Sander op de top van de Mont Blanc

Terugblik Mont Blanc Expeditie van Sander Keijzer

Sander op de top van de Mont BlancIn juni 2014 organiseerde Mountain Network een lezersreis voor de lezers van Bergen Magazine. Doel: de top van de Mont Blanc. Bijna iedereen heeft de top gehaald. Hoe heeft iedereen deze periode beleefd? We vroegen het aan deelnemer Sander Keijzer.

Wat vond je van de groep deelnemers?

De klik was er vrijwel direct. Volgens mij waren er vóór de kick-off in Dordrecht al verschillende contacten via Facebook. Tijdens de kick-off wisten we elkaar al snel te vinden. Deze band werd tijdens het trainingsweekend in de Belgische Ardennen alleen maar beter. Quote van Shirley tijdens de 4 uur durende oriëntatietocht in de Ardennen: “het lijkt wel een praatgroepje” (bedankt Shirley, we staan er lekker op zo…!). Ook na het trainingsweekend wisten we elkaar te vinden als we tips nodig hadden omtrent kleding of om carpoolafspraken te maken.

Hoe kijk je terug op de tijd in de Alpen?

Met een trots en voldaan gevoel. Het is een vol programma, maar met deze groep ging het fantastisch.

Wat was jouw spannendste moment tijdens de gehele expeditie?

Gek genoeg niet de beklimming van de Gran Paradiso of de Mont Blanc. Daarbij voelde ik me heel comfortabel en heb geen angst gekend. Het spannendste vond ik de trappen bij Mer de Glace, behoorlijk steil en een foutje moet je daar niet maken.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Dat zijn er een aantal. Het vertrek ’s nachts om vier uur uit de Refugio Vittorio Emanuelle. Het was nog donker, dus lampjes aan. Gek genoeg was het niet koud, thermo kleding, broek en enkele fleece was voldoende. Vervolgens in het donker in twee touwgroepen beginnen met de beklimming om het vervolgens licht te zien worden. De kleurschakeringen waren werkelijk fantastisch! Als je dan met de gehele groep met een strak blauwe hemel op de top van de Grand Paradiso staat, is dat een onvergetelijk moment.

Een vergelijkbare herinnering heb ik aan de beklimming van de Mont Blanc. Het vertrek even na twee uur en de steile beklimming naar Refuge Gouter. Bij deze hut had ik goed zicht op de groepen richting Dome du Gouter. Kleine groepjes klimmers te herkennen aan de lampjes op hun hoofd. Langzaam werd het lichter en door de bewolking heen zie ik opeens Aiguille du Midi even kort door de bewolking breken, daarachter de opkomende zon. Het lijkt wel een luchtschip, fantastisch! Door sneeuwval de vorige dagen is de beklimming naar de top best steil en zwaar, maar wanneer ik op de top van de Mont Blanc sta, is dat snel vergeten. Ik sta op het dak van de wereld!

Wat was letterlijk of figuurlijk jouw hoogtepunt?

Het bereiken van de top van de Mont Blanc en de veilige terugkeer in de hut. Uiteindelijk komt dan alles samen.

Welke foto (van Frank) vind je het mooist?

Foto Frank Peters

De natuur is fantastisch!

Hoe was de begeleiding vanuit Mountain Network?

De begeleiding vanuit Mountain Network was goed. Het programma steekt goed en verantwoord in elkaar. Tijdens de voorbereiding stond Lieke altijd voor ons klaar en in Frankrijk werd dit goed overgepakt door de gidsen. Punt van aandacht vind ik dat de aanbevolen kleding en de keuze van de schoenen wat beter moet. De aanbevolen schoenen van Mammut zijn eigenlijk te licht, ze isoleren onvoldoende, waardoor ik bevriezingsverschijnselen had. Hetzelfde geld voor de keuze van de handschoenen, een zwaarder beter isolerend type is vereist. Wij hadden geluk met de omstandigheden, droog en nauwelijks wind, waardoor er geen grote gevolgen waren, maar als de condities wat slechter zijn, kun je in de problemen komen.

Hoe vond je het gehele traject, vanaf de informatiebijeenkomst in Arnhem?

Het programma steekt goed ik elkaar. Voorlichting is goed en de organisatie staat. Punt van aandacht tijdens de kick-off is dat de groepen meer gescheiden moeten worden. De groep die met de kledingkeuze bezig was, moest dit letterlijk doen naast de groep die een eerste toelichting kreeg op de expeditie. Dit was voor beide groepen verstorend. Daarom het advies om de toelichting op de expeditie in een aparte ruimte te doen.

Wat is jouw beste voorbereidingstip voor anderen die de Mont Blanc willen beklimmen?

Zorg dat je alles wat je zelf kunt beïnvloeden (training, kleding, eten en drinken) tot in detail voor elkaar hebt!

Heb je nu de smaak te pakken? / Wat zijn je toekomstdromen?

De smaak had ik al te pakken, want ik trek ieder jaar wel de bergen in. 4000’ers had ik echter nog nooit gedaan. Wie weet ooit de Elbrus, dat lijkt me ook een mooie uitdaging. Ideeën die ik al wat langer heb zijn een survivaltocht door Alaska of een fietstocht naar de Noord Kaap. Daarnaast zijn mijn zonen Jonas (12) en David (9) nu groot genoeg om wat serieuzere huttentochten te gaan maken. Misschien een bergsportkamp en wat cursussen. Ideeën heb ik genoeg!

Verder lezen?

In het september-nummer van Bergen Magazine lees je de reportage van redacteur Frank Peters die mee was tijdens de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Met uiteraard prachtige foto's!

Dit nummer niet missen? Bestel vóór 2 september hier een abonnement.

Mis dit nummer niet!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.