Trolltunga: de engste Instagramplek ter wereld

Trolltunga: de engste Instagramplek ter wereld

Over de hele wereld zijn er veel plekken die er zo gevaarlijk eruitzien dat ze perfect zijn voor het perfecte Instagramplaatje. Vooral in Noorwegen zijn er veel van dit soort plekken, de ultieme en gevaarlijkste is toch echt wel de Trolltunga.

De Trolltunga is een stuk rots die horizontaal uit in klif steekt, hoog boven het meer Ringedalsvatnet in de Noorse regio Vestland. Lang geleden braken er grote stukken rots van de klif af, waardoor alleen dit stuk overbleef. Deze klif heeft niet voor niets deze naam, want de lokale inwoners herkenden in de vorm van de rotsen de scherpe tong van een trol en noemden de rots Trolltunga, oftewel Tong van een trol.

Moeilijke route naar de top

De Trolltunga is bekend en geliefd onder toeristen, maar niet gemakkelijk te bereiken.   De Trolltunga steekt ongeveer 700 meter boven het meer uit de rotswand. Oftewel: een pittige klim, en je moet ook nog terug.

Niet alleen het aantal hoogtemeters maakt de klim zwaar, de routes naar boven zijn vrij lang en lopen door een ruig landschap, dat in de ijstijd werd gevormd door enorme gletsjers die door het gesteente schuurden en grote waterstromen die de rotsen weg erodeerden. Het pad kruist bergbeekjes, loopt over gladde rotswanden en is op sommige stukken ook nog een erg steil. En er zijn geen berghutten, dus even op adem komen met een vers gezette kop cappuccino of een koud biertje is er niet bij. Je moet dus fysiek behoorlijk in vorm zijn, maar volgens de Noren zelf moet je ook mentaal vol kunnen houden! Ook moet je geen last van hoogtevrees hebben, want boven zijn nergens railings. Je staat zo op het randje van een 700 meter hoge klif!

Wanneer kun je het beste naar de Trolltunga?

De beste periode voor een tocht naar de Trolltunga is in de zomerperiode, van 1 juni tot in augustus, afhankelijk van het weer. In het winterseizoen van 1 oktober tot 31 mei is de route bijna ontoegankelijk. De kans op gladheid door regen is groot, als de route niet vol sneeuw ligt. Ook vertrek je meestal in het donker en kom je weer in het donker aan. Als je toch ’s winters op pad gaat, heb je een gids nodig om deze route te bewandelen. Maar ook in de zomerperiode kan je het beste nog voor 8 acht uur in de ochtend weggaan, want dan ben je weer voor het donker terug.

Routes naar de Trolltunga

Er zijn verschillende routes om er te komen. Vanuit Skjeggedal loopt een 28 kilometer lange route naar de Trolltunga, dit is de meest bekende route. De andere route is 20 kilometer lang. Via die route kan je vanuit Mågelitopp de weg heen en terug in 7 tot 10 uur bewandelen. Welke route je ook kiest, het is de lange tocht wel waard want de uitzichten onderweg zijn prachtig!

Heb je de Trolltunga eenmaal bereikt, dan zal je zeker een buitengewone foto kunnen maken! Durf jij op het puntje van de tong te staan?

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen