PRÄTTIGAUER HÖHENWEG

PREVIEW: PRÄTTIGAUER HÖHENWEG

Steil als Dolomietenwanden zijn ze, de uit kalk gebeeldhouwde klauterbergen van het Rätikon op de Zwitsers-Oostenrijkse grens. Vijf dagen lang slingert ons pad over de met alpenroosjes bezaaide bergweiden op hun zonnige zuidzijde.

 TEKST & FOTO’S BERT VONK 

Smokkelen mag in een grensgebied. En daarom zweven we in een gondel van de Madrisabahn vanuit Klosters, het officiële startpunt van de Prättigauer Höhenweg, omhoog naar de 1900 meter hoge Saaser Alp. Zo omzeilen we de steile eerste wandeletappe; nog vijf te gaan. Op de Alp kijken we uit over de scherpe pieken van de Silvretta, het meer naar het oosten gelegen grensgebergte. Op de tot 3400 meter hoge toppen ligt nog volop sneeuw, maar die hoogtes zullen wij op onze wandeling niet bereiken. De bergen van het Rätikon blijven net onder de 3000 meter; de Schesaplana is met 2964 meter de hoogste. Ons pad loopt grotendeels door de bergweiden onder hun zuidwanden, op een maximale hoogte van rond de 2200 meter. Langs steile grashellingen klimmen we geleidelijk naar het pasje Fürggli. Natuurlijk pakken we de veertig meter hogere top Jäglischhorn even mee. Hier kunnen we een groot deel van onze route voor de komende dagen overzien. Diep beneden ons liggen de over een groot weideoppervlak verstrooide huizen van het oude Walserdorp Sankt Antönien. Daarachter lijken de rotsbastions van het Rätikongebergte – Schijenflue, Sulzfluh en Drusenfluh – met elkaar te wedijveren om de bergwandelaar te imponeren met hun steilheid. De afdaling naar ons hotel in Sankt Antönien voert ons over een bloemenzee van nog niet gemaaide weiden. Om onze volgende slaapplaats, de op ruim 2200 meter hoogte gelegen Carschinahütte te bereiken, moet er flink gestegen worden. ’s Morgens volgen we een schilderachtig dalletje in de richting van de Partnun Alm die direct onder het indrukwekkende massief van de Schijenflue ligt. Na een uitgebreide lunch in het knusse Berggasthaus Alpenrösli lopen we tussen uitgestrekte velden vol alpenrozen naar de Carschinahütte. Direct achter het gebouw rijst de machtige Sulzfluh op. Door zijn gladde kalkplaten loopt één van de mooiste via ferrata’s van Zwitserland omhoog. In de gezellige, moderne SAC-hut zijn we samen met een grootmoeder en haar kleinzoon de enige gasten, terwijl het toch al hoogseizoen is. 

 


 

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het februarinummer van Bergen Magazine. Vanaf 9 februari overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 29 januari 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.