Virgental Komoot

Neue Reichenberger Hütte

Na het bezoek aan een aantal overvolle Dolomietenhutten voel ik een enorme behoefte aan een rustige finale van mijn bergvakantie. Ergens in m’n achterhoofd sluimerden al geruime tijd de woorden Virgental, Oase des grünen Tourismus. Niet te ver rijden en… ik ben er nog nooit geweest. Probleem: mijn boekentas vol kaarten en gidsen bevat geen enkele informatie over deze terra incognita. Wat zou de routeplanner van Komoot ervan zeggen? 

Hoog in het Virgental stuiten we op het gezellige Gasthof Islitzer. Na het avondeten babbelen we wat met de huttenwaard. “We willen een vierdaagse huttentocht maken”, vertellen we. Kan hij ons een paar hutten aanraden? We noteren de namen Clarahütte, Neue Reichenberger Hütte en Bergerseehütte en zijn even later druk met de routeplanner van Komoot in de weer om onze tocht in detail voor te bereiden. De hutten blijken via een ideaal rondje met elkaar en het dal verbonden te zijn. De start, een wondermooi traject langs de wereldberoemde Umbalfälle, is een gemoedelijke inlooptocht; de twee dagen daarna komt er door steeds ruiger terrein elke dag een wandeluurtje bij en de laatste dag is een mooie hoogtewandeling gekoppeld aan een stevige afdaling terug naar ons uitgangspunt. 

Steinpilzrisotto

In ons eerste traject van drie uur naar de Clarahütte zijn maar liefst twaalf wandelaartjes, de zogenaamde Komoot Highlights, ingetekend. Een Highlight staat voor een markant punt op de route en is aan de routeplanner toegevoegd door Komootgebruikers die de plek zelf hebben bezocht. Met één muisklik kun je hun foto’s en commentaren opvragen. Een niet te missen Highlight is de Islitzer Alm, waar je volgens Reinier “einen super Schwammerlgulasch und einen herzhaften Wurstsalat” kunt nuttigen. Het water loopt ons al in de mond! Maar liefst 164 foto’s en meer dan tien commentaren getuigen van de populariteit van de iets verderop gelegen Umbalfälle. “Unglaubliches Wassergetose - richtig beeindruckend!”, vindt Mike.

Virgental Komoot

De werkelijkheid die we de volgende dag met stralend weer aan den lijve ondergaan doet niet onder voor de enthousiaste commentaren. Er valt veel te beleven op dit schitterende traject. Als we even gaan zitten om het uitzicht op de sneeuwbedekte pyramide van de bijna 3500 meter hoge Rötspitze te bewonderen, worden we ingehaald door een schaapherder die zijn kudde naar de hoge almen rond de Clarahütte drijft. In de recent gerenoveerde hut is het goed toeven. ’s Avonds genieten we er van een verfijnde Steinpilzrisotto. 

Neue Reichenberger Hütte

Om onze tweede slaapplaats, de op 2586 meter hoogte gelegen Neue Reichenberger Hütte, te bereiken moet er flink geklommen worden door het diep ingesneden Dabertal. Bij de tips en op het hoogteprofiel van dit traject waarschuwt Komoot met een gele gevarendriehoek voor een mogelijk gevaarlijke passage. Waarschijnlijk geldt dit alleen voor het begin van de zomer, als er nog sneeuw op het steile hellingpad ligt. Het is een steil stuk, maar met dit mooie droge weer vinden wij het prima te bewandelen. De hut ligt op een knooppunt van bergpaden en is via maar liefst zes verschillende routes bereikbaar.

Variant

De volgende dag worden we verwend met een aaneenschakeling van landschappelijke hoogtepunten waaronder het uitzicht op de Grossglockner vanaf de Rote Lenke en de Muhs Panoramaweg, waar je oog in oog loopt met het Venedigermassief. Komoot nodigt uit tot het beklimmen van twee toppen, de Goslerwand en het Muhsköpfl. Wij laten de eerste top links en de tweede top rechts liggen en zijn al blij als we na ruim vijf uur stevig doorstappen op de hoofdroute arriveren bij de Bergersee Hütte. We zijn er de enige gasten! Vanaf de hut volgen we een wederom uitzichtsrijk pad naar de Berger Alm met zijn idyllische houten hutjes. Hier slaan we het afdaaladvies van Komoot (een saai karren- spoor) in de wind en dalen af via een akelig steil bospad, een echte knieënbreker. Komoot geeft de voorkeur aan comfortabele en populaire paden, maar via Highlights en kaartinformatie kun je makkelijk je eigen variant maken van de voorgestelde route. “Heb jij de kaart en het gidsje gemist?”, vraag ik aan Marjorie wanneer we terug zijn in het dal. “Nee joh, ging prima zo” zegt ze en we klinken met onze bierpullen op het succes van onze eerste Komootgestuurde tocht. 

Aan de slag met Komoot, onze tips

De harde feiten van je tocht (lengte, stijgingsmeters, moeilijkheidsgraad etc.) worden je door de tochtenplanner van Komoot op een presenteerblaadje aangereikt. Ook vind je een uitleg over de SAC-moeilijkheidsschaal voor bergwandelen (T1 t/m T6). Voor T3- en T4-trajecten wordt gewaarschuwd met een gele gevarendriehoek (voor een geoefende bergwandelaar prima te doen, maar Komoot is voor iedereen en dus voorzichtig). Bij T5 en T6 zie je een rode gevarendriehoek. Deze trajecten bestaan uit technisch, moeilijk of gevaarlijk terrein en zijn voorbehouden aan zeer ervaren bergwandelaars. NB. Het hiking algoritme van de routeplanner vermijdt sinds kort via ferrata’s (staalkabel- en ladderroutes door steil terrein waar je specialistische uitrusting voor nodig hebt). Je kunt het algoritme wel overrulen door er expliciet overheen te plannen.

Een sterk punt van Komoot is dat je deel bent van een ‘community’. Neem vooral de tijd om de commentaren en foto’s van collega-wandelaars bij de verschillende Highlights te bekijken. Ook met de gratis versie van Komoot kun je commentaar geven en foto’s posten, als je een profiel aangemaakt hebt. 

Route-informatie:

Tochtduur: 4 dagen, 36 km, totaal 2000 hoogtemeters. Overnachtingen onderweg in Clarahütte, Neue Reichenberger Hütte en Bergerseehütte. Grotendeels T2 met een passage T4 in het Dabertal (alleen in de voorzomer als er nog sneeuwvelden liggen). 

Hier vind je de collectie berghutten in Komoot. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Merk: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.