Bergen Magazine 4 2012

Vakantie tussen het Gardameer en Ledromeer

Zicht vanuit een oorlogsonderkomen bij de Bocca di Trat. Foto Mark van HattemHet Val di Ledro ligt haaks op de noordwest-hoek van het Gardameer. Centrale punt vormt het Ledromeer, dat ongeveer 700 meter hoger ligt dan Riva del Garda. Vanuit het Val di Ledro heb je toegang tot het Valle di Concei, een ongerept dal midden in de bergen. Het gebied is vooral populair bij mountainbikers, die de tocht ondernemen vanuit Riva naar boven. Minder bekend is het uitgebreide net aan wandelpaden dat de bergen doorkruist en waar je nog in eenzaamheid wandelen kunt. De toppen van de bergen zijn niet hoog – rond de 2100 meter – maar de hoogteverschillen zijn groot. Wie van bos en almlandschap houdt en niet bang is voor smalle geitenpaadjes, komt hier volop aan zijn trekken.

Beste periode

Mei, juni, september en oktober zijn heerlijke maanden om door dit gebied te struinen. In de zomer kan het, alhoewel koeler dan aan het meer, erg warm zijn.

Overige activiteiten en bezienswaardigheden

Oude oorlogsstellingen op de Cima d’Oro (1802m). Foto Mark van Hattem

Gegidste wandelingen – het bureau voor toerisme heeft elk jaar een programma onder de titel Settimane Natura met wandelingen onder leiding een lokale bergwandelgids, die veel vertellen kan. Er zijn wandelingen op alle niveau’s, met onderwerpen als de bijenteelt, de flora, de schoensmederij of de beklimming van een bepaalde top in het gebied. Kijk onder ‘wandelingen en trekking’ op de algemene site. Museo Garibaldino – wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Italiaanse vrijheidsstrijd en de Eerste Wereldoorlog, doet er goed aan het Gardibaldimuseum (Museo Garibaldino) in Bezecca te bezoeken. Klein maar interessant museum. Geopend: medio juni t/m september, woensdag t/m zondag (10- 13 uur en 14:30-19 uur). Bij het museum is een monument, een begraafplaats en een in oorspronkelijke staat gerestaureerde loopgravenstelling van de Italianen. Vraag ook naar de brochure met themawandelingen!

Accommodaties

Sentiero della Pace, Prikkeldraad bij de Malga Savál. Foto Mark van HattemEr zijn weinig hutten of hooggelegen hotels in het gebied.

  • Rifugio Pernici – echte berghut. Info: www.pernici.com, tel. +39464505090 • Rifugio al Faggio – eigenlijk meer een prachtig gelegen hotel-restaurant. Je kunt ook ’s avonds vanuit het dal even omhoog rijden om op het heerlijke terras een dito maaltijd te nuttigen… Info: www.hotelalfaggio.com
  • Hotel-restaurant Garden – in Pieve di Ledro. Goede prijskwaliteitverhouding en een regionale keuken. Info: www.gardenledro.it, tel. +39464591033 Kamperen is mogelijk op twee grote campings bij het Ledromeer.

Berggidsen

Voor gegidste alpiene tochten kun je je wenden tot de SAT Ledrense (www.satledrense.it), de plaatselijke afdeling van de Italiaanse Alpenclub (CAI).

Vervoer

Er zijn overal parkeerplaatsen, ook voor wandelaars en klauteraars. Er zijn bussen die het dal op en neer rijden, maar dit gaat niet heel regelmatig. Het schema van de bussen is te vinden op de site www.vallediledro.com

Kaarten

Kompass Karte 690 Alto Garda e Ledro, 1:25.000 4Land Cartography N 131, Valle di Ledro, Ledro-Tremalzo, 1: 33.000. In samenwerking met het bureau voor toerisme in Trentino. Onder andere verkrijgbaar bij het bureau voor toerisme in Bezecca. Je kunt hem ook bestellen via: info@vallediledro.com

Leestips

  • Bergen Magazine 4 2012Hüslers Klettersteigatlas Alpen, Eugen E. Hüsler, Brückmann Verlag. Klettersteigführer Domolomiten – Südtirol – Gardasee, Axel Jentzsch-Rabl e.a., Alpinverlag. ISBN 9783902656070. Met gpscoördinaten en uitprintbare routebeschrijvingen op meegeleverde DVD.
  • Op het pad van de vrede. Tussen Garda- en Ledromeer, door Mark van Hattem in Bergen Magazine 4 van 2012.

Laatst bijgewerkt november 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling