Hardanger - CH - Visitnorway.com - Innovation Norway

Uitdagend Fjell & Fjord

Hardanger - CH - Visitnorway.com, Innovation NorwayOp slechts een paar uur rijden van Bergen en Oslo vind je de regio Fjell & Fjord. Deze begint bij Norefjell in het oosten en strekt zich via het Hallingdal over hoogvlaktes en door nationale parken uit tot aan het mooie landschap rond de Hardangerfjord en de Sognefjord. Fjell & Fjord bestaat uit een unieke combinatie van fjellen (bergen) aan de oostkant en diepe fjorden aan de westkant.

Nationale parken, 3 toppers

Als je Hardangervidda bezoekt, bevind je je niet alleen in het grootste nationale park van Noorwegen, maar ook op Europa’s grootste hoogvlakte. Bergachtig maar toch vlak, met mooie paden en hutten. Tevens is dit de leefomgeving van de grootste rendierpopulatie, de kans is groot dat je er een ziet. Een aanrader is de 5–daagse rondtocht over deze bijzondere hoogvlakte van oost naar west. Je start in Geilo en eindigt in Liseth.

Nationaal Park Hardangervidda, Thomas LinkelHallingskarvet en Folgefonna zijn de twee andere nationale parken in de regio  Fjell & Fjord. Het nationaal park Folgefonna is ook bekend van de Folgefonna gletsjer. Hier kun je het blauwe ijs bewonderen en bewandelen. En als je wilt, kun je zelfs je krachten beproeven met ijsklimmen. Het is een unieke plek om het contrast te ervaren van winterse omstandigheden op een zomerse dag.  Wees dus goed voorbereid op alle weersomstandigheden door goede kleding, een zonnebril en zonnecrème mee te nemen.

Voor de benodigde uitrusting zoals een helm, klimijzers, touw en ijsbijl zorgt de gids van Folgefonni Breførarlag. Het is aan te raden om deze tocht ruim van tevoren te reserveren, omdat deze tochten erg populair zijn.  Starten doe je vanaf het Folgefonna Zomer Ski Centrum en na een uitgebreide veiligheidsinstructie kan de pret beginnen. De gidsen nemen regelmatig even de tijd om iets te vertellen over de gletsjer, haar omgeving en het ontstaan ervan. Deze tocht is overigens onderdeel van de ’10 Iconic Walks’.

Folgefonna glacier - Pal Hermansen

10 Iconic Walks

Dit zijn 10 wandelroutes die je niet mag missen. Met deze routes ontdek je de veelzijdigheid op en rond de gletsjers, in de bergen en aan de fjorden. Ook het nationaal park Hallingskarvet is hier een onderdeel van. De route van Geilo naar de top van Prestholtskarvet is een echte ‘nationaal park-klassieker’. Je kunt beginnen met een autorit naar Prestholtseter, waar je op de zomerboerderij produceerde kaas kunt proeven. Vol met vers opgedane energie volg je vervolgens de unieke stenen trap, gemaakt volgens echte Nepalese handwerktraditie, naar de top op 1859 meter boven zeeniveau. Deze tocht heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Nog een route die onderdeel uitmaakt van de 10 Iconic Walks, is de tocht door het Aurlandsdal. Een legendarische en populaire tocht, omdat deze je van de bergen naar de oevers van de Sognefjord brengt. Een goede conditie is vereist, maar je krijgt er dan ook echt wat voor terug. Je kunt de route in 4 dagen afleggen van Finse naar Vassbygdi. Door de weelderige natuur, langs de oude handelsroute tussen Aurland en Hol, door nauwe kloven en ravijnen. Op diverse plaatsen moet je over smalle bergrichels lopen.

Hallingnatten - NTN NesbyenTijdens het seizoen kunnen er onderweg bosbessen worden geplukt en kom je langs prachtig gerestaureerde zomerboerderijen. Het Aurlandsdal wordt ook wel de “Grand Canyon” genoemd en was al in het begin van de 19e eeuw het kantoor voor beroemde kunstschilders. Dit mooie en vruchtbare dal is een bijzondere tocht voor echte wandelliefhebbers.

Van te voet naar per fiets

Even de voeten ontlasten en de regio op de fiets ontdekken? In Fjell & Fjord vind je de meest populaire fietsroute van Noorwegen. Namelijk de Rallarvegen. Fiets van Geilo 210 km over het plateau van de Hardangervidda bergafwaarts naar Voss of Flåm aan de Aurlandsfjord. De route staat bekend als de mooiste fietsroute van Noorwegen. Onderweg pak je nog een ‘bergje’ van 1343 meter mee.

Rallarvegen - The Navies Road - Terje Rakke, Nordic Life AS, Fjord Norway 2

Met meer dan 400 gemarkeerde paden om te fietsen of bewandelen, zit je voor deze activiteiten in Fjell & Fjord wel goed. Al is er natuurlijk nog veel meer te doen. Ontdek de Noorse fauna en bezoek het Bjørneparken oftewel het berenpark. Bezoek zomerboerderijen, ga kanoën, paardrijden, vliegvissen of zelfs wildwater rivier snorkelen. Het laatste kan erg goed in het Hemsedal. Gewapend met een wetsuit, snorkel, duikmasker en zwemvest ontdek je de wereld van forellen. Nu kun je de waterwereld vanachter je snorkel bewonderen, maar vergeet niet om je tanden in zo’n overheerlijk verse vis te zetten. Forel en wild zijn afkomstig van bergboerderijen en worden verwerkt in gerechten die eethuizen in de regio aanbieden. Appelsap en fruit uit Hardanger zijn typische producten die bij de regio horen. Buik vervolgens uit in een van de vele accommodaties. Van een goed bed in een campinghut tot een historisch hotel. In Fjell & Fjord is er in alle overnachtingcategorieën wat te boeken.

Laat je inspireren, bezoek Fjell & Fjord!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?