Tips om vaker te wandelen

Tips om vaker te wandelen

Het nieuwe jaar begint zoals bij velen met het maken van een lijstje nieuwe voornemens. Staat dit jaar op jouw voornemenslijstje dat je meer naar buiten wilt en vaker wilt gaan wandelen? Daar kunnen wij jou mee helpen. Of je nou gaat wandelen omdat je meer het huis uit wilt of je wilt meer bewegen, of omdat je je wil voorbereiden op je allereerste bergwandeling. Wij geven tips zodat het een stuk makkelijker voor je wordt om deze voornemens ook echt na te komen. Ben jij al een ervaren wandelaar, lees dan helemaal onderaan hoe jij het nieuwe jaar in kan gaan met nieuwe uitdagingen!

Dit is waarom wandelen goed voor je is

Wandelen heeft een aantal voordelen waar jij misschien niet eens van af weet. Zo zorgt 22 minuten wandelen per dag voor minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook mentaal goed om in beweging te blijven. Wandelen geeft een stukje rust en doordat er door goed te bewegen ook allerlei stofjes vrijkomen, is het ook nog eens goed voor je humeur.

Tips voor beginners

  • Als je door de lockdown niet de beste conditie hebt, begin dan rustig aan. Begin door elke dag een half uurtje. Gaat dat makkelijk? Dan kan je het opbouwen naar langere afstanden.
  • Ga niet wandelen na een stevige maaltijd.
  • Loop je samen met je wandelmaatje, loop dan niet te snel en houd je aan je eigen tempo.
  • Voor je spieren is het goed om het rustig op en af te bouwen, dit kan door een warming-up en een cooling-down. Zo kan je voor je wandeling wat strekoefeningen doen, bijvoorbeeld voor je nek.
  • Heb je een blessure? Sla dan een dag over en kijk of het de volgende dag weer beter gaat. Luister goed naar je lichaam.

Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Zorg voor goede wandel-uitrusting

Het is voor iedereen belangrijk om goede gear te hebben, of je nu professioneel te werk gaat, of je wandelt drie keer per week. Zelfs als je gewoon de hond uitlaat! De juiste spullen dragen bij aan een prettige wandeling. Denk bijvoorbeeld aan goede schoenen waarmee je op modderpaadjes niet uitglijdt en comfortabele wandelkleding. Zorg bijvoorbeeld voor een kwalitatieve jas die waterdicht is, want in Nederland moet je bijna altijd voorbereid zijn op regenachtig weer. Als je een wat langere wandeling maakt, zorg dan voor wat te eten en drinken. Ook wanneer je korte wandeling maakt is het belangrijk om goed te blijven drinken.

Lees en praat over wandelen

Door je dagelijks bezig te houden met wandelen door er bijvoorbeeld over te praten of lezen, maak je jezelf ook enthousiaster. Zo leer je meer over wandelen en zo merk je zelf ook wat voor goeds het kan doen met je lichaam en geest. Je kan bijvoorbeeld informatie op het internet zoeken, maar er zijn ook genoeg magazines met allerlei informatie. Het zou zo maar kunnen dat je van al die informatie zo enthousiast wordt dat wanneer we weer veilig kunnen reizen, jij een wandelvakantie gaat boeken.

Ga op pad met een doel

Je krijgt vaak meer motivatie om te gaan wandelen of sporten door een doel te zetten.  Zo kan het zijn dat je fitter wilt worden, je wilt kilo’s kwijtraken of je wilt gewoon vaker in de buitenlucht zijn. Zet voor je zelf dat doel en je zult merken dat het wandelen dan veel makkelijker gaat. Zorg er wel voor dat je een realistisch doel zet en bekijk wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken.

Tip: begin met een klein doel, je zult merken dat wanneer je dat doel hebt gehaald je daar erg blij van wordt. Dat motiveert weer om door te blijven gaan en zo kan je door het hele jaar jouw doelen steeds uitbreiden, waardoor je altijd een leuke uitdaging hebt.

Maak wel een concreet plan. Om zeker te weten dat jij je doel zult halen kan je het beste een duidelijk doel maken. Zo moet je de doelen ik wil meer bewegen en minstens zoveel keer per week wandelen vermijden. Beter is “ik wil minimaal drie keer per week wandelen”, of “Ik wil elke dag minstens een half uur buiten zijn”. Plan je wandelingen in je agenda wanneer je het druk hebt. Op die manier plan je je wandelingen in op vaste momenten en dan wordt die wandeling je vaste uitstapje van de dag. Het is vaak handig om je wandeling te koppelen aan een vast moment en een vast ritueel dat je al hebt. Zo kan je die wandeling bijvoorbeeld inplannen aan het begin van je dag, tijdens je lunchpauze of wanneer je werkdag erop zit.

Begin rustig met wandelen

Begin jouw nieuwe wandelperiode door het rustig aan te beginnen. Begin bijvoorbeeld door een klein rondje te maken in je wijk en breid die dan steeds iets verder uit wanneer je daar klaar voor bent. Wist jij al dat rustig wandelen veel beter is voor je spieren dan intensief sporten. Dit komt natuurlijk omdat je spieren tijdens het wandelen veel minder worden belast. Luister tijdens jouw eerste wandeling goed naar je lichaam. Kijk naar je ademhaling en zorg ervoor dat je niet gelijk een te snel tempo aanneemt.

Beloon jezelf wanneer je een doel hebt behaald

Spreek met jezelf een doel af, wanneer je die haalt kan je jezelf belonen. Dit doel kan zijn dat je 3 maanden elke dag een korte wandeling hebt gemaakt, of dat je eindelijk die lange afstand wandeling hebt gehaald. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een goed voornemen drie maanden volhoudt, je vaak er ook in slaagt om dit doel het rest van het jaar vol te houden. Dus dat wordt belonen! Deze beloning kan een nieuw boek zijn, of dat ene ding dat jij al heel lang wilt hebben.

Tips voor de ervaren wandelaars

Ben jij al een expert wat betreft het wandelen en heb je al heel wat kilometers in jouw buurt gelopen, zoek dan nieuwe uitdaging! Zo kan je bijvoorbeeld elke week een etappe van een lange-afstandswandeling maken. Dat kan natuurlijk bij jou in de buurt, maar je kan ook met de auto of fiets naar een nieuwe plek gaan en vanaf daar een afstand lopen, zo zie je ook weer eens wat anders dan de vertrouwde ronde bij jou in de buurt. Om het helemaal uitdagend te maken kan je bijvoorbeeld elk weekend 21 kilometer gaan lopen. Je kan ook een lijstje maken met de mooiste plekken in Nederland, waar je graag nog eens zou willen wandelen, maar nog nooit hebt gedaan.

 

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past