van Noorwegen in Hemsedal. Ook zitten ze in het bestuur van de plaatselijke afdeling van de DNT (Hemsedal Turlag). Marcel en Nicole kennen de streek dan ook erg goed, en Bergwijzer vroeg hen wat er zo bijzonder is aan Hemsedal.
Vertel eens wat over de streek waar je bent gaan wonen?
Hemsedal ligt in het Hallingdal in het berggebied tussen de Hardangervidda en Jotunheimen. Het wordt ook wel de “Scandinavische Alpen” genoemd. Dat klopt omdat er veel bergtoppen in de regio zijn. Maar dat is niet het enige. Rond die prachtige bergen heb je ook grote vlaktes/viddes met uitzicht op die “Alpen”.
Veel bergtoppen
Voorbeelden zijn de Golsfjellet (tussen Hemsedal, Fagernes en Gol), Fanitulvegen (tussen Hemsedal en Ål met uitzicht over Reineskarvet), Panoramavegen (tussen Hemsedal en Fagernes met uitzicht richting Jotunheimen). Ten zuid westen van Hemsedal ligt Skarvheimen; een gebied vernoemt naar twee bergruggen (skarves) genaamd Hallingskarvet en Reineskarvet. Tussen en rondom deze bergruggen vind je prachtige wandelpaden en berghutten van de DNT.
Perfect voor huttentochten
Het routenetwerk gaat vanaf de Hardangervidda door Skarvheimen naar Jotunheimen; dus ook voor langere trektochten heel geschikt. Naast veel wilde natuur is het Hallingdal een gebied waar veel boerencultuur in de hoofddalen is en veel zomerboerderijen op de heuvels en in de bergen te vinden is (deels nog in bedrijf). Deze heten ook wel “stølen” of “seter”. In de meeste dorpen van het Hallingdal vindt je musea met gebouwen/voorwerpen uit het verleden. In de winter bieden deze prachtige berggebieden vele mogelijkheden voor skiërs, langlaufers, ijsklimmers, husky-liefhebbers en iedereen die van sneeuw en bergen houdt.
Waarom is deze regio een must voor wandelaars?
De variatie aan soorten berglandschappen is zo groot dat je iedere dag een ander type landschap zou kunnen uitkiezen zowel onder de boomgrens maar vooral ook erboven. Daarnaast zijn er relatief meer gemarkeerde wandelingen te vinden dan in de rest van de berggebieden van Noorwegen. Alleen in Hemsedal zijn al meer dan 30 routes naast de DNT routes.
Wat is jouw favoriete route en bezienswaardigheid hier?
Favoriete route: Ranastongji (hoogste berg van de provincie Buskerud).Favoriete bezienswaardigheid: Flævatnaet (groot meer met prachtige bergen in de achtergrond langs de zomerweg Hemsedal-Ål)
Wat zou iedereen moeten weten over Noorwegen?Dat het in het hoogseizoen in de zomer lekkerder weer is om te wandelen dan in de oververhitte berggebieden in Midden/Zuid-Europa.
Tourskieën in Noorwegen
Dat we in het Hemsedal kunnen skiën van 1 november tot 1 mei m.b.v. skiliften en dat wij daarna nog een maandje doorgaan op tourski’s/randonee ski’s.
Heb je nog bijzondere tips om goed voorbereid te gaan wandelen in Noorwegen?
Gebruik de routes en hutten van de DNT (1 sleutel voor 500 berghutten!)
Heb je wel eens vreemde dingen meegemaakt tijdens je wandeltochten in Noorwegen?
Ontmoetingen met grote kuddes rendieren of met elanden zijn altijd imponerend en geven een gevoel van wildernis. Meest vreemde was toen ik als wandelgids een vader en zoon mee had met een hengel. Tijdens de pauze ging zoonlief vissen en had al snel een mooie zalmforel aan de haak. Groot was de verrassing toen bleek dat de forel net een lemming had gegeten die vader uit zijn bek haalde! Ook apart is het om dieren te zien die te vroeg of te laat van zomerdracht naar winterdracht wisselen. Dan zie je dus een witte haas of hermelijn door een knalgroen veld lopen.
Mooiste foto
Dit is mijn favoriete bezienswaardigheid (Flævatnet) op weg naar Lungsdalshytte in de herfst na een drukke zomer. Prachtige serene herfstkleuren met de eerste sneeuw op de toppen Kijk hier om meer te weten over Hulbak Camping & Hytter.2,5 km van de hoofdweg zonder geluid van doorgaande wegen; rust en ruimte is het toverwoord hier. We hebben een kleinschalige zomercamping (geen Noorse caravans die het hele jaar door er staan dus), vakantiehuisjes en campinghutten. In de winter hebben we voornamelijk skitoerisme en ijsklimmers in de hutten en op de camping. In de zomer vooral wandelaars.
Meer weten over gidsenbedrijf Norsk Outdoor, kijk hier.