Rinke op de top van de Mont Blanc

Terugblik Mont Blanc Expeditie van Rinke Oevermans

Rinke op de top van de Mont BlancIn juni 2014 organiseerde Mountain Network een lezersreis voor de lezers van Bergen Magazine. Doel: de top van de Mont Blanc. Bijna iedereen heeft de top gehaald. Hoe heeft iedereen deze periode beleefd? We vroegen het aan deelnemer Rinke Oevermans.

Wat vond je van de groep deelnemers?

Stuk voor stuk toppers!! Al vanaf het eerste moment dat we elkaar hebben ontmoet tijdens de medische keuring in Dordrecht was er al een klik met iedereen. Dit terwijl we allemaal totaal verschillende leeftijden en achtergronden hebben. Het lange trainingsweekend in de Ardennen was daardoor al een superleuk samenzijn waar er tussen de activiteiten door al flink gelachen werd. Gedurende de week in Italië en Chamonix hebben we die lijn doorgezet. Iedereen had hetzelfde doel en dezelfde focus op het succesvol beklimmen van de Mont Blanc maar dat serieuze doel ging altijd gepaard met een geweldige sfeer.

Hoe kijk je terug op de tijd in de Alpen?

Ik denk er dagelijks aan terug, need I say more? Dit is een must voor iedereen die er van houdt om actief te zijn in de bergen!

Wat was jouw spannendste moment tijdens de gehele expeditie?

Iets dat ik geloof ik alleen aan Shirley heb verteld is dat ik in dé nacht voordat we onze toppoging gingen ondernemen, uit het stapelbed stapte en ik een pijnscheut voelde in m’n bovenbeen. Uiteindelijk trok het weg maar er schoot wel even door mijn hoofd:  ‘t zal mij toch niet gebeuren dat ik door ‘met het verkeerde been uit bed te stappen’ de toppoging moet laten schieten…

Verder waren er uiteraard sommige hachelijke richeltjes waar we- sommigen zonder touw-  over klommen wat ik spannend, maar vooral gaaf vond.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Waar ik vooraf al erg naar uit keek en ik nog nooit eerder heb ervaren is het in de nacht met je hoofdlampje op beginnen aan de klimtocht naar de top en het gedurende de ochtend licht zien worden. Het uitzicht dat je dan hebt tijdens de opkomende zon is echt met geen pen te beschrijven. Dat maakt het ploeteren op de berg meer dan waard en je krijgt daardoor alleen maar meer energie om daadwerkelijk de top te halen.

Wat was letterlijk of figuurlijk jouw hoogtepunt?

Uiteraard het bereiken van de Mont Blanc samen met Shirley, de rest van het team en de gidsen. We hebben er allemaal hard voor getraind, maar er spelen een hoop factoren mee bij het beklimmen van een berg en dat het je dan gegund is om daadwerkelijk de top te bereiken, is geweldig en ook echt mijn absolute hoogtepunt (van 4810m welteverstaan ;-) ).

Welke foto (van Frank) vind je het mooist?

Favoriete foto van Rinke, in de vroege ochtend op de Mont Blanc. Foto F. Peters

Hoe was de begeleiding vanuit Mountain Network? 

Heel goed. De gidsen die Mountain Network heeft aangesteld waren pure professionals en wisten waar ze mee bezig waren. We moesten in het begin wat aan ze wennen maar dat kwam ook vooral omdat wij al een vrij hecht team hadden. Uiteindelijk worden ze betaald om ons zo goed mogelijk te adviseren en te helpen daar waar nodig en dat kon je aan de gidsen wel overlaten. Gedurende de week overigens genoeg met die gasten gelachen.

Klinkt misschien saai maar over de begeleiding en betrokkenheid vanuit Mountain Network in Nederland ben ik ook erg tevreden. Als ik iets wilde weten tijdens de voorbereiding dan kon ik met mijn vragen altijd terecht bij o.a. Lieke, Pieter of Leopold.

Hoe vond je het gehele traject, vanaf de informatiebijeenkomst in Arnhem?

Het hele traject van informatiebijeenkomst, Ardennen en de week in Chamonix zit goed in elkaar. Niks aan veranderen zou ik zeggen.

Wat is jouw beste voorbereidingstip voor anderen die de Mont Blanc willen beklimmen?

Zorg dat je qua fitheid niets aan het toeval overlaat. Dat betekent inderdaad dat je een keer of 4/5 per week tijd vrij moet maken om te sporten maar dat mag met zo’n mooi doel geen opgave zijn. Verder scheelt het om een paar kilo af te vallen want elke kilo die je niet mee hoeft te sjouwen scheelt.

Hebje nu de smaak te pakken?

Ik heb de smaak inderdaad te pakken en zou graag volgend jaar met Mountain Network mee gaan naar de Elbrus. Stiekem staat de informatie bijeenkomst in november ’14 al in mijn agenda ;-)

Verder lezen?

In het september-nummer van Bergen Magazine lees je de reportage van redacteur Frank Peters die mee was tijdens de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie.

Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer nu van de superaanbieding! Bestel vóór 2 september hier een abonnement

Mis dit nummer niet!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.