Wintersport in Valter2000

Skiën op een paar kilometer van de Spaanse stranden

Wintersport in Valter2000Iedereen kent de Costa Brava van de stranden, feesten en idyllische dorpen aan de Middellandse zee. Wat veel bezoekers echter niet weten is dat er op slechts enkele kilometers geskied kan worden in de Catalaanse Pyreneeën. De provincie Girona heeft vier grote en een paar kleinere ski-stations gelegen op slechts tientallen kilometers van de stranden van de Costa Brava.

Ben je op zoek naar een vakantie met zon, sneeuw, strand en cultuur? Dan kun je kiezen om te vliegen naar het vliegveld van Girona-Costa Brava met een goedkope chartervlucht en daarna met een huurauto te rijden naar een van de skistations van de provincie Girona. Combineer je dit met een bezoek aan de Costa Brava, de stranden en wellicht ook de wereldstad Barcelona dan heb je je jouw ideale vakantie gevonden.

Hieronder een kort overzicht van de grotere skistations van de provincie Girona.

Vallter 2000

Het ski-station Vallter 2000 is het dichtst bij de Costa Brava kust gelegen op slechts 116 kilometer van de stad en vliegveld Girona. Al meer dan 35 jaar kan er geskied worden in Vallter 2000 met pistes die tot wel 2.500 meter hoogte gaan. Het skistation zelf is gelegen op 2.000 meter hoogte en bestaat uit 2 zwarte, 6 rode, 3 blauwe en 2 groene pistes met een totale lengte van 20 kilometer.

Wintersport in Valter2000Een skipas voor een dag kost 32 euro voor volwassenen en 24 euro voor kinderen tot en met 14 jaar. Er zijn diverse hotels, hostels en appartementencomplexen te vinden in de nabijheid van het skistation en uiteraard zijn er ook bars en restaurants voor de Spaanse après ski met tapas en goed bergeten.

Meer informatie op www.vallter2000.com

Vall de Núria

Het ski-station van de bekende vallei Vall de Núria is gelegen op 117 kilometer rijden van de stad en vliegveld Girona. In totaal heeft het skigebied 11 pistes onderverdeeld in 2 zwarte, 3 rode, 3 blauwe en 3 groene pistes met totale lengte van 6 kilometer. De maximale skihoogte is 2.252 meter en het skistation zelf is gelegen op 1.964 hoogte. Er zijn vier skiliften, diverse restaurants en bars en uiteraard de gebruikelijke andere voorzieningen in ski-stations te vinden in Vall de Núria, een gebied wat tevens in de zomer mooi is om te bezoeken.

Een skipas voor een dag kost 19,25 euro en voor kinderen 14,45 euro. Wordt dit gecombineerd met het bekende sightseeing treintje van de vallei dan kost een skipas met cremallera 30 euro en 22,50 euro. In de omgeving van de Vall de Núria liggen diverse kleinere en grotere hotels en appartementencomplexen.

Meer informatie op www.valldenuria.com

La Molina

Het op twee na grootste skistation van de provincie Girona is La Molina, gelegen op slechts 141 kilometer van de stad en het vliegveld van Girona. Het skistation La Molina, zeer bekend bij de Catalanen zelf, heeft in totaal 50 kilometer aan skipistes onderverdeeld in 6 zwarte, 15 rode, 13 blauwe en 11 groene pistes. Het hoogste punt is 2.445 meter en het ski-station zelf is gelegen op 1.700 meter hoogte. Er zijn 16 skiliften en 21 kilometer aan pistes met kunstsneeuw, mocht er niet genoeg echte sneeuw zijn (bijna nooit een probleem gelukkig).

Een skipas voor een dag kost tussen de 39 en 41 euro per dag afhankelijk van het seizoen en 29-31 euro voor kinderen tussen 7 en 11 jaar en 35-38 euro voor kinderen tussen 12 en 14 jaar. Kinderen onder de 7 jaar betalen slechts 3 euro. Uiteraard zijn er diverse restaurants, bars, winkels en andere voorzieningen te vinden. Ook slapen is geen probleem rondom het skistation met verschillende hotels, hostals en appartementencomplexen.

Meer informatie op www.lamolina.cat

La Masella

Het grootste ski-station van de provincie Girona is La Masella, gelegen op 135 kilometer van de stad en het vliegveld Girona. In totaal zijn er 72 kilometer aan skipistes verdeeld onder 7 zwarte, 20 rode, 21 blauwe en 8 groene pistes. Er zijn in totaal 15 skiliften te vinden in La Masella.

De prijzen voor de skipassen zijn hetzelfde als die van het ski-station La Molina. Ook in La Masella zijn diverse restaurants, bars en winkels te vinden en er liggen genoeg hotels en hostals om te overnachten.

Meer informatie op www.masella.com

Provincie Barcelona

Naast skiën in de provincie Girona kan er ook geskied worden in de provincie Barcelona, iets wat bijna niemand weet. Het ski-station Rasos de Peguera bevindt zich op slechts 109 kilometer van de stad Barcelona en 177 kilometer van Girona. Het ski-station ligt in de gemeente Berga en heeft een totaal van 8 kilometer aan skipistes verdeeld onder 6 orde, 2 blauwe en 2 groene pistes (geen zwarte).

De hoogste piste ligt op 2.050 meter en het ski-station op 1.850 meter. Het ski-station Rasos de Peguera heeft tevens een netwerk van langlaufpistes.

Provincie Lleida

De provincie Lleida heeft tevens 6 ski-stations die groter zijn dan die van Girona maar ook verder gelegen vanaf de kust van de Costa Brava. In de pyreneen van Lleida liggen de stations Baqueira Beret, Boi Taüll, Espot Esqui, Port Aine, Port de Comte en Tavascán met meer dan 300 kilometer aan skipistes in totaal.

Andorra

Andorra is het gebied bij uitstek om te skiën in Spanje, al hoort Andorra niet bij Spanje of Frankrijk maar is het een apart land. Er zijn honderden kilometers aan skipistes en diverse skistations waar genoten kan worden van optimale skivoorzieningen. Andorra is vanuit Girona binnen twee uur te bereiken met de auto.

Bron: SpanjeVandaag.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?