DE DREI ZINNEN EN PATERNKOFEL

PREVIEW: ROND DE DREI ZINNEN EN PATERNKOFEL

De hutten in het gebied van de iconische Drei Zinnen liggen niet ver uit elkaar. Geen betere plek voor een ontspannen rondje tussen de resten uit de Eerste Wereldoorlog dan in de Sextener Dolomieten. 

TEKST & FOTO’S JONATHAN VANDEVOORDE 

Als mijn kompanen en ik van de Oberbacherspitze vlak voor het avondeten langs de loopgraaf teruglopen naar de even knusse als welluidende Büllelejochhütte, struikelen we bijna letterlijk over de conservenblikken en prikkeldraad. Ik vind ook schrapnel tussen de metalen resten en verderop de opengespleten loop van een of ander geschut. De Sextener Dolomieten waren ooit één groot slagveld. Op deze richel bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een kampement van de Italiaanse troepen, de Alpini. Vanaf deze plek konden ze de stellingen van de Oostenrijks- Hongaarse soldaten goed in de gaten houden in dit anderzijds onoverzichtelijke gebied. Drie jaar lang lagen de vijanden op schreeuwafstand van elkaar. Af en toe werd er een mortiergranaat naar de overkant gelobd of door een scherpschutter iemand van een rotswand afgeknald. Maar ziektes en vooral sneeuwlawines – ook opzettelijk veroorzaakte – maakten meer dodelijke slachtoffers dan het kanongebulder. Toch scoorden de Italianen hier een ‘mooie’ voltreffer: in het midden van die oorlogsarena staat de Drei Zinnenhütte. Het oorspronkelijke onderkomen, voor de oorlog al een trekpleister voor klimmers, werd door een Italiaanse mortieraanval van achter de Kleine Zinne aan gort geschoten. Daar beneden zie ik hem vredig onder een woeste hemel in de avondzon liggen. Gisteren waren we daar nog. In het hoogseizoen, vooral in augustus, is de grote hut het oog van een toeristische storm (ze serveren er tot zeshonderd lunches per dag!). Maar nu, tweede helft september, kom je er in een oase van rust terecht.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het februarinummer van Bergen Magazine. Vanaf 9 februari overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 29 januari 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!