Großarltal. Foto: Mark van Hattem

Op vakantie in het Großarltal in Oostenrijk

Het Grossarltal ligt in de Radstädter Tauern, in het Salzburgerland. De bergen rondom het dal vormen langzaam de overgang van vooralpien naar alpien gebied. Het noorden van het dal is vooral groen en de toppen komen hier niet boven de 2300 meter uit. In het zuiden is de eerste berg te zien met eeuwige sneeuw, de Keeskogel (2884 m). Het gebied is niet overlopen en op een vriendelijke manier ontsloten voor wandelaars. De vele groene en vruchtbare hellingen maken dat hier al eeuwenlang een bloeiende almcultuur is. Door het gebergte loopt een belangrijk deel van de Salzburger Almenweg. 

Beste periode

Medio juni t/m medio september. Het Grossarltal leent zich uitstekend voor wandelingen in voor- en naseizoen, al ben je natuurlijk altijd afhankelijk van de sneeuwsituatie. Je zult je dan wel moeten beperken tot dagwandelingen. De overgangen van de ene naar de andere alm of berghut zijn ongeschikt voor toerskieërs of sneeuwschoenwandelaars, omdat ze erg lawinegevaarlijk zijn. De beste tijd is en blijft de zomer.

Tochten

Belangrijkste langeafstandswandelroute is de Salzburger Almenweg. Het deel door de bergen rondom het Grossarltal duurt vijf à zes dagen, afhankelijk van de keuzes die je maakt.
Ook lopen de GR’s 502 en 702 door het gebied, de routes die door de Hohe Tauern naar het zuiden (Italië) lopen.
Wie via de Weissalm en Ellmaualm onderweg is naar de Grosswildalm, wordt door de Salzburger Almenweg onder de kam langs geleid. Een logisch en ook populair alternatief is op de kam zelf lopen, hoog over de Gründegg.
Tip: Onbekend maar heel bijzonder is de route via de Trög(l), route nummer 64, die bereikt kan worden door vanaf de Ellmaualm omhoog te gaan (route 62).

 Mark van Hattem

Omhoog

Kabelbaantjes zijn er ook, met name in het noorden van het gebied, bij de Geisterberg.
Prijzen en openingstijden op de site van het toeristenbureau (www.grossarltal.info).

Vervoer

• Postbus – rijdt van noord naar zuid door het dal. Kijk op www.grossarltal.info onder (even opletten!) ‘Anreise’, daar is ook de mogelijkheid de laatste busregeling van de postbus in te zien of te downloaden.
• Wandertaxi – taxi's die je een eind op een huttenpad omhoog rijden tegen hele redelijke vergoedingen. Telefoonnummer: 06414/600.

Slapen

Een compleet overzicht is te vinden op www.grossarltal.info. Er zijn in totaal 40 berghutten of almhutten waar je ‘op de berg’ kunt overnachten en verder talloze hotels en pensions in het dal. Haus Rass heeft ruime en niet te dure appartementen die groot genoeg zijn voor met een gezin (www.rass-grossarl.at). Als je boekt via het toeristenbureau zijn er ook vele mogelijkheden om arrangementen en combinaties te maken, zoals de Alpenfloh.

Kaarten

• St. Johann Salzburger Land – Gasteiner Tal, Grossarltal, Kleinarltal, Kompass,
1:50.000
• Grossarltal – Wandern/Mountainbiken/ Skitouren/ Information, Tappeiner,
1:35.000

Meer weten?

www.grossarltal.info – site van het toeristenbureau: voor alle informatie, boekingen, bustijden en arrangementen.
www.salzburger-almenweg.at – alle informatie over de Salzburger Almenweg.
• "De berg roept de Alpenvlo" door Mark van Hattem - Bergen Magazine 3 2015

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen