Langlaufen in Noorwegen

Zodra de herfst in Nederland zijn intrede doet, kan je in Noorwegen al genieten van écht winterweer. Droge vrieskou en een dik pak sneeuw, van november tot begin mei.

In het spoor van de Noren

In Noorwegen, waar de ski is uitgevonden, is langlaufen een echte volkssport. Iedereen doet het, van jong tot oud. Een groot aanbod aan loipes leid je door de natuur. De loipes zijn van goede kwaliteit, ze worden in de meeste langlaufgebieden dagelijks opnieuw gespoord. De ‘witte wegen’ zijn tevens duidelijk bewegwijzerd en er zijn ook uitstekende langlaufkaarten aanwezig.

Voor wie al vaker de lange latten onder heeft gehad, is het eenvoudig alleen de weg te verkennen. Voor nieuwkomers zijn er ervaren gidsen om de juiste koers te bepalen. Avontuurlijke langlaufers kunnen in Noorwegen hun hart ophalen door een tocht met overnachting te maken over de lange afstandspaden of door gewapend met GPS een eigen spoor te trekken. Na het vallen van de avond is het op enkele plekken mogelijk om te langlaufen op verlichte ‘pistes’. 

Bergen of vlaktes

Wat langlaufen in Noorwegen zo leuk maakt is de afwisseling, er zijn veel verschillende langlaufgebieden. Wie de hoogte in wil gaan kan de bergen in. Een fantastische ervaring boven de boomgrens. Bijvoorbeeld in Jotunheimen, een berggebied en tevens Nationaal Park dat een oppervlakte van ruwweg 3500 vierkante kilometer beslaat. Hier is het mogelijk dagen achter elkaar van hut tot hut te langlaufen/skieën, of een dagtrip te maken vanuit een van de traditionele hotels, herbergen of huisjes. Wie liever de beschutting zoekt, kiest voor de loipes in de bossen in het dal of bijvoorbeeld rond het gezellige Lillehammer, dat bekendheid heeft verworven vanwege de Olympische Winterspelen van 1994. Een prima uitvalsbasis om stadse cultuur met actief in de natuur te combineren.  

Overnachten aan de loipe

Niet alleen het aantal Noorse langlaufgebieden is groot, ook de overnachtingsmogelijkheden zijn talrijk.  Als je van maximale vrijheid houdt en graag zelf de pannen op het vuur zet, kies je voor een hytte. Dit is een goed verzorgd, maar sober ingericht huisje, gelukkig wel sfeervol verwarmd door een houtkachel. Voor meer luxe kan je kiezen voor de Noorse gastvrijheid in een hotel. Het serviceniveau van de Noorse accommodaties is groot. Vaak worden op aanvraag ook lunchpakketten voor onderweg verzorgd. De meeste accommodaties liggen midden in de natuur en aan of nabij langlaufroutes.

Enkele geschikte langlauflocaties

Jotunheimen:

Peer Gynt:

Røros:

Destinasjon Røros 

Meer informatie
 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen