De mooiste wijnvakantie in Catalonië

Vier wijnroutes in Catalonië die je niet mag missen

Catalonië is het land van wijn en cava, en je kan er veel meer doen dan excellente wijnen proeven. Een reis naar Catalonie betekent verliefd worden op het landschap, cultureel erfgoed ontdekken én genieten van het (lokale) leven. Wijngaarden zijn in het hele land te vinden en wijn wordt geproduceerd onder 12 D.O.’s, de Denominación de Origen. Dit is een controlesysteem voor de herkomst van producten. Proef nu een stukje Catalonië en haar wijnen met deze vier reistips:

De Priorat Wijn Route
De wijnmakers in de Priorat regio (46 kelders produceren D.O. Montsant en D.O.Q. Priorat) heten bezoekers van harte welkom, en bieden rondleidingen en proeverijen aan. Eendaags of voor een weekendje weg. Wijnliefhebbers zullen verrukt zijn over de speciale smaak van de Priorat wijn, die groeit op“Licorella”, een ruwe, grijze leisteen-achtige steen.

Cultuurliefhebbers genieten van een bezoek aan de spectaculaire moderne Agrícola Falset Maçà wijnproducent (D.O. Montsant), of het historische Karthuizer klooster van Escaladei.

Als je de natuur je meer trekt, neem dan de “Wegen van wijn en olie”, een route voor wandelaars en fietsers over 11 kilometer oude in onbruik geraakte paden door de wijngaarden. Die paden zijn nu opgeknapt en voorzien van goede bewegwijzering. Je kan onderweg stoppen en diverse wijnboeren bezoeken, of je kan ook een bezoek brengen aan een van de zes molens die extra vergine olijfolie produceren.

Kijk hier verder voor de beste tips in Priorat en omgeving

 De mooiste wijnvakantie in Catalonië

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Lleida wijnroute

Weg met de stress en dompel jezelf onder in de ontspannen cultuur van wijn, ontdek de wijngaarden tijdens een tour langs Lleida’s gastronomie, cultuur en landschap door haar wijnboerderijen. De wijn die in Lleida geproduceerd wordt, valt onder de Costers del Segre D.O., en wordt gekaraktiseerd door zijn aromatische smaak.

Lleida is een stad met een groot aanbod van bezienswaardigheden: De landschappen in de regio rondom Lleida zijn spectaculair, met oude dorpjes, kloosters en olijfgaarden.

Veel van de wijnproducenten in de regio openen hun deuren na de zomer, zodat je mee kan doen met de druivenoogst. Dit traditionele evenement wordt gevierd in de omliggende dorpen en steden. Omdat de wijngaarden op verschillende hoogtes liggen en men afhankelijk is van het weer, kan het in augustus starten en eindigen in oktober-november.
Ontspannen in Lleida of helpen met de druivenoogst?

De mooiste wijnvakantie in Catalonië

Empordà wijnroute

Het adembenemende landschap van de Costa Brava maakt Empordà een echt unieke plek waar de kust en de bergen met elkaar verbonden worden. De landschappen met de prachtige natuur en het historisch erfgoed worden compleet gemaakt met de wijnen van Empordà D.O.

Empordà heeft een grote varieteit aan wijnen: de harmonieuze, volle rode wijn, de frisse en smaakvolle witte wijnen en de kerskleurige rosé met een delicate smaak. Ook zijn er biologische wijnen en mousserende wijn en tot slot de specialiteiten van de streek: Garnatxa and Moscatell.

De beste manier om op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van de D.O. Empordà wijn is met een tour per e-bike, afgesloten met een al fresco diner tussen de wijnen, of met vrienden en familie een middag druivenplukken.
Ontdek de Empordà wijnroute 

 De mooiste wijnvakantie in Catalonië

Penedès wijnroute

Op een steenworp afstand van Barcelona word je verrast door het unieke en bijzondere platteland van Penedès. Met haar oneindige wijngaarden, verspreide 'masia' boerderijen, uniek cultureel erfgoed en vele wijnmakerijen die het gebied internationaal bekend hebben gemaakt. Een ware ontdekkingstocht voor je smaakpapillen, en eigenlijk voor al je zintuigen. 

Tijdens je trip door de D.O. Penedès kun je een stop maken bij twee belangrijke productiecentra: Villafranca del Penedès en Sant Sadurní d’Anoia, twee kleine stadjes waar het hele leven om wijn draait. Er zijn wijnmusea, wijnwinkels en wijnfeesten en -festivals.

Buiten de stad kun je het fascinerende land van wijnmakerijen ontdekken. Alles is er mogelijk: je kunt onder begeleiding van professionals leren hoe je wijnranken moet snoeien, een Segwaytour door de wijngaard maken of je met de voetjes omhoog op een loungeterras tussen de wijen van de zonsondergang genieten. Vind hier alle mogelijkheden om Penedès te ervaren.

De mooiste wijnvakantie in Catalonië

Wil je meer ideeën voor een (wijn)vakantie in Catalonië? Dan moet je zeker even op deze website kijken!
 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?