foto Nyckelpiga Media

Ruben Heijloo over pelgrimsroute de St. Olavsleden (Zweden-Noorwegen)

foto Nyckelpiga MediaRuben heijloo woont sinds 2011 in Midden-Zweden en heeft in mei de Pelgrimsroute de St. olavsleden gelopen. Deze pelgrimsroute loopt door Zweden en Noorwegen, van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen.

Vertel eens wat over de streek waar je bent gaan wonen

In 2011 ben ik verhuisd naar de provincie Jämtland in Midden-Zweden. Mijn vriendin en ik hebben een oude priesterswoning gekocht in Revsund en hebben die opgeknapt tot B&B. We kijken uit over een meer en heuvels, en wonen slechts drie kwartier rijden van Östersund, waar je een mooi uitzicht hebt over de 'fjällen'  - de bergen tussen Noorwegen en Zweden. Door onze voortuin loopt de St. Olavsleden, de pelgrimsroute die ik heb gelopen.

Waarom is deze regio een must voor wandelaars?

Toen ik voor het eerst met de auto Zweden doorkruiste, leek het een land van bomen - en verder niets. Tijdens het wandelen van de pelgrimsroute ontdekte ik echter dat achter al die bomen een verborgen wereld schuilgaat: een landschap met veel variatie en nuance, die je eigenlijk vooral opmerkt als je met langzame tred reist. De pelgrimsroute loopt van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen. Je gaat eigenlijk van een kustklimaat - Sundsvall doet bi

jna mediterraan aan - via bosgebied de bergen in, waarna je afdaalt in de Noorse fjorden. Die afwisseling is werkelijk grandioos en zorgt dat je je nooit verveelt onderweg.

Wat is jouw favoriete route en bezienswaardigheid hier?

Persoonlijk vind ik het stuk tussen Östersund (Zweden) en Sul (net over de Noorse bergen) het mooist. Je loopt hier naar de bergen toe; dagenlang kijk je er tegenaan. En dan eindelijk, een week na Östersund, ga je die bergen in. Dat voelt als een soort beloning. Na de bergen daal je af in de Noord-Trøndelag vallei, die bijna claustrofobisch aanvoelt na de weidsheid van de fjällen.

foto Nyckelpiga Media

Wat zou iedereen moeten weten over het Pegrimspad?

Ooit was de St. Olavs pelgrimsroute, samen met de wegen naar Santiago de Compostela en Rome, de belangrijkste pelgrimsweg van Europa. Na de reformatie raakte de tocht in vergetelheid, maar in september krijgt St. Olavsleden een officiële heropening. Bijna duizend jaar nadat Olav Haraldsson van Zweden naar Noorwegen liep, kun je met behulp van goede kaarten, overnachtingsmogelijkheden langs de route en nieuwe bewegwijzering in zijn voeten treden. Dat is echt te gek. Tijdens het lopen voelde ik me een deel van die geschiedenis; het is soms alsof je door een levend museum loopt, met zowel prachtige natuur als imponerende cultuur.

Heb je nog onbekende tips om goed voorbereid te gaan wandelen in Noorwegen?

Zoals bekend kan het weer in de bergen snel omslaan. Hou de weerberichten én de lucht daarom goed in de gaten. Gelukkig zijn er langs de route veel schuilmogelijkheden, dus mocht het fout gaan, dan is een hutje nooit ver weg. En doe zoals de Noren zelf: schaf goede kleding aan. Het is niet voor niets dat er zoveel goede wandel- en outdoorkleding uit Scandinavië komt; ze weten hier wat je het beste kunt aandoen. 

Heb je wel eens bijzondere dingen meegemaakt tijdens je wandeltochten in Noorwegen?

De Noren staan bekend om hun gereserveerdheid en misschien zijn ze dat inderdaad ook. Maar er is maar weinig voor nodig om dat te doorbreken en dan krijg je heel veel vriendelijkheid en hartelijkheid terug. Ik heb heel veel lieve en bijzondere mensen ontmoet - mijn vertrouwen in de mensheid is door het lopen van de pelgrimsroute behoorlijk hersteld. Mensen die me in hun huis uitnodigden voor lunch of koffie. Mensen die langs de weg stopten met hun auto om eten of zelfs cadeautjes te geven. Verder heb ik in het plaatsje Munkeby een gebed meegemaakt van vier Franse monniken die daar in een klein klooster wonen. Ondanks mijn atheïsme nodigden ze me uit voor de dienst, die plaatsvond in een kleine ruimte in het gebouw, met uitzicht over de Noorse heuvels. Groots en intiem tegelijk.

Meer weten over de B&B van Ruben, kijk hierMeer weten over de pelgrimsroute St Olavsleden, kijk hier

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt