Koude voeten tijdens een winterwandeling, hoe voorkom je ze?

Koude voeten tijdens een winterwandeling, hoe voorkom je ze?

Het is niet fijn wanneer je tijdens een winterwandeling zulke koude voeten hebt, dat je je tenen nauwelijks meer voelt. Zo kan je wandeling en de sfeer best wel eens verpest worden. Maar hoe voorkom je koude voeten tijdens een winterwandeling? Met deze tips kan jij het tijdens jouw volgende wandeling verhelpen.

Hoe ontstaan koude voeten eigenlijk?

Koude voeten worden veroorzaakt door samentrekkende bloedvaten in je huid, de haarvaten. Die haarvaten, en vooral het bloed dat daar doorheen stroomt, zijn belangrijk voor je lichaamstemperatuur. In de zomer voert je lichaam via je huid warmte af, maar in de winter moet dat juist níet gebeuren. Daarom sluit je lichaam die haarvaten een beetje af als tempratuur zakt.  De bloedvaten in je huid trekken dan samen om het warmteverlies te beperken. Soms kan deze samentrekking zo sterk zijn dat de bloedtoevoer in je voeten te klein is, het gevolg daarvan is dan dat je bloed minder warmte naar je voeten brengt en dat je dan koude voeten krijgt. Maar met een aantal tips kan je dat verhelpen.

1. Warm op pad gaan

Een handige tip is dat je al een beetje opgewarmd bent voordat je de kou gaat trotseren. Denk bijvoorbeeld aan een warme douche en zet je schoenen alvast in de warme woonkamer (niet bij de verwarming!). Als je namelijk met warme voeten in koude schoenen stap, dan verlies je via je voeten al meteen heel wat warmte. Doe van te voren ook wat oefeningen, zo kom je in beweging en zal je het al extra warm krijgen. Oefeningen doen, is ook goed wanneer je een rustpauze neemt tijdens je wandeling. Als dat bloed niet blijft stromen, worden jouw voeten gelijk weer koud. Zorg er dus voor dat het bloed in je benen en voeten goed blijft stromen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


2. Smeer je voeten in

Voordat je aan je wandeling begint kan je ook je voeten insmeren met een crème, zoals vaseline. Vaseline heeft een isolerende werking, zo zouden je voeten langer warm kunnen blijven. Het enige nadeel van vaseline gebruiken is dat je de huidporiën dichtsmeert, waardoor je voeten minder goed kunnen ademen en daarmee vergroot je weer de kans op blaren. Er zijn ook speciale voeten crèmes, bijvoorbeeld die van Gehwol.

3. Goede sokken

Om in de kou te wandelen zijn goede wandelsokken heel erg belangrijk. De perfecte sokken vinden kan nog wel eens een uitdaging zijn. Kies voor sokken die snel drogen en de warmte goed reguleren. Doe tijdens een stevige wandeling in de kou dan ook zeker geen katoenen sokken aan, die houden je niet warm en drogen niet snel. Het is namelijk belangrijk dat sokken snel drogen, want wanneer jouw voeten gaan zweten en je sokken nat worden, koelen je voeten snel af door die natte sokken. Daarbij heb je ook nog eens kans op blaren. Maar pas op! Doe ook niet te dikke sokken aan, want dat gaat snel knellen en dat zorgt voor een slechte bloedsomloop, terwijl deze bloedsomloop juist heel belangrijk is om jouw voeten warm te houden. Kijk bij het aanschaffen van sokken goed naar het materiaal. Wollen sokken houden je voeten namelijk lekker warm, maar het kan zijn dat het wol jouw voeten juist gaat irriteren. Je kan ook kijken naar sokken die speciaal zijn gemaakt voor de winter, of ga voor de merinowol- of thermosokken.

Als het gaat om kleding voor het wandelen blijft het dragen van laagjes toch echt de beste optie, maar niet met sokken! Als je verschillende sokken over elkaar draagt, zullen ze gaan schuren waardoor je sneller blaren kan krijgen.

4. Wandelschoenen

Wanneer je in de sneeuw loopt moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat de koude sneeuw jouw voeten niet binnendringt, want ook dat geeft natte voeten wat weer leidt tot koude voeten. Om dit te voorkomen kan je hoge schoenen dragen, je zorgt ervoor dat de pijpen van je broek over je schoenen vallen of je kan gaiters gebruiken. Zorg er wel voor dat je schoenen niet te strak zitten, want ook dit zorgt voor een slechte bloedafvoer, wat weer zorgt voor koude voeten. Wanneer je door de kou en regen moet lopen kunnen gamaschen heel handig zijn. Gamaschen zijn een soort hoezen die je onderbenen en de bovenkant van je schoenen beschermen.

5. Eenmaal weer thuis

Wanneer je weer thuiskomt na een wandeling is het natuurlijk lekker om je voeten weer op te warmen. Maar doe dit nou niet met heel heet water, gebruik lauwwarm water, dit is beter voor je lichaam. En neem een kop warme thee, koffie of chocolademelk!

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past