langlaufen in Lapland

Langlaufen in Lapland, een bijzondere wintersport

Wie op wintersportvakantie gaat, maar eens wat anders wil dan de drukke pistes in de Alpen, doet er goed aan om eens naar het noorden te kijken. Want in Scandinavië vind je echte wintersportgebieden. Zelfs in het noorden van Lapland vind je wintersportgebieden, voorzien van alle gemakken, maar tegelijk middenin prachtige ruige natuur.

Skiën, een Scandinavische vinding

De bakermat van skiën ligt volgens sommigen zelfs in Scandinavië, al was de manier waarop de mensen toen ski’s gebruikten op geen enkele manier te vergelijken met moderne wintersporten. Eigenlijk leek het skiën nog het meest op wat wij vandaag langlaufen noemen.

Langlaufen: een Finse volkssport

En langlaufen is in Scandinavië een populaire sport. In Finland is het zelfs een heuse volkssport. En dus heb je er alle mogelijkheden om kennis te maken met de sport. Van oefenrondjes over geprepareerde loipes, tot heuse trektochten door de natuur. Daarbij kun je vaak gebruik maken van de kennis en kunde van een gids. Ook zijn er in de wintersportgebieden in Lapland voldoende mogelijkheden om ski’s en andere uitrusting te huren. Wintersporters die naar Lapland reizen hoeven dus niet per se hun hele uitrusting mee te nemen.

Noorderlicht tijdens je wintersportvakantie

Een van de mooiste dingen aan een langlauftrektocht door Lapland is natuurlijk het Noorderlicht. Tijdens zo’n trektocht, ver van de bewoonde wereld, heb je alle kansen om het noorderlicht te zien. Sterker nog, er zijn speciale excursies om het noorderlicht in Finland te zien. Tijdens zo’n excursie overnacht je op bijzondere plekken waar de kans dat je het noorderlicht kan zien extra groot is. Na zonsondergang trek je er langlaufend, of op sneeuwschoenen op uit om het noorderlicht te spotten. Op sommige plekken kun je zelfs overnachten in een glazen huisje, zodat je niet de nachtelijke kou in hoeft.

Verschillende wintersporten

Denk nou niet dat je in Lapland alleen maar kan langlaufen. In tegendeel, je kan er als wintersporter op veel  verschillende manieren uit de voeten. Van slalommen op serieuze pistes, tot een avontuurlijke huskytocht. En veel skipistes in Lapland zijn tot laat open. Dat betekent dat je met een beetje geluk het noorderlicht zelfs vanaf de skipiste kan zien!  

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?