Komoot Refuge de bellachat

Refuge de Bellachat

Er leiden vele wegen naar Refuge de Bellachat, een berghut boven Chamonix met uitzicht op de Mont Blanc. Ooit bivakkeerde ik boven de hut om de lichtjes van de Mont Blanc-beklimmers te fotograferen. Komende nacht is ideaal voor een herhaling van die magische belevenis. 

Tekst Noes Lautier. Foto's Robert Eckhardt en Noes Lautier

In 2008 sliep ik met vrienden in Refuge de Bellachat, die op de beroemde Tour du Mont Blanc ligt. Het was hun eerste berghutervaring en ze vonden het fantastisch, ondanks de benauwde hitte in de slaapzaal: in Frankrijk geloven sommigen nog steeds dat je ziek wordt van frisse lucht.

Het huttenterras is beroemd vanwege de zonsondergang op de Mont Blanc, aan de overkant van de Vallée de Chamonix. Om die zonsondergang ongestoord te kunnen fotograferen, bivakkeerden Robert en ik in 2015 iets boven de hut, wat legaal is mits je geen rommel achterlaat. We hadden geen last van snurkers en bovendien veroorzaakten wij geen overlast tijdens het fotograferen van de sterrenhemel en de lichtjes van de klimmers die ’s nachts de Mont Blanc beklimmen. Dit jaar wilde ik die gedenkwaardige belevenis herhalen. Alleen, met camera en bivakzak. Omdat ik recent Komoot ontdekt heb, gebruik ik deze nuttige app om dat via de mooiste route te doen.

Aiguillette des Houches

16 juli 2023, het weerbericht is perfect met zon, 30 graden in het dal en ’s nachts een onbewolkte hemel. Aan het eind van de middag ga ik per trein van Chamonix naar Les Houches. Ik ken bijna alle paden naar Refuge de Bellachat, maar de wandeling vanaf Les Houches via de Aiguillette des Houches (2285 m) is zonder twijfel de mooiste: aan deze kant zijn geen skivoorzieningen. Dat vond ook een andere Komootgebruiker, wiens route ik vond op de Inspiratiepagina in de categorie Berghuttencollecties. Heel handig, want vooral op het eerste stuk zijn er nogal wat paden die níet naar de Aiguillette leiden. De kaart blijft in de rugzak; ik vertrouw op de navigatie van de Komoot-app. Ik ben blij met de schaduw van het bos waardoor ik omhoog wandel, langs het openlucht-dierenpark Merlet. Hier splitst het pad: rechtdoor is rechtstreeks naar de hut. Ik sla links af, loop via Plan de Benoï en kom bijna geen wandelaar meer tegen. Zodra ik boven de boomgrens ben, is het hele Mont Blancmassief zichtbaar. De langgerekte graat naar de Aiguillette is begroeid met bosbessenstruikjes en alpenrozen. Op de ‘top’, die nogal uitgestrekt is, draai ik me naar het noordwesten, want daar rijzen de Rochers des Fiz op, een langgerekte muur van fotogeniek kalkgesteente. 

Komoot Refuge de bellachat

Zonsondergang

Via een verrassend aangename, enigszins zompige vlakte doorspekt met rotsblokken en kleine meertjes, zoek ik de ideale bivakplek voor straks en loop dan door naar de hut. Ik koop drie literflessen water, want water uit de kraan is hier een groot probleem, en trek me terug op mijn plek, een kwartiertje hogerop. Het is zo warm, dat de bivakzak in de rugzak blijft. Ik zet het statief klaar en wacht. Vanavond geen oranjerode zonsondergang, maar een bescheiden oranje. Even later verschijnen de sterren. Om half drie is het nog steeds kraakhelder en kruipen er op diverse plekken minieme lichtjes bergopwaarts op de flanken van de Mont Blanc. Ik krijg maar niet genoeg van het uitzicht en schiet een geheugenkaartje vol. Tenslotte val ik in slaap. Zodra de zon mijn plekje aanraakt, zwaai ik mijn rugzak op mijn rug en start Komoot voor de terugweg. 

Route-informatie

Er staan nog 4 routes naar Refuge de Bellachat op Komoot. In tegenstelling tot wat er op Komoot staat, is deze route niet moeilijk: T3. Op de afdaling is een passage vóór de beek beveiligd met ijzeren stangen en voetsteunen en bij de beekoversteek is het pad zeer smal (T3). De rest is eenvoudiger. Duur & hoogteverschil: 6 à 7 uur, 990 meter klimmen en dalen, afstand 12,2 km.

Aan de slag met Komoot

Dit zijn onze tips

Als je een meerdaagse route plant, kan Komoot je helpen om een dagindeling te maken aan de hand van de door jou aangegeven etappelengtes. Komoot geeft je een overzicht van mogelijke overnachtingsplekken (berghutten, gîtes d’étape etc.) en past aan de hand van die keuze het eind- en startpunt van de dagetappe aan. Komoot slaat de meerdaagse tocht op in een routecollectie waar je makkelijk bij kunt, zodat je elke dag verder kunt navigeren. Nadeel: niet alle accommodaties staan in Komoot, dus je zult sommige overnachtingsplekken handmatig moeten invoeren. Je vindt in Komoot echter wel de meeste hutten op de beroemde Tour du Mont Blanc. 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!