Jagermeister. Foto Dekcuf

Jägermeister – voor en door jagers

Jagermeister. Foto DekcufWie kent de slogan niet: ‘Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is’. Deze kruidenlikeur leent zich dan ook uitstekend voor bergreizigers die wel tegen een stootje kunnen. Jägermeister is een van origine Duitse drank die met 56 verschillende kruiden en specerijen wordt vervaardigd, waaronder zoethout, anijs, gember, ginseng en de schil van citrusfruit. De soort likeur wordt in Duitsland ook wel Kräuterlikör genoemd en is vergelijkbaar met de kruidenlikeuren Gammel Dansk en Univum, hoewel Jägermeister zoeter van smaak is.

De ingrediënten worden samengeperst en doortrokken in water en alcohol voor twee tot drie dagen. Daarna wordt het mengsel gefilterd en een jaar lang opgeslagen in eikenhouten vaten. Vervolgens wordt de likeur wederom gefilterd, waarna er suiker, karamel, alcohol en water wordt toegevoegd. De drank wordt nog één laatste keer gefilterd om vervolgens gebotteld te kunnen worden.

De benaming van de drank werd in 1934 geïntroduceerd in de Reichsjagdgesetz, de jaagwetten van de Duitse overheid. De eerste distilleerder van de drank, Curt Mast, was dan ook een enthousiaste jager. Jägermeister had betrekking op de Duitse staatsboswachters, waarbij de hoofdboswachter de Reichsjägermeister werd genoemd. Indertijd was deze rol weggelegd voor militair leider Hermann Göring, waardoor de kruidendrank aanvankelijk ook wel bekend stond als Göring-Schnapps.

Jagermeister. Foto Gregor WolfJägermeister werd oorspronkelijk gedronken als aperitief. Het wordt gezegd dat de likeur ook als panacee werd gebruikt, een alles genezend middeltje. Men zou het gebruikt hebben als hoestdrankje, maar ook als digestief om de spijsvertering na de maaltijd te bevorderen. Inmiddels heeft de drank een veel stoerder en zelfs makkelijker imago gekregen en wordt het vooral in het uitgaansleven gedronken.
Het logo van de Jägermeister, een kop van een hert met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei, is gebaseerd op de legende van Sint Hubertus. Hij joeg in het jaar 683 op een Goede Vrijdag op een groot hert, maar op het moment dat hij wilde schieten, keerde het hert naar hem toe. Tussen het gewei verscheen een lichtend kruis. Hubertus hoorde een stem die hem overtuigde zijn jachtgeweer te laten zakken. Het is door deze legende dat Hubertus bekend staat als patroonheilige van de jacht.
Naast de symbolische betekenis van het logo op de fles, staat er ook een citaat op het etiket uit het gedicht Weidmannsheil van de Duitse boswachter en jager Oskar von Riesenthal:

Jagermeister. Foto Jon GosDas ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich's gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.

Vertaald naar het Nederlands staat er het volgende:
Dat is de erezaak van de jager
dat hij beschermt en koestert zijn wild
als jager jaagt zoals het betaamt
en de Schepper in het schepsel eert.

Met een alcoholpercentage van 35% ben je een tijdje zoet met een fles Jägermeister. De drank is dan ook bij uitstek een effectief middel om jezelf op te warmen. De slogan ‘Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is’ is namelijk niet alleen op de sterke kruidensmaak gericht. Jägermeister drinkt op enkele graden onder nul goed weg door het feit dat de brandende sensatie in de keel die de alcohol veroorzaakt, verzacht wordt. De fabrikant raadt niet voor niks aan dat de likeur te allen tijde in de vriezer bewaard wordt, bij voorkeur bij -18°C.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen