Oktoberfest

Oktoberfest in München

Het Oktoberfest is een wereldberoemd Duits of beter gezegd Beiers feest. Gedurende 16 dagen wordt ongeveer 5,7 miljoen hectoliter (100 liter) bier geschonken. Traditiegetrouw begint het feest met een intocht door de straten van München. Praalwagens van bierbrouwerijen, muziek en klederdrachtparades trekken naar de Theresienwiese, het feestterrein. In een aantal inmense feesttenten kan je genieten van de verschillende soorten bier.

Zeven enorme biertenten staan in een rij opgesteld in de zogenaamde “Wirtsbudenstraße“. Daarnaast kan je ook in een van de vele kleinere biertenten terecht. Het bier wordt gebrouwen door de zes grootste Münchener brouwerijen en bevat ongeveer 13% alcohol. Je drinkt uit de Maßkruge, daarin kan precies een liter bier. De prijs voor een „Maß“ kost ongeveer tussen € 8,30 en € 8,90.

Zo kan je plaatsnemen in de Augustiner. Dit is de enige tent waar nog bier uit grote houten vaten wordt geserveerd in plaats van uit stalen vaten. De tent biedt plaats aan 8.500 mensen.  In de Bräurosl (Pschorrbräu tent) kunne 8400 mensen zitten. Vier jaar geleden vierde Pschorr haar 100ste verjaardag met een speciaal gebrouwen bier.

De Hackerbräutent  is de enige tent met een podium in het midden. De tent biedt plaats aan 9.300 mensen. De Hofbräutent is bij toeristen het meest bekend en geniet daarom de meest internationale faam.  Hier wordt zelfs bier geserveerd als je geen zitplaats hebt. Zo’n 9.350 mensen kunnen hier drinken.

De Löwenbräutent is het traditionele trefpunt voor fans en spelers van de Münchener voetbalclub München 1860. De tent biedt plaats aan 8.500 mensen.  De Ochsenbraterei (Ossenbraderij) - Spatenbräutent is bekend omdat hier hele ossen aan het spit bereid worden. Circa 70 tot 80 ossen worden tijdens de 16 daagse festiviteiten geconsumeerd. De tent biedt plaats aan 7.400 mensen. De Winzerer Fähndl - Paulanertent biedt echte Beierse charme en hier vind je de plaatselijke beroemdheden. Hier zijn af en toe Spelers van FC Bayern München te vinden. 10.900 mensen kunnen hier terecht.  En de oudste tent op het Oktoberfeest is de Festhalle Schottenhamel (Spatenbräu). Al sinds 1867 is deze tent op de feesten te vinden. Hij is bijzonder populair bij jonge bezoekers. Deze tent biedt plaats aan 10.000 mensen.

De oorsprong van Oktoberfest

Het Oktoberfest vindt zijn oorsprong aan het hof van koning Maximiliaan I. Ter ere van het huwelijk van kroonprins Ludwig I met Theresa Von Sachsen-Hildburghausen organiseerde hij in oktober 1810 een groot volksfeest. Er waren paardenrennen, schietwedstrijden én er werd speciaal bier gebrouwen.  Dit was de eerste editie van het Oktoberfest.  De paardenrace was zo’n succes dat dat jaarlijks werd herhaald. Tot 1936, toen was er op de Theresienwiese  door alle stands en tenten geen plaats meer voor. Aanvankelijk werden de Oktoberfesten ook in oktober georganiseerd, maar door het slechte weer vervroegd naar half september.

Lederhosen of dirndl kopen?

Afbeelding: Pixabay

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past