Rondane. foto Anders Gjengedal/www.visitnorway.com

Praktische wandelinformatie voor Noorwegen

Rondane. foto Anders Gjengedal/www.visitnorway.comWandelen kan overal in Noorwegen, hieronder een paar tips om te zorgen dat de wandeltochten ook veilig verlopen. 

Volg de markeringenTalloze wandelorganisaties verspreid over heel Noorwegen hebben enorm geïnvesteerd in het markeren van wandelroutes met borden en andere markeringssystemen. Naast deze markering zijn er ook overal informatieve brochures en wandelroutes beschikbaar over de verschillende gebieden beschikbaar. Hierdoor kan je eenvoudig een wandelroute volgen. De diversiteit van deze wandelroutes is groot: van mooie rondwandelingen tot aan moeilijke routes naar bergtoppen en uitkijkpunten. In sommige gebieden hebben ze een inschatting gemaakt qua moeilijkheidsgraad, zodat je van tevoren weet wat je kunt verwachten tijden de route. Bij lange wandeltochten kom je gegarandeerd in aanraking met het uitvoerige markeringssysteem van Den Norske Turistforening

Basisuitrusting TopferLet op dat je altijd een kaart en een kompas meeneemt als je op eigen gelegenheid de bergen of de natuur in gaat. Ieder jaar moeten er veel toeristen gered worden omdat ze niet goed genoeg zijn uitgerust of omdat ze hun eigen vaardigheden hebben overschat. GPS kan een uitkomst zijn, maar wees er op voorbereid dat niet alle hutten een stroomvoorziening hebben. Ook goede kleding - bestendig tegen alle weertypen - is een must voor een veilige wandeltocht in Noorwegen, het weer kan in sommige gebieden namelijk verassend snel omslaan.

Het wandelseizoenHet wandelseizoen duurt van het eerste moment dat de sneeuw is gesmolten tot de tijd dat de eerste sneeuw weer valt in de bergen. Voor langere tochten in hogere gebieden is het seizoen het beste van juli tot eind oktober. In de lagere gebieden kan je veelal het hele jaar door wandelen. De herfst en de zomer zijn populaire periodes om te wandelen doordat de natuur dan erg kleurrijk en intens is. Tijdens de Noorse bouwvakantie in juli en augustus kan het in de hutten erg druk zijn. Wil je rust in de bergen, dan zijn doordeweekse dagen in september en begin oktober de beste keuze.

Klimaat A. VisscherDe temperatuur hangt af van de geografische ligging, de hoogte en de afstand tot de kust. Veel toeristen denken dat Noorwegen kouder is dan in werkelijkheid het geval is. Dankzij de Warme Golfstroom die zorgt voor warm zeewater langs de Noorse kust is de temperatuur hoger dan veelal verwacht. Deze stroom zorgt er zelfs voor dat in de winter de wateren aan de Noorse kust ijsvrij blijven. In de zomer kan mede hierdoor de temperatuur oplopen tot wel 20 – 30 graden in Noord Noorwegen. Het blijft echter lastig om hier een pijl op te trekken, aangezien het klimaat van jaar tot jaar sterk kan verschillen.

Voor meer informatie over wandelen in Noorwegen kijk op www.visitnorway.nl/wandelen

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?