trailrunning in de bergen

Meest uitdagende Europese trails

Trailrunning is een bijzondere ervaring. Tijdens deze sport ga je als het ware ‘off-road hardlopen’. Doordat je midden door de natuur rent over smalle paadjes (de trails) kom je uitdagende natuurlijke hindernissen tegen, van rotsen en heuvels tot beekjes die je pad kruisen. Steeds meer hardlopers zoeken deze extra uitdagingen op. De focus ligt niet op snellere tijden, maar het ervaren van de rust en de natuur. Wij hebben 3 uitdagende routes voor je op een rij gezet.

Ultraks Matterhorn

Ultraks Matterhorn is een trailrunning wedstrijd, maar je kunt de verschillende routes uiteraard ook op eigen houtje ontdekken. Hier loop je op 3.100 meter hoogte over de Gornetgrat, terwijl je geniet van een adembenemend uitzicht op de Matterhorn. Op deze hoogte is de zon fel. Zonnebrandcrème met een hoge factor beschermt de huid. Draag eventueel een pet als extra bescherming tegen de zon. De langste afstand van de Ultraks Matterhorn is 48 km, maar er zijn ook kortere trails. Korter wilt niet zeggen dat deze routes minder veeleisend zijn! Zo is de “Vertical” route nog geen 2,5 kilometer lang, maar maak je flink wat hoogtemeters.

De nieuwe "Extreme" race van de Matterhorn Ultraks is een veeleisend parcours dat berg- en hoogte-ervaring vereist. Daarom zullen bij de registratie vragen worden gesteld over de ervaring van de persoon in soortgelijke skyrunning/ trailrunning races, in de bergen en met Via Ferrata.

Trailrunning rondom de Zugspitze

De Zugspitze is al jarenlang een populaire bestemming onder wandelaars en hardlopers. Ook steeds meer trailrunners weten de Tiroler Zugzpitz Arena te vinden. Hier vind je een groot aantal afgelegen trails, waarbij je rent over zachte bosgrond terwijl je langs helderblauwe meren komt en geniet van een weids uitzicht. De trailrunning-routes rondom de Zugspitze zijn onlangs uitgebreid en verbeterd. Dit is mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE), dat hier middelen voor heeft vrijgemaakt.

Voor geoefende trailrunners is er de Zugzpitz Marathon. Je maakt 3.965 hoogtemeters tijdens deze marathon door de Lechtal Alpen. Je finisht op de top van de Zugspitze. Dit is alleen mogelijk als het weer zich ervoor leent.

Dolomiti Extreme Trail

De Dolomieten bieden een schitterende en uitdagende omgeving voor trailrunners. Tijdens de Dolomiti Extreme Trail zijn er verschillende afstanden waar je je als trailrunning liefhebber voor in kunt schrijven. Uiteraard kun je ook gewoon op je eigen tempo en data een bezoek brengen aan het Dolomieten gebergte om hier te gaan lopen. Het evenement heeft 5 wedstrijden met verschillende afstanden: van 11 km tot een indrukwekkende 103 km.

Een aanrader om te lopen is de 11 km lange route die start in Forno. Vervolgens ren je over oude muilezelpaden langs kleine dorpjes, die verborgen blijven voor de meeste reizigers. Het eerste dorp dat je passeert is Pralongo, vervolgens kom je langs Colverver waar veel traditionele huizen staan en vervolg je de route naar Calchera. Via een historisch pad loop je naar Dont, Villa, Astragal, Casal, Pieve en Campo. De hele route geniet je van een spectaculair uitzicht op de bergtoppen die de vallei omringen.

 

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!