Vakantie voorjaar Seiser Alm

Lente in de Dolomietenregio Seiser Alm in Zuid-Tirol

Op zoek naar een mooie bestemming voor een wandelvakantie in het voorjaar? Dan is de Dolomietenregio Seiser Alm in de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol voor jou de place to be. Het frisgroene jonge gras en de krokussen die daartussen omhoog komen, het zonnige voorjaarsweer en de evenementen in de dorpen, alles ademt hier lente. 

Door het zonnige klimaat kun je hier al vanaf de lente op pad en genieten van ontspannen wandelingen over de honderden kilometers wandelpad die je in het gebied vindt. Of je nou op hoogte wil wandelen, of liever door het dal, hier kan het. Van de dorpen Kastelruth, Seis am Schlern, Völs am Schlern en Tiers am Rosengarten in het dal op zo’n 700 meter boven zeeniveau, tot de meer dan tweeduizend meter hoge punten van de Seiser Alm: fietsend en wandelend kan je alle kanten op in de dorpen en op de grootste alm van Europa ontdekken.

Vakantie voorjaar Seiser Alm

Genieten van krokussen

Dat dit een mooie bestemming is voor een lentevakantie, merk je vooral in mei. Zo ongeveer halverwege de maand, smelt op de Seiser Alm en op de hellingen aan de voet van de Rosengarten de laatste sneeuw weg en beginnen de krokussen te bloeien. Ze bloeien ongeveer twee weken, een wandeling tussen al die kleurige krokussen is een prima manier om al meteen dat echte lentegevoel te krijgen! Het uitzicht op de hoge toppen om je heen, zoals Schlern, Plattkofel, Langkofel en Rosengarten, maakt het af. In het natuurpark Schlern-Rosengarten vind je naast de bloeiende krokussen ook nog honderden andere unieke en zeldzame plantensoorten. 

Vakantie voorjaar Seiser Alm

Opladen na de winter

De lente is het moment om na de grauwe winter weer even op te laden. Zeker als je ’s winters meer binnen hebt gezeten dan je eigenlijk had gewild, is het goed om weer even in balans te komen. Daar draait het dan ook om tijdens de Seiser Alm Balance-weken. Tijdens verschillende tochten en workshops kun je de winter even helemaal van je afschudden en genieten van de buitenlucht. Hoogtepunt van deze weken zijn de vroege ochtendwandelingen naar de Tschafon berghut op 1.737 meter hoogte, om daar van een echt bergbeklimmersontbijt te genieten, een yogasessie op de Kofel in Kastelruth, of een begeleide tocht met een lunch. Er is zelfs de mogelijkheid je te verdiepen in de productie van natuurlijke cosmetica.

Een andere manier om weer op te laden met lekker écht Zuid-Tirools eten, vind je in de restaurants die meedoen met de "Schlerngenuss Dolomites-weken”. In de eerste twee weken van juni brengen de koks in verschillende restaurants en hotels alle culinaire tradities samen. Alles onder het motto “100% Dolomietenregio Seiser Alm”, dat betekent dus dat alle ingrediënten uit de directe omgeving komen. Gezelligheid en duurzaamheid gegarandeerd! 

Vakantie voorjaar Seiser Alm

Geniet van echte lentetradities 

Wil je je naast alle natuurbelevenissen ook onderdompelen in tradities? In de Dolomietenregio Seiser Alm vind je in het voorjaar volop evenementen waarbij je kan genieten van lentetradities en andere activiteiten. Vaak staat daarbij de natuur – en het genieten daarvan – centraal.

Wat denk je bijvoorbeeld van het Oswald von Wolkenstein -ruiterfeest? Een jaarlijks terugkerend evenement met als hoogtepunt is het toernooi van vier paardensportwedstrijden. Natuurlijk met races, maar ook met oude traditionele disciplines zoals ringsteken. Een mooie mix van middeleeuwse tradities en de Zuid-Tiroolse liefde voor de paardensport, uiteraard met Haflingers. Het festival begint op 24 mei in Seis am Schlern, op 25 mei vindt een grote parade met alle deelnemende groepen plaats in Seis en op 26 mei wordt het toernooi gehouden.

Vakantie voorjaar Seiser Alm

Duurzaam op vakantie 

In de Dolomietenregio Seiser Alm staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dolomietenregio Seiser Alm is deel van het “Sustainability Programme Tourism Südtirol” en heeft is in oktober 2023 nog onderscheiden met het GSTC-certificaat voor duurzaamheid. Als toerist kan jij ook bijdragen aan die duurzaamheid. Bijvoorbeeld door te overnachten in accommodaties met het “Sustainability Label South Tyrol” en door tijdens je vakantie veel gebruik te maken van het openbaar vervoer dankzij de Südtirol Guest Pass. 

Deze evenementen wil je niet missen:

Seiser Alm Balance 7 mei – 29 juni 2024
Culinaire weken “Schlerngenuss” 2 juni – 16 juni 2024
Ruiterfeest Oswald von Wolkenstein 24 mei – 26 mei 2024

 

Meer informatie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?