wandelen met komoot

Plan C naar de Schwarzwasserhütte

De route naar de Schwarzwasserhütte in het Oostenrijkse Vorarlberg ken ik op mijn duimpje. Na een halve dag ploeteren over het mooie maar natte pad over de Hochalppas stuit ik in het gehucht Baadt aan het einde van het Kleinwalsertal op een bordje: “Weg gesperrt – Schlammlawine.” En nu?

Ik ben met een groep wandelklanten onderweg op een vierdaagse huttentocht in Vorarlberg. We zijn in dag drie en het weer is ons tot nu toe gunstig gezind geweest. Tot nu toe, want voor vanmiddag wordt onweer voorspeld. Als wandelgids heb je dan uiteraard voor elke mogelijke situatie al een plan B in je broekzak zitten, maar dit bordje, nee: die had ik niet zien aankomen. En de huttenwaard in de Widdersteinhütte, waar we vanochtend nog onder een waterzonnetje zijn vertrokken, had ons niets verteld.

Het is niet anders: tijd voor plan C! Ik start de Komoot-app op. De uitgebreide collectie berghutten in de app sla ik dit keer over; ik weet immers al waar we heen willen. Ik zoek in de routeplanner naar “Schwarzwasserhütte”, die blijkt ook al in de collectie Berghutten te staan. Vanaf onze standplaats berekent de app automatisch een geschikte wandelroute en ook al gaat het eerste stuk, naar Hirschegg, door het dal, toch vermijdt hij het asfalt waar dat kan (een paar foto’s in de kaartlaag Trailview bevestigen dit). Is er onderweg dan wel iets interessants te zien?. Een gebruiker heeft de Höflerbrücke toegevoegd als highlight met als commentaar dat het een“ imposante Verbindung der Ufer” betreft. Het is in ieder geval al iets, mijn nieuwsgierigheid – en dat van mijn wandelaars – is gewekt. 

Wispelturig

Op het moment dat ik de ontgoocheling van mijn groep heb weten om te praten tot een voorzichtig enthousiasme voor dit onvermijdelijke plan C, worden de hemelsluizen boven onze hoofden opengezet. Ik weet dat de weersomstandigheden in de bergen even wispelturig zijn als de keuzes van een peuter in een snoepwinkel, dus besluiten we ter plekke om dat eerste deel van de omweg (en helaas ook de imposante Verbindung) toch maar over te slaan en tot Hirschegg-Ifen de bus te nemen. Ik koester de stille hoop dat de regen stopt zodra we daar aankomen, al duurt de rit inclusief één overstap niet eens een halfuur. En ja hoor! Als we bij Ifen uit de bus stappen is het droog. Wat ons nog rest is de klassieke Anstieg naar de Schwarzwasserhütte. Die staat natuurlijk netjes aangegeven; de app leert mij dat we 330 meter moeten stijgen en over minder dan twee uur al aan het Weizenbier kunnen. 

Herrlicher Grat! 

Tenminste, als we dat zouden willen. In minder dan anderhalf uur melden we ons al bij de populaire hut op 1620 meter hoogte die, vanwege al die nattigheid van daarstraks, vandaag zo te zien bijzonder weinig mensen aantrekt. Er zijn nog een paar koppels die hier de nacht zullen doorbrengen zoals wij, verklapt de huttenwaard, meer niet. Het is hier heerlijk rustig. Wonder boven wonder lijkt te hemel ook nog eens helemaal open te trekken. Een warme zon breekt door de wolken, het is ondertussen rond half vier. Zullen we voor het eten nog een toppetje doen, jongens? Ik had ’m tijdens mijn voorbereiding al in de smiezen: het Steinmandl, 1982 meter hoog, een typische puist met fotogeniek kruis die een 360 graden-uitzicht belooft op de Allgäuer Alpen rondom. Hoe moeilijk kan het zijn? Uurtje omhoog, leert de app, en een gebruiker heeft er als commentaar aan toegevoegd: “herrlicher Grat!”, inclusief uitroepteken. Kortom: we hebben geen excuus meer. Dat biertje komt straks wel. 

Zelf aan de slag met Komoot? Dit zijn onze tips

Naast een hele database routes, verzameld in collecties, bevat de routeplanner-functie ook tal van wandeldoelen en highlights (bezienswaardigheden) waarbij de app vanzelf de beste route berekent. 

Kent Komoot het wandeldoel nog niet, dan geef je er zelf aan wat je start en eindpunt en stelt Komoot een wandelroute voor waarbij eventuele highlights onderweg, aangemaakt door andere gebruikers, worden aangegeven. Wil je je laten inspireren? Door op bijv. de highlight Steinmandl te klikken beveelt de app smart tours aan, routes die zijn gebaseerd op basis van wandeldata van alle gebruikers. Zo kun je vanuit de Schwarzwasserhütte een alternatief rondje over de top lopen waar je uren plezier aan zult beleven! Uiteraard geeft Komoot ook hier de lengte, hoogtemeters en -profiel, ondergrond en moeilijkheidsgraad aan.

Nog een tip: in de collectie berghutten kun je filteren op land en ook op categorie. Denk bijvoorbeeld aan de categorie ‘honden toegestaan’: erg handig want ingegeven door gebruikers van de community en vaak erg lastig te achterhalen op internet. 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Merk: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past