Adlerkounge, Kals am Großglockner Ost-Tirol

Mijn 4 dagen in Ost-Tirol

Wie wil er nu niet een nieuw stukje Oostenrijk ontdekken? Precies, iedereen! En zo was ik eind augustus in Ost-Tirol, een regio waar ik nog niet eerder geweest was. Helaas maar een paar dagen, want er is genoeg te zien en te doen voor een veel langer verblijf. Je kan nooit genoeg wandelen (2900 km aan wandelpaden), mountainbiken (ruim 1080 km mountainbikepaden) en eindeloos genieten van de bergen, de natuur en de rust.

Klimmen Ost Tirol Oostenrijk

Want dat biedt Ost-Tirol. De regio wordt wel het dak van Oostenrijk genoemd. Hier vind je naast de twee hoogste bergen van Oostenrijk, de Großvenediger (3.666 m) en de Großglockner (3798 m), ook nog 264 andere bergen boven de 3.000 meter.  Een groot deel van  deze bergen ligt in het National Park Hohe Tauern, met zijn 1856 m2 het grootste natuurpark van Europa. Ongeveer 611 km2 van het park ligt in Ost-Tirol, de rest in de regio’s Salzburg en Karinthië.

Lienzer Dolomieten,Ost Tirol Oostenrijk

Ost-Tirol is net als Karinthië gezegend met relatief veel zonuren. De meeste dorpen en stadjes liggen dan ook aan de zonnige kant van de bergen. Ideaal dus. Nu wilde het weer toen ik er was niet altijd meewerken. We hadden periodes van zon, afgewisseld met bewolking. De rest van de tijd was het meestal droog. En dan voerden de mist, wolken en bergen een fascinerend schouwspel op waar ik geen genoeg van kreeg.

Ost Tirol Oostenrijk

Regen had ik alleen tijdens mijn bezoek aan het National park Hohe Tauern, waar we met een ranger op zoek gingen naar de Big Five: marmotten, gemzen, steenbokken, steenarenden en lammergieren. Eerlijk gezegd vond ik de regen nu net deze ochtend erg jammer, want er was daardoor weinig beest te zien, op een paar koeien na.

National Park Hohe Tauern Ost Tirol, Oostenrijk

Gelukkig kon onze gids heel veel vertellen over de planten, de geologie  en de geschiedenis van het park. Uiteindelijk lukte het ons om toch nog marmotten en gemzen te spotten. Evenals veel vermoeide en natte klimmers en wandelaars die afdaalden uit de bergen. Het is echt een aanrader om een keer een tocht met een gids te boeken in het park.

National Park Hohe Tauern, Ost Tirol, Oostenrijk, gems

 

Wandelen

Ost Tirol

In en door het park lopen diverse routes, zoals het Ost-Tiroler deel van de  Adlerweg, 9 etappes  door de Glockner- en Venedigergroep. Je loopt van de voet van de Großvenediger naar de Lucknerhaus aan de voet van de Großglockner. Door het park lopen ook veel rondwandelingen, van verschillende niveaus. Wandelen is ook buiten het National Park natuurlijk heerlijk. Door de  ruige schoonheid  van de Lienzer Dolomiten bijvoorbeeld. Of je nu van lange routes en huttentochten houdt of vanuit de dalen je tocht onderneemt, er is genoeg keus.  

Karlsbaderhütte, Ost Tirol Oostenrijk

Fietsen

De klim van de Dolomiterhütte (1616 m) naar de Karlsbaderhütte (2260 m) is een populaire wandeltocht, waarbij je in de laatstgenoemde hut lekker eet en dan weer terug wandelt. Deze route heb ik met de mountainbike afgelegd, ook heel geliefd. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het een e-mountainbike was, ruim 600 meter stijgen zonder een extra steuntje ga ik niet redden. De meer geoefende mountainbikers overigens ook niet, want die kwam ik lopend de berg op tegen!

Dolomitenhütte en Karlsbaderhütte in Ost Tirol Oostenrijk

Met een e-mountainbike beleef je de bergen net weer op een andere manier. Ga vooral je eigen grenzen niet over, zeker bij afdalen. Er zijn routes voor ieder niveau. Voor de gevorderde mountainbiker is bij de Adlerlounge (2621 m) bij Kals am Großglockner een zwarte route aangelegd.

Mountainbiken Ost Tirol Oostenrijlk

Klimmen

Ost-Tirol, en dan met name de Lienzer Dolomieten, is voor klimmers ook een heel geliefde regio. Wil je liever een klettersteig doen, geen probleem, die zijn er ook genoeg, op verschillende niveaus. Wij gingen klimmen, met de hele omgeving verstopt in de wolken. Maar toen de zon dan einderlijk doorbrak, wow, wat een fantastisch uitzicht! 

Karlsbaderhütte Ost Tirol Oostenrijk

Veel klimmers  eten en slapen  ’s avonds in de Kalsbaderhütte, om de volgende dag weer te gaan klimmen. Dat is precies wat wij gedaan hebben. Vier dagen in Ost-Tirol  wandelen, mountainbiken, klimmen, wildspotten en heerlijk eten in een bijzondere omgeving. Ik ben om!

Ost Tirol Oostenrijk

Meer informatie
Ontdek de regio Ost-Tirol 

Eten & overnachten
Er zijn talloze leuke plaatsen om te overnachten en lekker te eten, bijvoorbeeld:

De Karlsbaderhütte
De Dolomitenhütte
Mountainresort Gradonna
Wanderhotel Taurerwirt

 

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!