Wandelen in de regen

Regen? Zo houd je jezelf en je spullen droog

De herfst is een prachtig seizoen voor een bergwandeling. Alleen is de kans op een pittige bui wat groter. Hoe zorg je ervoor dat jij en je spullen droog blijven terwijl als je op een regenachtige, herfstige dag door de bergen loopt?

Waterdichte kleding

“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”, is een bekend gezegde. Met een goede hardshell kun je je uiteraard wapenen tegen de regen. Maar zorg er wel voor dat je regenkleding ademt! Ook al zijn de temperaturen niet hoog, door de inspanning zweet je altijd en in een niet ademend regenpak kan al dat zweet geen kant op. Het resultaat? Je bent aan het einde van je wandeltocht onder je regenpak alsnog drijfnat –en koud.

Hou bij het kopen van je regenjack ook rekening met je rugzak. Om een regenjack waterdicht én ademend te maken, wordt gebruik gemaakt van membranen die uit verschillende laagjes bestaan. Op plekken waar die laagjes worden samengedrukt, onder de heup- en schouderbanden van je rugzak dus, neemt het waterdichte en ademende vermogen af. Daar kan je jas dus gaan lekken. Daarom hebben sommige jacks extra bescherming op die plekken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Reservekleding

Neem wat reservekleding mee. De kans is groot dat je, ondanks je goede kleding, toch een beetje nat wordt. Regendruppels lopen via de halsopening of de mouwen je jas in, onder je rugzak drukt alles door en via de openingen voor je veters komt er misschien ook wat water in je schoenen. Dan is het fijn om toch een droge set kleding bij je te hebben. Als het weer opklaart, of wanneer je in die droge berghut bent, kun je al die natte spullen van je uittrekken en iets warms en droogs aan trekken.

Houd je rugzak droog!

Dan moeten je spullen wel droog mee kunnen. Geen enkele rugzak is helemaal waterdicht. Trek bij slecht weer dus altijd een goede regenhoes over je tas heen. Maar zelfs die houdt de inhoudt van je rugzak niet helemaal droog. Regenwater dat langs je rug loopt, kan via het rugpand van je rugzak alsnog al je spullen nat maken. Daarom is het handig om je spullen in je tas in waterdichte zakjes te stoppen. Je spullen compartimenteren is sowieso een goede gewoonte bij het inpakken van je rugzak en op deze manier heb je net wat meer zekerheid dat alles droog blijft. Nog een voordeel: je natte spullen komen niet tussen je droge spullen terecht.

Droge voeten

Goede bergschoenen zijn natuurlijk onmisbaar, helemaal als het regent. Zorg dus dat je schoenen goed zijn onderhouden, zodat ze je voeten droog houden, en dat je grip hebt op glibberige bergpaden. Denk trouwens ook aan gamaschen. Als het regent en je route loopt door gebied met hoog gras of modder, dan houden gamaschen de onderkant van je broek schoon en droog. En klaart het weer op? Hou je gamaschen dan nog even aan, want hoog gras blijft nog even nat.

Wandelen in de regen

Tochtplanning

Hoe goed je spullen ook zijn: een bergtocht in slecht weer is altijd zwaarder dan bij goed weer. Een dag lang door de regen ploeteren is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaarder dan met mooi weer. Pas je tocht daar dus op aan. Kort ‘m in en neem een makkelijkere route. Een stuk door een bos is aangenamer lopen dan een tocht over een kale helling, waarbij je helemaal blootgesteld bent aan weer en wind. Let ook op het soort paden dat je neemt. Rotsige paden kunnen in spekgladde glijbanden veranderen. Let ook op als je langs beekjes of door smalle kloven loopt. Door regen kan het water ineens razendsnel stijgen. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. 

Na de wandeling

Hang je spullen goed uit. Ben je in een hut? Doe dat bij voorkeur buiten –als het inmiddels droog is tenminste, of zoek anders een plekje in het trockenraum. Leg je spullen niet zomaar op de verwarming. Veel technische materialen in bergsportkleding kunnen daar niet tegen. Zet ook je schoenen niet in de volle zon of bij de verwarming. Als leer te snel en ongelijkmatig droogt, kan het gaan scheuren. Laat je bergschoenen gelijkmatig drogen.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!