Foto Coen Weesjes

Verhaal achter de foto: Zonsondergang vanaf de Rettenstein in Oostenrijk

Een rustige herfstdag in oktober: eindelijk is het mooi weer en kan ik samen met Steffi de Rettenstein op om de zonsondergang vanaf de top te zien.

Tekst en foto: Coen Weesjes

Steffi heeft de hele zomer als Sennerin op een alm gewerkt die onderaan deze berg ligt. Als bergwandelgids kwam ik hier regelmatig met wandelgroepen voorbij en steeds weer vroeg ze of ik haar niet mee kon nemen op deze relatief lange en pittige wandeling met korte klimpassages.

Het is vroeg in de middag als we vanaf de alm vertrekken en via een nauwelijks zichtbaar pad naar het begin van de graat wandelen. De graat is lang en steeds weer zijn er korte passages waar geklommen moet worden. Ik hoop dat het weer rustig blijft en dat ik het extra gewicht van mijn foto-uitrusting en statief niet voor niets mee omhoog sleep! Gestaag komen we steeds hoger en aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het weer rustig blijft en we op een mooie zonsondergang kunnen rekenen!

Het laatste daglicht

Ongeveer een uur voor zonsondergang bereiken we de top. Met warme thee, mutsen op en dikke jassen aan genieten we van de omliggende bergen waarvan de toppen door het laatste daglicht worden beschenen.

In een groot dal onder ons hangt mist, die als vloeibare stikstof over de rand vloeit en dan verdampt terwijl de zon langzaam achter het bergmassief van de Hochkönig verdwijnt. Een paar wolken zorgen voor afwisselende kleuren.

Gelukkig heb ik ook filters meegenomen en ik probeer dit schitterende schouwspel zo goed mogelijk vast te leggen.

Zodra de zon achter de horizon is verdwenen, wandelen en klauteren we met hoofdlamp terug naar de alm met het besef enorm bevoorrecht te zijn!

Camera-instellingen:

Canon EOS 6D, Canon EL 24-105 mm op 105 mm, f/8, 1/125 sec., ISO 400

Foto Coen Weesjes

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen