Op ontdekkingstocht door Pyhrn-Piel

Op ontdekkingstocht door Pyhrn-Piel in Oostenrijk

De brede valleien van Spital-am-Pyhrn presenteren zich als de toeristische regio Pyhrn-Priel. Hoewel Windischgarsten nauwelijks verder ligt dan de bij ons bekendere wandelregio's in Oostenrijk, zul je er nauwelijks landgenoten tegenkomen.

Je vindt er honderden kilometers aan goed gemarkeerde wandelpaden, hoofdzakelijk door bos en almlandschap. Tientallen almhutten vormen een goede uitvalsbasis voor wie de omliggende kalksteenmassieven wil verkennen. In het Nationaal Park Kalkalpen zelf bieden alleen een paar bivaks onderdak aan avonturiers.

Beste periode om Pyhrn-Priel te bezoeken

Er kan al in april gewandeld worden, tot soms zelfs midden november. De kabelbanen zijn vanaf eind mei in bedrijf tot midden oktober.

Vervoer

Er zijn regelmatige bus- en treinverbindingen in het dal, maar een auto is praktischer.
Voor OV zie: www.obb.at

Slapen in Pyhrn-Priel

  • Hotels en pensions in Spital, Hinterstoder en Windischgarsten boeken kan via de site van de toeristische dienst.
  • Een goed alternatief is een appartement huren op de boerderij, een succesformule voor gezinnen met kinderen (www.urlaubambauernhof.at). Wij logeerden op het prachtige Thurnergut (www.thurnergut.at) waar Johanna en Siegfried Ellmauer inheemse runder- en geitenrassen fokken. Het echtpaar streeft ernaar om helemaal zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel-, water- en energievoorziening.

Omhoog

Op de liftjes in het gebied, o.a. de Wurbauerkogel (bezoekerscentrum van het nationaal park) en de Wurzeralm (geologische themawandeling) krijg je een flinke korting als je een ActivityCard bij je hebt (tot midden oktober geldig). Ook voor korting op alle attracties en bezienswaardigheden in de streek. Je ontvangt het pasje als je logeert bij een van de aangesloten accommodaties.

Wandelen door Pyhrn-Priel

  • In de toeristenbureaus van elk dorp is een handig gidsje verkrijgbaar met tientallen routebeschrijvingen. De 33 almhutten in de regio zijn uitstekende dagwandelbestemmingen.
  • Kalkalpenweg – voor de langeafstandswandelaars is er de 150 km lange Kalkalpenweg tussen Reichraming in het Ennstal en Hinterstoder bij het Totes Gebirge. Langs de elf etappes kun je overnachten in almhutten (www.kalkalpenweg.at).

Onze tips om Pyhrn-Priel te bezoeken

  • De gezellige Gowilalm is open van ong. 1 mei tot 1 november en heeft moderne Matrazenlager (geen douche). Ideaal voor wie met jonge kinderen eens een echte hut wil proberen (www.gowilalm.at). De andere almhutjes kunnen er afwijkende periodes op na houden. Check op www.pyhrn-priel.net (Wandern> Bewirtschaftete Hütten).
  • Mountainbiken – erg populair: routebeschrijvingen zijn eveneens te krijgen bij de toeristische dienst.
  • Kijk omhoog! Logeer je buiten het dorp, bijvoorbeeld op een boerderij boven het dal, dan zul je je verbazen over de sterrenhemel boven je hoofd. De melkweg valt meteen op, want het is er werkelijk pikdonker!

Kaarten

  • Kompass WK 70, Nationalpark Kalkalpen, 1:50.000
  • Carto.at Wanderkarte Urlaubsregion Pyhrn-Priel, 1:35:000. Uitstekende wandelkaart die overal ter plaatse te koop is.

Meer weten over Pyhrn-Priel?

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?