bergwandelen knieeën ontlasten

Met deze tips belast je je knieën minder

Je knieën. Als het goed is, denk je er niet te veel aan. Maar als het niet goed is, nou, dan merk je dat meteen. Zeker tijdens een bergwandeling, als je je knieën nog veel meer belast. Met deze tips belast je je knieën zo min mogelijk.  

Je knieën zijn oersterke gewrichten. Maar tegelijk zijn ze ook hartstikke kwetsbaar. En tijdens een bergwandeling belast je ze veel meer dan normaal. Zowel tijdens het klimmen als tijdens het dalen, is de kracht die op je knieën komt, veel groter en worden het kraakbeen, de pezen en de spieren veel zwaarder op de proef gesteld. Daardoor word je veel eerder moe, maar de kans op blessures wordt ook nog eens veel groter. Zeker als je al vaker last hebt van je knieën. Alle reden dus om dat te voorkomen.  

Vooraf: fit zijn

Zorg ervoor dat je een goede conditie hebt en dat je lichaam gewend is aan wandelen en alle bijbehorende belasting op je gewrichten. Bergwandelen kost namelijk ook kracht en als je spieren sterk zijn, vangen die een groot deel van de klappen en krachten die op je kniegewricht komen te staan, op. En dat wil je, want je spieren slijten minder hard en herstellen beter dan bijvoorbeeld pezen of kraakbeen. Belangrijke tip: doe oefeningen in overleg met een fysiotherapeut of een trainer die weet wat er zoal bij bergwandelen komt kijken. Zulke professionals kunnen je goed adviseren en je helpen bij de juiste oefeningen en bewegingen. Ook kan een goede fysiotherapeut je advies geven op wat wel en niet verstandig is om te doen.

bergwandelen knieën belasten


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De juiste staptechniek

Bij oefenen hoort ook: de juiste staptechniek aanleren. De juiste staptechniek is daarbij een nogal breed begrip. Het varieert van de manier waarop je je voeten neerzet en afwikkelt, tot bijvoorbeeld de lengte van je pas. Een algemene tip is dat het voor je knie minder belastend is als je wat kleinere stappen neemt. Dat geldt het meest bij het klimmen en dalen, maar ook als je op vlakker terrein loopt, helpt dat.

Goede schoenen

Goede schoenen geven steun, ze geven grip en… ze dempen. Wandelschoenen met een kwalitatief hoogwaardige schoenzool, vangen dempen de klap die ontstaat als je je voet op de grond neerzet. Een klap die normaliter voor een groot deel door je knie opgevangen zou worden. Goede bergschoenen met goed dempende zolen, zijn dus erg handig als je je knieën een beetje wil ontzien. Een goede verende inlegzool kan ook nog helpen.

bergwandelen knieeën ontlasten

Wandelstokken

Wandelstokken kunnen ook helpen. Doordat je met de stokken je lichaam kan ondersteunen, neem je een deel van het gewicht dat normaliter op je knieeën zou rusten, over. Ook kost het daardoor voor je beenspieren minder kracht om omhoog te lopen, of om af te remmen tijdens het dalen. Zeker als je met een zware rugzak loopt, helpen wandelstokken. Echter, goed wandelen met wandelstokken is wel een kunstje dat oefening vergt. Een ervaren medewandelaar of berggids kan je daarbij uitstekend helpen.

Steunbanden

Zeker voor mensen met zwakke knieën kan het soms verstandig zijn om sportbanden om je knie te dragen. Zo’n band helpt de zwakke pezen en spieren tijdens hun werk in de bergen. Echter, als je zo’n band of sporttape verkeerd gebruikt, kan je de problemen daarmee ook verergeren. Trek dus nooit zomaar een steunband om en plak niet zomaar sporttape op en rond je knieën, maar doe dat op z’n minst in overleg met een fysiotherapeut.  

De beste truc? De kabelbaan!

Het aller zwaarste aan bergwandelen is natuurlijk het hoogteverschil dat je moet overwinnen. Heb je nou echt zwakke knieën, bijvoorbeeld door een oude blessure, dan is het soms beter om de allerzwaarste inspanning te ontwijken. Ga dan dus niet wandelen naar boven, maar pak de kabelbaan. Geniet op hoogte van een mooie panoramawandeling en keer met de kabelbaan weer terug naar het dal. Klinkt misschien allemaal wat minder uitdagend of ‘stoer’, maar als je écht knieproblemen krijgt, is dat veel vervelender dan het overslaan van die spannende klim. Wees dus zuinig op je lichaam. Twijfel je over wat je lichaam wel en niet aan kan? Dan is het vaak beter om voorzichtig te zijn!

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer