Lienzer Dolomiten

Klimmend de Lienzer Dolomieten ontdekken

De Lienzer Dolomieten liggen in Oost-Tirol op de grens met Italië. Het is er vaak goed weer vanwege de zuidelijke ligging. Het gebergte bestaat uit kalksteen en steigt meer dan 2000 meter steil op boven het Drautal. De sfeer is er ontspannen en prettig. De regio wordt veel bezocht door Italianen die één of meerdere dagen in Lienz doorbrengen.

Beste periode om de Lienzer Dolomieten te bezoeken

Beste periode is begin juli tot eind september. Begin juli kunnen er in de steile geulen nog wel sneeuwresten liggen. In september is het weer meestal stabiel en rustig.

Vervoer

Lienz is goed bereikbaar per vliegtuig, trein en bus. Vanuit Lienz gaat er dagelijks een taxibusje naar de Dolomitenhütte. Meer info is te vinden op de site van de stad Lienz en op de site van de hut. Het is ook mogelijk een taxi te nemen, dit is wel prijzig. Reken op minimaal 40 euro.

Accomodaties in de Lienzer Dolomieten

Lienz beschikt over talloze kamers, pensions en hotels. Ook zijn er drie campings nabij de stad.

 • Dolomitenhütte (1620 m)
  Aan het eind van de Lienzer Dolomitenstrasse (tolweg) die een lange klim de Lienzer Dolomieten in bespaart. Grote parkeerplaats. Startpunt van de wandelingen naar de Karlsbader Hütte. (www.dolomitenhuette.at)
 • Karlsbader Hütte (2239 m)
  Prachtig gelegen hut in het hart van de Lienzer Dolomieten. De hut beschikt over 90 slaapplaatsen en is vaak vol, reserveren is daarom wenselijk. Uitgangspunt voor vijf klettersteigen en honderden klimroutes van 3e  tot 11e graat. Info routes en reseveren: Tel. +43 664 9759998, www.karlsbaderhuette.at
 • Kerschbaumer Alm (1902m)
  Voormalige alm, omgebouwd tot eenvoudige berghut door de Österreichische Touristenklub afdeling Lienz. Rond de 30 slaapplaatsen. In zomer 2014 gerenoveerd, in 2015 weer geopend. Tel. +43 664 3034647 (reserveringen alleen telefonisch), www.kerschbaumer-alm.com

Bergredding

140

De mooiste via ferrata’s in de Lienzer Dolomieten

Voor alle routes in het gebied is een klettersteiguitrusting noodzakelijk. Behalve de Laserzspitz en Panorama Klettersteig zijn de via ferrata’s goed te doen met kinderen vanaf 10 tot 12 jaar.

Vanuit de Karlsbader Hütte

 • Rudi Eller Weg
  Alternatief voor de normale (wandel)weg naar de Karlsbader Hütte. Aanrader vanwege de mooie natuur waar de route doorheen loopt.
  Vertrekpunt: parkeerplaats Dolomitenhütte.
  Duur en hoogteverschil: 2½ tot 3 uur, 600 meter stijgen.
  Moeilijkheidsgraad: A, variant Piccola Ferrata B/C.  
 • Seekofel-Klettersteig
  Graatklettersteig naar de imposante Seekofel achter de Karlsbadener Hütte. Uitermate geschikt als eerste tocht.
  Moeilijkheidsgraad: B/C, variant over de Eggerturm C.
  Duur en hoogteverschil: 5 uur, 700 meter stijgen en dalen.
 • Panorama Klettersteig
  Een van de mooiste en langste klettersteigen van Oostenrijk over maar liefst 6 bergtoppen. Vraagt om een zeer goede conditie omdat er veel hoogtemeters gemaakt moeten worden. Afdaling via de Ari Schübel- of de Gebirgsjägersteig.
  Moeilijkheidsgraad: C/D.
  Duur en hoogteverschil: 6 tot 7 uur, 900 meter stijgen en dalen.
 • Madonnen-Klettersteig
  Mooie klettersteig over de Grosse en Kleine Gamswiesenspitzen met spannende hangbrug. Kan halverwege gemakkelijk ingekort worden. Kan ook vanuit de Kerschbaumer Alm gedaan worden.
  Moeilijkheidsgraad: C.
  Duur en hoogteverschil: ong. 6 uur, 700 meter stijgen en dalen.
 • Laserz-Klettersteig
  Moeilijkste klettersteig in de Laserz-ketel. Bijna 400 meter steil door de westwand van de Kleine Laserzwand.
  Moeilijkheidsgraad: D, weinig eenvoudige passages.
  Duur en hoogteverschil: 4 tot 5 uur, 400 meter stijgen en dalen.

Vanuit de Kerschbaumer Alm

 • Spitzkofel-Klettersteig
  Markante bergtop hoog boven de Kerschbaumer Alm. Eenvoudige graatklettersteig met prachtig uitzicht op het ernaast gelegen dal. Net onder de top bevindt zich de Linder Hütte, een klein bivakhutje voor de echte avonturiers onder ons. Uitermate geschikt om te genieten van een mooie zonsondergang of -opkomst.
  Moeilijkheidsgraad: A/B.
  Duur en hoogteverschil: 5 tot 6 uur, 810 meter stijgen en dalen. 
 • Allmaier Toni Weg
  In 2013 geheel vernieuwde klettersteig op de Weittalspitze (wordt in nog geen enkele gids beschreven). De route is gewijzigd, moeilijker en veiliger gemaakt. Afdalen over de klettersteig of de steenslaggevaarlijke westflank.
  Moeilijkheidsgraad: C.
  Duur en hoogteverschil: 5 uur, 550 meter stijgen en dalen.

Vanuit Lienz

 • Wassererlebnispark Galitzenklamm
  Kloof met een vijftal klettersteigen. Eenvoudig te bereiken en een prachtige natuur. Toegang dagelijks 9–17 uur, 4,50 euro bij de kassa.
  Moeilijkheidsgraad: A tot en met F.
  Hoogteverschil: 100 meter stijgen en dalen.

Tips van de redactie

 • Lienz – meest Italiaanse stad van Oostenrijk, gelegen aan de Drau. Vooral het oude stadshart is mooi. Nabij Lienz ligt het Romeinse Aguntum waarvan de ruïnes goed bewaard zijn gebleven. Ook het museum ernaast is de moeite waard  (www.aguntum.info).
 • Fietsen en mountainbiken – Rondom Lienz ligt een uitgebreid netwerk van fiets- en mountainbikepaden. Fietsen kun je overal huren, bijvoorbeeld bij het station van Lienz.

Kaarten

Kompasskarte 47, Lienzer Dolomiten, Lesachtal, 1:50.000, ISBN 9783850264587.
Met Karnischer Höhenweg, wandel- en fietsroutes.

Leestips

Klettersteigfuhrer Osterreich, Axel Jentzsch-Rabel, Andreas Jentzsch, Dieter Wissekal, Alpin Verlag 2013, ISBN 9783902656124

Meer weten?

Laatst gewijzigd: februari 2015.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer