Het Kaunertal. foto: Ignace Fermont

Op vakantie in het Kaunertal in Oostenrijk

et dunbevolkte Kaunertal is een smal zijdal van het Inntal. In het westen wordt het begrensd door de Glockturmkamm, in het oosten door de Kaunergrat en in het zuiden door de hoofdkam van de Ötztaler Alpen. De Kaunertaler Gletscherstraße, een brede tolweg, brengt je tot aan de voet van de Weißseespitze, ruim 2700 meter hoog. Onderweg kan je overal je auto kwijt. Daardoor zijn wandelingen op grote hoogte zelfs met kleine kinderen haalbaar.

Beste periode

Half juni tot half september.

De mooiste wandeltochten in het Kaunertal

Wandeling 1: Van Falkaunsalm langs de Wasserweg

Op deze heerlijke balkonwandeling reikt het zicht van de Lechtaler tot de Ötztaler Alpen. Maar het zijn vooral de scherpe pieken van de Kaunergrat die indruk maken. Een ideale gezinswandeling die teruggaat langs de Kaunerberger Wasserweg (beschreven in de reportage).
Lees hier meer

Wandeling 2: Natuurleerpad Gepatschferner

Gemakkelijke wandeling door een ronduit indrukwekkend landschap naar de gletsjertong van de Gepatschferner. De tweede helft van de wandeling biedt schitterende uitzichten op het hele gletsjerbekken.
Lees hier meer

 Ignace Fermont

Wandeling 3: Ögghofe en waterval Mairhoferbach

Ontspannen dalwandeling langs de gehuchtjes Vergötschen en Unterhäusern en het dorp Feichten, met als toemaatje een klim naar de oudste boerderijen van het Kaunertal: de Ögghofe. Vervolgens steil omhoog naar een mooie waterval. Via Feichten keer je naar het vertrekpunt terug.
Lees hier meer

Wandeling 4: Verborgener See (2674 m)

Korte, maar schitterende wandeling door het Krummgampental naar een van de mooiste meertjes van het Kaunertal, op amper een kilometer van de Italiaanse grens. Ideale gezinswandeling.
Lees hier meer

Wandeling 5: Pelgrimsweg naar Kaltenbrunn    

Over rustige veldwegen wandel je via enkele gehuchtjes van Kaunerberg naar het schilderachtige kerkje van Kaltenbrunn. Onderweg geniet je van een schitterend uitzicht op de spitse toppen van de Kaunergrat.
Lees hier meer

Wandeling 6: Madatschkopf (2778 m)

Langs de Verpeilbach ga je naar de idyllisch gelegen Verpeilhütte (2016 m). Vervolgens gaat het door een ruw landschap steil omhoog naar de Madatschkopf, waar je geniet van een mooi panorama op het Kaunertal en de hoogste toppen van de Kaunergrat.
Vertrek- en eindpunt: Feichten (1287 m) of parkeerplaats Verpeilalm.
Duur en hoogteverschil: 7½ uur, 1500 m stijgen en dalen; of 6 uur, 970 m stijgen en dalen vanaf de Verpeilalm.
Voorzieningen: Verpeilhütte.

Wandeling 7: Ölgrubenjoch (3044 m)

Op  deze niet al te moeilijke maar zware tocht overschrijd je de magische 3000-metergrens. Vanaf de pas heb je een grandioos zicht op de ijswereld van Tirols hoogste top, de Wildspitze (3770 m). Goede conditie vereist.
Lees hier meer

Wandeling 8: Schweikert (2879 m)

 Ignace FermontDe Schweikert is lang niet de hoogste maar wel een van de meest uitdagende toppen van de Kaunergrat. Het terrein is ruig en af en toe moet er geklauterd worden. Maar het uitzicht boven is onvergetelijk. Voor ervaren bergwandelaars.
Lees hier meer

Wandeling 9: Hohe Aifnerspitze  (2779 m)

Beklimming van een van de gemakkelijkste toppen van de Kaunergrat, met grandioos panorama op het Kaunertal, Pitztal en Oberinntal.
Lees hier meer 

Overige activiteiten en bezienswaardigheden

 • Het Naturpark Kaunergrat en de toeristische dienst van het Kaunertal organiseren een brede waaier aan activiteiten: geleide wandelingen (onder andere langs de Wasserweg), sterrenkijkavonden, fotografieworkshops en nog veel meer.
 • Zwemmen: overdekt zwembad Feichten, openluchtzwembad Prutz of zwemmeer Ried.
 • Vissen: op forel in de Faggenbach, de Gepatschstausee en de Schnadiger Weiher.
 • IJstunnel: wandeling door de tunnel op de Weißseeferner (gletsjerskigebied Weißseespitze).
 • Kaltenbrunn: 16e-eeuwse kerk en bedevaartsoord, www.kaltenbrunn.at
 • Burg Berneck: middeleeuwse burcht in de buurt van Kauns (open juli t/m 1e week september, vrijdag en zaterdag).
 • Talmuseum Kaunertal in Platz: museum over de geschiedenis van de streek, met veel oude gebruiksvoorwerpen, +43(0)5475316.
 • Flügelmuseum in Nufels: oude vleugelpiano’s (open vrij-, zater- en  zondagmiddag).
 • Naturparkhaus Kaunergrat op de Pillerhöhe tussen Kaunerberg en Fließ: permanente tentoonstelling over het park, www.kaunergrat.at

Berggidsen

Berg- & Skiführer des Kaunertales, www.kaunertal-bergfuehrer.com

Overnachten in het Kaunertal

In het Kaunertal zijn er enkele hotels, en er is een ruim aanbod van appartementen en gastenkamers. Er zijn drie berghutten:

Voordeelpas Kaunertal

Wie in het Kaunertal verblijft, krijgt meestal (afhankelijk van het logeeradres) gratis een Summercard: die geeft onder andere gratis toegang tot alle zwembaden en geleide wandelingen, plus een korting op onder andere de Kaunertaler Gletscherstraße.  Met een Summercard Gold (€ 43, prijs 2012) krijg je daarbovenop zes dagen gratis toegang tot de Gletscherstraße, dertien kabelbanen en het openbaar vervoer. 

 Ignace Fermont

Kabelbanen in het Kaunertal

De Karlesjochbahn brengt je van de Kaunertaler Gletscher naar het 3108 m hoge Dreiländereck met een panorama op de Ötztaler Alpen, het Ortlermassief en de Bernina. (www.kaunertaler-gletscher.at)

Vervoer naar het Kaunertal

Vanuit Landeck rijdt er twee keer per dag een Postbus het hele dal op een neer. Langs de Gletscherstraße zijn veel bushaltes. De Aifneralm, de Falkaunsalm en de Verpeilalm zijn elk één keer per week met een wandelbusje bereikbaar vanuit Feichten.

Meer informatie over het Kaunertal

www.tiroler-oberland.com – website van het Tourismusverband Tiroler Oberland in Feichten.
www.kaunergrat.at – website van het Naturpark Kaunergrat.

Kaarten

 • Kompass Wanderkarte und Radwege im grenzenlosen Naturparadies Tiroler Oberland, 1:30.000. Wandelkaart met bijhorend wandelgidsje, verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Feichten en in het Naturparkhaus.
 • Freytag & Berndt WK 253 Landeck Reschenpass Kaunertal Tiroler Oberland, 1:50.000
 • Kompass 43 Ötztaler Alpen Ötztal Pitztal, 1:50.000
 • Alpenvereinskarte 30/2 Ötztaler Alpen Weißkugel, 1:25.000
 • Alpenvereinskarte 30/3 Ötztaler Alpen Kaunergrat, 1:25.000

Leestips over het Kaunertal

 • Wandelen in de Oostenrijkse Alpen, Jonathan Vandevoorde (red.), Dominicus Adventure 2012, ISBN 9789025750053. Een volledig hoofdstuk is aan het Kaunertal gewijd.
 • Rother Wanderführer Kaunertal – Oberinntal, Herbert Mayr, Rother Bergverlag, ISBN 9783763340279
 • Das Kaunertal, von den ersten Bergsteigern zur Tourismusregion, Martin Frey, 2006. Catalogus van de tentoonstelling over de geschiedenis van het toerisme (met veel oude foto’s).
 • Die Geschichte der Bewässerungsanlage Kaunerberg, Martin Frey, 2005. Ter plaatse verkrijgbaar.
 • 'Het Kaunertal', door Ignace Fermont in Bergen Magazine 2 2012

Laatst bijgewerkt mei 2012

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling