Met paard door de Tarentaise. Foto Simone van Velzen

Met een paard door de Tarentaise

De Tarentaise ligt in het Franse departement Savoie. Het nationaal park van de Vanoise, het eerste van Frankrijk, ligt gedeeltelijk in deze streek. De hoogste piek is de Grande Casse met 3883 meter hoogte. Zowel in het nationaal park als daarbuiten is het fantastisch bergwandelen met prachtige dagtochten en meerdaagse huttentochten, zoals de Grand Tour de Tarentaise.

Beste periode voor de Tarentaise

Van juni t/m september.

Trektocht met een paard

Voordelen – Het paard draagt de bagage en is fantastisch gezelschap. Het dier brengt de wandelaar in contact met andere mensen en het is simpelweg ook een erg romantisch idee.

Met paard door de Tarentaise. Foto Simone van VelzenNadelen – De (on)mogelijkheden van het dier bepalen de route, de slaapplek en de lengte van de etappes die je per dag aflegt. De wandelaar moet niet alleen zijn eigen zaakjes voor elkaar hebben (route bepalen, kamp op-/ afbreken, enz.), maar moet ook het dier verzorgen (hoeven krabben, borstelen, in water en voeding voorzien, omheining opzetten en afbreken en de bagage op- en afladen).

Keuze van het dier

In de Franse Alpen kun je volop ezeltjes huren, bijvoorbeeld via www.anesenvanoise.com

Huur een dier dat goed bij jouw karakter past en gewend is aan de activiteit die jullie samen gaan ondernemen. Ik kwam met Gauguin, het paard van een kennis, dagelijks voor nieuwe problemen te staan omdat hij nog nooit eerder zonder zijn moeder op trektocht was geweest. (Let wel, ik zou Gauguin desondanks voor geen goud in hebben geruild!)

Kaarten van de Tarentaise

• IGN 3532 ET Les Arcs, La Plagne, Parc National de la Vanoise, 1:25 000.

• IGN 3534 OT Les Trois Vallées, Modane, Parc National de la Vanoise 1:25 000

• IGN 3633 ET Tignes, Val-d’Isère, Haute Maurienne, Parc National de la Vanoise 1:25 000

Met paard door de Tarentaise. Foto Simone van VelzenLet op: op deze kaarten kun je niet zien of een pad geschikt is voor een paard of ezel. Ik vroeg advies aan de eigenaresse van het paard en aan mensen die ik onderweg tegenkwam.

Leestips

Op stap met een ezel, Jacques Clouteau, Les éditions du Vieux Crayon, ISBN 2951679785. Praktisch boek boordevol ideeën en tips. Niet alleen handig voor tochten met een ezel, maar ook voor wie met een paard op stap wil.

'Trektocht met een bijzondere reisgenoot. Met Gauguin de bergen in' door Simone van Velzen in Bergen Magazine 1, 2016

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen