Bergwandelen gezond

De bergen in: een gezond idee

De bergen in, dat is natuurlijk een fijne vakantie. Maar helaas blijft het voor veel mensen beperkt tot één grote vakantie, en dat is jammer. Want een goede bergwandeling is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. En daarom zou je best wat vaker de bergen in mogen!

Wandelen is gezond

Sowieso is wandelen een gezonde en ontspannen manier om aan je portie lichaamsbeweging te komen. Een dagelijkse korte wandeling is goed voor je basisconditie, maar een tocht door de bergen doet daar nog een stapje bovenop. Het klimmen en dalen kost net wat meer spierkracht en is daardoor een goede extra training voor je beenspieren, en als je met de juiste techniek met wandelstokken loopt, train je je bovenlichaam ook nog. Een bergwandeling is dus een ontspannen workout!

Gezonde berglucht

Dat berglucht gezond is, is bekend. En een beetje beweging in die gezonde berglucht is ook weer goed voor je lichaam. Door goede beweging in de ijlere berglucht maakt je lichaam meer rode bloedlichaampjes aan, waardoor je conditie vooruit gaat. En omdat de lucht op hoogte vaak schoner is dan bij ons in de Lage Landen, krijg je minder schadelijke stoffen binnen.   

Bergwandelen is goed voor je hersenen

Dat de buitenlucht gezond is, wisten we natuurlijk al en dat een actieve bergwandeling goed is voor je conditie, is natuurlijk ook bekend, maar er wordt ook steeds meer bekend over het effect van buiten zijn op je hersenen. En die is niet gering! Terwijl je een bergwandeling maakt, zijn je hersenen met ontzettend veel tegelijk bezig: Ze zorgen ervoor dat je je voeten op de goede plek neerzet, plannen alvast je volgende stap, ze geven de spieren die je lichaam in evenwicht houden opdrachten en natuurlijk slaan ze ook alle mooie herinneringen aan je wandeling op. Kortom: je hoofd is druk bezig tijdens een bergwandeling en daarmee is je bergwandeling niet alleen een stevige workout voor je lijf, maar ook hersengymnastiek. En die hersengymnastiek zorgt er weer voor dat je hersenen beter presteren als je niet op vakantie bent. Zowel volwassenen als kinderen die veel buiten zijn, zijn op school of op het werk creatiever en hebben een beter probleemoplossend vermogen.

bergwandelen is gezond

Je zintuigen op scherp

Niet alleen de fysieke beweging helpt, maar ook het weg zijn uit je vaste dagelijkse omgeving. Niet alleen helpt zo’n onderbreking goed tegen alle werkstress, maar je zintuigen worden ook nog eens geprikkeld. De geuren, het uitzicht, het gevoel van de rotsen onder je handen en je voeten en het geluid van de natuur om je heen zetten al je zintuigen op scherp. En daarmee train weer je vermogen voor het opslaan en verwerken van allerlei informatie, pure hersengymnastiek dus. Zo zie je maar, terwijl je van het uitzicht staat te genieten, ben je echt gezond bezig!

Natuurlijk zijn de Alpen ver en dat maakt het soms best lastig om 'even' op en neer te gaan. Maar toch, heb je een gaatje in je agenda? Heb je een paar dagen vrij? Dan adviseren wij: de bergen in! 

Bronnen:

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!