Fotograferen in de bergen

Leg de mooie uitzichten tijdens een tocht door de bergen eens vast!

Wanneer je met enige regelmaat in de bergen bent hoeven we je vast niet meer te vertellen over de mooie uitzichten die je tegenkomt. Maar waarom zou je die uitzichten alleen voor jezelf houden? Met een camera, drone of smartphone leg je de landschappen gemakkelijk vast en heb je prachtige beelden om thuis te delen met familie en vrienden. Hier lees je handige tips voor het maken van landschapsfoto’s!

Wat voor camera is handig om mee te nemen?

Je kunt met veel verschillende camera’s landschappen in de bergen vastleggen. Dit kan zowel met een camera als een drone, maar ook zeker met je smartphone. Het nadeel bij het maken van beelden met je smartphone is dat je er nog wel eens achter kunt komen dat het beeld wat korrelig is wanneer je inzoomt of de afbeeldingen vergroot. Dit komt door de kleine sensor die in een smartphone zit. De beelden die je met je smartphone maakt zijn prima te gebruiken voor Facebook of Instagram, maar als je meer met de foto’s wilt doen is het aan te raden om een camera met een grotere sensor te gebruiken. Een compact camera is een goede uitkomst vanwege het lichte gewicht. Ook systeemcamera’s en spiegelreflexcamera's zijn goede camera’s om mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat deze camera’s over het algemeen zwaarder en groter zijn dan een compact camera.

fotograferen in de bergen

Denk na over de compositie

Wanneer je met een camera een mooi beeld wilt maken is het belangrijk om te kijken naar de compositie. Met de compositie bepaal je hoe de kijker naar het beeld kijkt. Jij bepaalt wat er als eerste gezien moet worden en zorgt dat dit ook goed opvalt binnen de foto. Hiervoor is de regel van derden een goede vuistregel. Bij de regel van derden verdeel je het beeld in gedachten in negen gelijke vlakken. Het onderwerp, dat op moet vallen, zet je op een van de vier kruisingen van deze lijnen. Wil je meer weten over compositie? Bekijk hier een uitgebreid artikel over compositieregels voor fotografie.

Houd je ogen open

Kijk altijd goed om je heen bij het bepalen van je compositie of het standpunt! Je kunt een foto soms net iets mooier maken als je even goed om je heen kijkt of een stapje extra naar links of rechts doet. Er kan net een object zijn dat je foto wat extra’s geeft wat het daarvoor miste. Dit kan een kei zijn, een bloem of bloemenveld, eigenlijk alles waarvan jij vind dat het waarde toevoegt aan je foto. Durf hiermee te experimenteren. Hier komen vaak de mooiste of leukste resultaten uit!

fotograferen in de bergen

Houd het weer in de gaten

Het weer kan je foto’s maken of breken. Bekijk van tevoren wat voor weer het wordt. Vooral bij het maken van landschapsfoto’s zijn het weer, het licht en de timing van doorslaggevend belang. Je wilt geen ‘saaie’ foto’s met een grijze wolkenmassa of juist een strak blauwe lucht. Aangezien de lucht vaak een aanzienlijk deel van je foto inneemt, wil je niet dat die te eentonig is. Het weer bepaalt het licht dat je ziet en het licht bepaalt weer de sfeer in het beeld dat je maakt. Er zijn tegenwoordig allerlei apps waarmee je het weer per uur bij kunt houden. Zo kun je nauwkeurig zien wanneer de omstandigheden het beste zijn voor het maken van een prachtige foto!

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.