Uitgeprobeerd: Mammut Comfort tour Low GTX Surround women

Volgens de productinformatie van het Zwitserse buitensportmerk Mammut is de lage bergwandelschoen Tour Low nog zachter en comfortabeler dan zijn voorganger en iets breder bij de voorvoet. Bovendien zou hij beter ademen door de Gore-Tex Surround-technologie die ervoor zorgt dat zweet via alle kanten kan ontsnappen, óók via de zool, dankzij een open constructie binnen in die zool.

Tekst: Noes Lautier

Om uit te proberen of de Tour Lows inderdaad zachter aanvoelen dan de Comfort Lows GTX Surround Women, die ik een jaar geleden kocht, heb ik de schoenen – in Nederland – vijf keer samen gedragen: aan elke voet een andere schoen. Het verschil tussen de oude en de nieuwe schoen was niet groot maar wel duidelijk. In mijn schoenenkast staat ook een paar Mammut Redburn Pro Women uit 2012. Die heb ik eveneens samen met de Tour Low gedragen en dat was een wereld van verschil. De Redburn is stugger en harder, maar niet oncomfortabel.

Uiteraard heb ik de schoenen voornamelijk in de bergen getest. De Tour Lows deden het in veel terreinsoorten uitstekend, maar bij een zeer steile, onaangename passage van hard gruis had ik liever mijn stijgijzervaste hoge bergwandelschoenen aan gehad. Omdat de Tour Lows zo heerlijk zacht zijn, omhullen ze je voet ook iets minder strak dan een steviger schoen en schuif je er iets meer in. Het verschil is klein, maar op zo’n naar gruispad voelbaar. Omdat ik sterke enkels heb loop ik in eenvoudig blokkenterrein vaak op lage wandelschoenen. De zool van de Tour Low deed het daar goed op, evenals op het grillig gevormde kalksteen van de Schrattenflue in Entlebuch, Zwitserland.

Kortom: de Tour Low is een lekkere, veelzijdige schoen die zich goed weert in allerlei soorten terrein. Hij moet wel regelmatig goed schoongemaakt worden – met een borstel en indien nodig met water – anders ventileert hij niet meer, en dat is nou juist een sterk punt van Gore-Tex. In het drassige veen van het Entlebuch bleven mijn voeten droog. Regen heb ik niet gehad, dus over de waterdichtheid in een fikse regenbui kan ik niets zeggen. Ik heb geen blaren of drukplekken gehad. De veters zijn dik en rond en gaan te snel los, ondanks de speciale knoop die ik altijd gebruik. Eén schoen in damesmaat EUR 38 2/3 weegt 360 gram en dat is lekker licht. 

De Mammut Comfort Tour Low GTX Surround Women is er in twee kleurencombinaties.
Adviesprijs € 180,–
 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?