Drie bekende huttentochten – met een twist
Sommige huttentochten zijn zo iconisch en bekend dat ze op veel bucketlists staan. Voor wie dezelfde bucketlist-waardige ervaring wil, maar ook iets unieks, zijn deze drie varianten op bekende grote huttentochten zeker de moeite waard!
Dwars door de Spaanse Pyreneeën - de Carros de Foc Plus
De huttentocht Carros de Foc, door het Nationaal park Aigüestortes in het Catalaanse deel van de Spaanse Pyreneeën is een klassieker. De huttentocht, die naar verluidt bedacht is door de lokale huttenwaarden die elkaar ook wel eens een bezoekje wilden brengen, is er een voor de geoefende bergwandelaar die niet opkijkt van een paar hoogtemeters extra. Voor wie nóg meer uitdaging wil, is er nu de Carros de Foc Plus. De naam zegt het al: de bekende route mét een paar uitdagende extra’s. Naast de bekende delen van de route, voert de plus-route je ook over minder platgetreden paden, waardoor je nog meer kan genieten van unieke natuur, de rust en de stilte van dit prachtige deel van de Catalaanse Pyreneeën. Dagenlang wandel je tussen toppen van meer dan 2.800 meter hoog, gletsjermeren, kabbelende bergbeekjes en woest stromende rivieren. Slapen doe je in de elf berghutten die je onderweg tegenkomt.
Let wel op, want de originele route was al uitdagend en de Carros de Foc Plus belooft nog meer uitdaging! In acht etappes wandel je in totaal bijna 90 kilometer en overwin je meer dan 5.600 hoogtemeters! Voor sommige passages heb je alpine ervaring nodig.
De hele route kun je hier vinden.
Van de bergen tot de zee - Mare è Monti op Corsica
De GR 20 op Corsica is een van de bekendste wandelroutes ter wereld. Beroemd en berucht om de zware omstandigheden onderweg en de dagenlange trajecten waarop je haast geen mens tegenkomt. De wandelroute Mare è Monti is een waardig alternatief voor de GR 20. Mare è Monti is Corsicaans voor ‘Zee en berg’ en die naam geeft perfect aan waar het tijdens deze tocht om draait: je wandelt hier letterlijk tussen de zee en de bergen aan de noordkant van het eiland. Je wandelt door kleine gehuchtjes, door diepe kloven en over steil berghellingen die je een prachtig uitzicht geven op zee. Een tocht voor avontuurlijke natuurliefhebbers dus! Stop voor de zekerheid wat extra eten en drinken in je rugzak en geniet van de stilte, het uitzicht op de Monte Cinto (ook wel bekend als de Matterhorn van Corsica) en het blauwe water van de zee.
De hele route kun je hier vinden.
Oog in oog met de hoogste toppen van Oostenrijk – De Hohe Tauern Panorama Trail
Het Oostenrijkse Nationale park Hohe Tauern is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Oostenrijk. Letterlijk omdat je hier de hoogste bergen van het land vindt, figuurlijk omdat de natuur in het Nationale Park ongelofelijk mooi is. De Hohe Tauern Panorama Trail voert je langs die hoogtepunten. Deze lange tocht, van maar liefst zeventien etappes, voert je langs de noordkant van het dal van de Salzach van west naar oost, dwars door het natuurpark. Een stevige tocht, want je de zeventien etappes zijn gemiddeld zo’n 16 kilometer lang. Niet bepaald een gewoon ‘ommetje door het park’, maar een stevige uitdaging. Goede conditie en ervaring met bergwandelen is dus wel vereist.
Maar je krijgt er wel wat voor terug! Je wandelt over paden die je een prachtig uitzicht geven op het dal onder je, en over de hoge toppen om je heen. Die paden liggen zo tussen de 1.500 en 2.400 meter hoogte, waardoor je deze tocht met recht een hoogtewandeling mag noemen. Je passeert mooie stadjes en dorpjes, zoals Mittersill en het oude kuuroord Bad Gastein, die zeker een bezoekje waard zijn.
De hele route kun je hier vinden.
Zelf aan de slag met Komoot?
Deze drie routes komen uit de Collecties van komoot. Naast die collecties, bevat de routeplanner-functie ook tal van Highlights (door andere komoot gebruikers aanbevolen locaties en segmenten) die je met 1 klik toevoegt aan de door jou geplande route. Zo maak je gemakkelijk een eigen route, iets waar deze drie routes alle ruimte toe bieden. Als het nodig is, kan je ook makkelijk een alternatieve route vinden. Dat ondervond onze hoofdredacteur op weg naar de Schwarzwasserhütte in Oostenrijk.