Hoogtemeters maken in Nederland: hoe doe je dat?

Hoogtemeters maken in Nederland: hoe doe je dat?

Ook als je niet naar de Alpen kan, wil je soms wel een beetje hoogtemeters maken om in conditie te blijven. Maar hoe? Je zou zeggen dat je in Nederland niet zoveel hoogtemeters kan maken als in de Alpen, maar met deze tips hou je je kuiten goed in vorm.

Hoogtemeters maken op de Amerongse Berg en de Vaalse Berg

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk wandelen in een heuvelgebied. Je kan bijvoorbeeld prachtig lopen in de oude bossen van de de Utrechtse Heuvelrug. Daar vind je nog redelijk wat steile hellinkjes. En de bossen zijn er oud en gevarieerd. Onze tip: de wandelroute naar de top van de Amerongse berg. Die wandelroute stuurt je naar het hoogste punt van de heuvelrug: de Amerongse Kop, die 69 meter hoog is.

De Vaalserberg

Ook kan je de hoogste berg in Nederland bewandelen, je vindt hem in Vaals. De Vaalserberg ligt op 323 m hoogte. Op de route liggen forse hellingen, het oude centrum van Vaals, het Drielandenpunt, prachtige uitzichten over de bossen zoals het Preusbos en op de finish staat het Vaals museum. In totaal is de wandeling 10,8 kilometer lang.

Hier vind je meer ‘hoge’ punten in Nederland

Wil je tijdens je wandeling niet alleen je kuiten trainen, maar ook meteen een beetje dat 'huttentochtgengevoel' krijgen? Dan is de Dutch Mountain Trail iets voor jou! Een meerdaagse wandeling door de heuvels van Zuid-Limburg. Tijdens deze tocht zie je natuurlijk geen besneeuwde toppen, maar je komt wel een paar flinke kuitenbijters tegen! 


Meer leuke plekken waar je goede hoogtemeters kan maken, dichtbij huis? In Bergen Magazine 2 van 2024 geven we je mooie tips voor waarbij je een flink aantal hoogtemeters kan maken, zonder dat je eerst naar de bergen moet. 

Bestel 


Traplopen

Wil jij ook hoogtemeters maken, maar doe je dat liever op een actievere manier? Dan kan je ook gaan traplopen. Dat kan binnen, maar in de natuur is natuurlijk leuker!En dan moet je eigenlijk naar Landgraaf. Op de Wilhelminaberg in de gemeente Landgraaf ligt de langste openlucht trap van Nederland. De trap heeft 508 treden, is 248 meter lang en overbrugt 75 meter. Naar boven toe worden de trappen steeds smaller (beneden 12 meter breed, boven 2 meter breed). Pas hier wel op voor fietsers, want tijdens het Dutch Mountain Film Festival wordt hier de ‘trappenchallenge’ gehouden!

Bergachtig bezig zijn: pak de mountainbike!

Natuurlijk zijn het niet alleen de heuvelachtige wandeltochten waar je toch nog een béétje dat berg-gevoel kan krijgen. Dat kan ook op de fiets, of liever: op de mountainbike. Op veel plekken in Nederland liggen mountainbikeroutes waar je even flink los kan gaan. Natuurlijk heb je hier geen duizelingwekkende downhills, maar je kan op veel Nederlandse mountainbikeroutes prima aan je techniek werken. Veel Nederlandse mountainbikeroutes bestaan uit lange stukken technische single tracks, waar je je stuurmanskunsten op de fiets goed kan oefenen. Pas wel op, want voor veel routes moet je een vignet kopen voordat je er mag fietsen.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden