Oefenen met pickel. Foto Frank Peters

Terugblik Mont Blanc Expeditie van Youri Haast

Youri op de top van de Mont BlancIn juni 2014 organiseerde Mountain Network een lezersreis voor de lezers van Bergen Magazine. Doel: de top van de Mont Blanc. Bijna iedereen heeft de top gehaald. Hoe heeft iedereen deze periode beleefd? We vroegen het aan deelnemer Youri Haast.

Wat vond je van de groep deelnemers?

Het was een bijzonder leuke groep. We hebben veel gelachen en op de juiste momenten waren we ook serieus. De gezellige en ontspannen sfeer heeft er voor gezorgd dat ik terug kan kijken op een mooie week.

Hoe kijk je terug op de tijd in de Alpen?

Met een grote glimlach. Ik geloof ik dat bij thuiskomst nog drie weken met een glimlach heb gelopen. Ik heb ook heel veel respect voor de gidsen die keer op keer een groep van Mountain Network begeleiden. Die mannen hebben een behoorlijk grote verantwoordelijkheid en ik vind dat ze daar heel goed mee om zijn gegaan. Ik heb echt vertrouwen in de kennis en kunde van die mannen.

Wat was jouw spannendste moment tijdens de gehele expeditie?

Mijn spannendste moment was de afdaling vanaf de top van de Mont Blanc. Op de heenweg liep ik achteraan in de touwgroep. Dat gaat op de automatische piloot, omdat je eigenlijk vanzelf de persoon die voor je loopt volgt. Op de terugweg moest ik voorop lopen. Ik kon op dat moment niet afkijken ‘hoe de anderen’ het deden. Ik moest vertrouwen op mijn training en mijn voeten plaatsen op de manier zoals we op Mer de Glace geoefend hadden. In het algemeen is het mooi om te zien, dat alle aspecten van de voorbereiding samenkomen op zo’n topdag.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Het onbeschrijflijke gevoel dat ik had op de top van de Mont Blanc.

Wat was letterlijk of figuurlijk jouw hoogtepunt?

Het letterlijke hoogtepunt was het moment waarop ik op de top van de Mont Blanc stond (kan ook niet anders). Mijn figuurlijke hoogtepunt kwam de dag daarna: veilig in het dal na een succesvolle toppoging.

Welke foto (van Frank) vind je het mooist?

De keuze is op deze foto gevallen, omdat het een actiefoto van mezelf is.

Oefenen met pickel. Foto Frank Peters

Bekijk hier meer foto's van Frank Peters. 

Hoe was de begeleiding vanuit Mountain Network?

Ik vond de begeleiding van Mountan Network in Nederland en in de Alpen uitstekend.

Hoe vond je het gehele traject, vanaf de informatiebijeenkomst in Arnhem?

Het totaalplaatje klopt.

Wat is jouw beste voorbereidingstip voor anderen die de Mont Blanc willen beklimmen?

Hou je aan het trainingsschema. Alle deelnemers ontvangen een algemene trainingshandleiding. Dit is het minimum aan fysieke inspanning dat je in Nederland moet leveren voor een goede voorbereiding.

Heb je nu de smaak te pakken?

Ik heb zeker de smaak te pakken. Ik wil graag de Dufourspitze een keer beklimmen (technisch moeilijker dan de Mont Blanc), maar het kan zomaar zijn dat ik de eerst volgende keer mee ga met een Elbrus of Kilimanjaro expeditie.

Verder lezen?

In het september-nummer van Bergen Magazine lees je de reportage van redacteur Frank Peters die mee was tijdens de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie.

Dit nummer thuis ontvangen? Bestel vóór 2 september hier een abonnement.

 

Bestel nu!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?