Wandelen in de Brenta Dolomieten

Safari op z’n Italiaans en rondom de Brenta Dolomieten

Aan de zuidzijde van de Alpen, waar de zon glinstert in de vele bergmeren en waar de toppen van de Dolomieten ’s avonds roze kleuren, liggen vijf gebieden met elk een eigen identiteit. Centraal staan de Brenta Dolomieten (Unesco Werelderfgoed) die uitdagend boven het groen uitsteken naast de hoge toppen van de Adamello-Presanella en Ortles-Cevedale. In dit westelijk deel van Trentino kun je tijdens de winter in de gebieden van Skirama Dolomiti Ademello Brenta fantastisch wintersporten, maar tijdens de zomer zijn de mogelijkheden nog veel  groter. Voeg daar de Italiaanse keuken en de mediterrane sfeer aan toe en je spreekt oprecht van een “bella vacanza”.

actieve vakantie Brenta Dolomieten

Madonna di Campiglio, Pinzolo, Val Rendena 

Hier ben je in het hart van het natuurpark Adamello Brenta waar 7 liften je ’s zomers op hoogte brengen. Enerzijds direct in de rotsige Brenta Dolomieten met via ferrata’s als de beroemde “Le Bocchette”, anderszijds via velden vol alpenbloemen en vele meren naar het Adamello gebied. Dagtochten, ook voor het hele gezin, kun je via de goed uitgepijlde routes zelf ondernemen. Watervallen, fietspaden, bergboerderijen zijn ook de moeite waard. Daar kun je kennis maken met het lokale leven. En probeer de routes voor mountainbikers (ook e-bike – te huur). Die routes variëren van eenvoudig tot echte kuitenbijters. Óf ga naar één van de 23 routes in het bikepark.

Mountainbiken in de Brenta Dolomieten

Val di Sole 

Deze vallei bestaat grotendeels uit natuurparken. Hier zijn dagtochten, meerdaagse trekkings, via ferrata allemaal mogelijk. Ga je op stap met kinderen? Bezoek dan zeker de prachtige hangbrug Ragaiolo over gelijknamige waterval in Val di Rabbi en verderop waterval “Saent”. In Val di Pejo mag je berghut Vioz niet missen, je kunt met de gondel tot op 3.000 meter komen.

Fietsen kan hier volop met een fraai fietspad (met treinservice) langs de rivier de Noce, die bovendien ideaal is om te raften en kajakken. Mountainbikers hebben de keuze uit talrijke routes of kunnen de bikeparken uitproberen. De liften nemen de bike graag mee naar boven.

Via Ferrata in de Brenta Dolomieten

Dolomiti Paganella 

In het mooie Molvenomeer weerspiegelen de toppen van de Brenta Dolomieten en vanuit het dorpje Molveno loop je direct de bergwereld in. Een prachtige wandeling is die naar berghut Pedrotti en ook hier draaien de liften waardoor je wat hoogtemeters kunt smokkelen. Aan de overkant kun je de lift pakken naar de top Paganella om te genieten van een indrukwekkende uitzicht, waaronder op het Gardameer, terwijl je bij berghut Roda van Italiaanse lekkernijen geniet.

Via Ferrata delle Aquille is voor klettersteigers een absolute must en de mountainbikers vinden drie bikeparken met heerlijke routes omlaag (en een lift omhoog).

Vakantie in Trento

Trento, Monte Bondone, Valle dei Laghi  

Direct boven de hoofdstad van Trentino tref je een mooi wandelgebied bij de Monte Bondone en op de hoogvlakte Viote. Daar ligt bovendien een fraaie botanische tuin én een observatiepunt om sterren te kijken. Diverse stoeltjesliften ontsluiten het gebied.

Trento is een historische stad waar je zeker de grote kathedraal op het romantische Piazza Duomo en het kasteel Buonconsiglio niet mag missen. Het nabij gelegen Valle dei Laghi heeft veel wijnboerderijen en kastelen zoals het bijzondere Castel Toblino bij het gelijknamige meertje. Vergeet ook je fiets niet want hier heb je de keuze uit 200 km aan fietspaden met alle faciliteiten. 

Wandelen in de Brenta Dolomieten

Alpe Cimbra; Folgaria, Lavarone, Lusérn 

Hier, in het meest zuidelijk gelegen gebied tref je prachtige hoogvlakten aan met zicht op de Brenta Dolomieten waar je kunt wandelen of mountainbiken langs talrijke forten uit de Eerste Wereldoorlog. Een wandeling naar de Becco di Filadonna of Cima Vezzena met zicht op de meren van Levico en Caldonazzo zijn absolute aanraders, de laatste ook met kinderen. In het gebied liggen veel hutten en bergboerderijen voor een smakelijke pauze. En houd je van fietsen, dan tref je hier alle faciliteiten met een bikepark en verhuur van al het benodigde materiaal (ook e-bikes). Tip is de route “100 km van de Forten”. Die bestaat uit 3 lussen en is geschikt voor zowel minder als zeer geoefde bikers.

Raften in de Brenta Dolomieten

Samengevat:

  • 5 gebieden behorende tot Skirama Dolomiti liggen in en rondom de Brenta Dolomieten in provincie Trentino, Noord-Italië;
  • Gemiddelde afstand Utrecht – gebieden Skirama: 1100 km;
  • Vanaf juni tot eind september draaien de liften om wandelaars, bikers en zonzoekers tot op grote hoogte en bij hutten te brengen;
  • Wandel tussen 194 en 3558 m hoogte over meer dan 2300 km aan paden;
  • Meer dan 260 km aan fietspaden en 124 uitgepijlde MTB routes, 8 bike parken;
  • Superskirama Bike Pass (1, 3, 6 daagse pas) maakt het mogelijk, net als de skipas, onbeperkt de lift (incl. bike) te pakken voor oneindig veel bikeplezier;
  • Lokale guest cards bieden veel gratis activiteiten als gegidste wandeltochten, kortingen en meestal gratis liftgebruik voor wandelaars;
  • Hutten serveren met hun Italiaanse keuken ook lokale gerechten en wijnen.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.