klimmen tirol

Waarom Tirol een klimmersparadijs is

Sta je soms ook vol bewondering omhoog te kijken als je klimmers als echte berggeiten over bijna verticale rotswanden ziet bewegen? Wil je zelf eens meemaken hoe dat voelt? Dan is Tirol een prima reisbestemming.

Dat het landschap van Tirol in Oostenrijk mooi en gevarieerd is, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar naast prachtige bergwandelroutes, biedt dat landschap ook een prachtige omgeving om je eerste meters in het sportklimmen te maken. Verspreid over de regio vind je talloze routes in alle klimdisciplines. Van korte boulders tot lange multi-pitches en via-ferrata’s waar je een hele dag mee aan de slag kan. En voor iedereen is er een route, voor beginners, maar ook voor wie van moeilijke uitdagende routes houdt.

Eerste stappen in een klettergarten

En het leuke aan klimmen: het hele gezin kan meedoen. In Tirol vind je 23 klettergartens, waar je met het hele gezin terecht kan om je eerste meters op de rotswand te maken. Als dat nodig is, zijn er ook voldoende mogelijkheden om cursussen te volgen en materialen te huren. Die 23 klettergartens hebben een kwaliteitskeurmerk, dus je weet zeker dat je er goed zit. En voor wie eens wat anders wil, zijn er ook nog klimparken, waarbij je niet over de bergwanden klimt, maar in een soort via-ferrata van boomtop naar boomtop gaat.

klimmen tirol

En zit het weer tegen? Dan hoef je niet te stoppen met klimmen, er zijn meer dan genoeg klim- en boulderhallen waar je warm en droog je kunsten op de verticale wanden kan oefenen en perfectioneren. Zo vind je in Innsbruck een van de modernste en grootste klimcentra ter wereld, met duizenden vierkante meters aan klimmuur.

Hoewel, wanneer het weer tegenzit? Voor wie zijn of haar hand niet omdraait voor een beetje kou, is er ’s winters ook genoeg buiten te klimmen. Te ijsklimmen wel te verstaan, want ’s winters zijn er ook heel wat ijsklimroutes te vinden. Tenminste, als het genoeg vriest natuurlijk.

App voor klimmers

Omdat het aanbod zo enorm groot is, is er een speciale app voor klimmers in Tirol. In de Climbers Paradise app vind je alle soorten routes in alle disciplines terug. Van leuke routes voor een familie-uitje tot uitdagende lange routes voor gevorderde klimmers. Inclusief gedetailleerde kaarten van de routes en zelfs de mogelijkheid om een klimdagboek bij te houden. De Climbers Paradise app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

 

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.